شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

علائم اعتیاد در نوجوانان


علائم اعتیاد در نوجوانان

به‌طور کلی دوران نوجوانی دورانی پرکشمکش و اغلب دشوار در زندگی هر فردی است. در تمام جوامع مختلف دنیا نوجوانان​آسیب‌پذیرترین قشر در برابر پدیده مهلک اعتیاد هستند، چراکه نوجوانی …

به‌طور کلی دوران نوجوانی دورانی پرکشمکش و اغلب دشوار در زندگی هر فردی است. در تمام جوامع مختلف دنیا نوجوانان​آسیب‌پذیرترین قشر در برابر پدیده مهلک اعتیاد هستند، چراکه نوجوانی قبل از هر چیز دوران تغییرات در رشد جسمانی، جنسی، روانی و شناختی و همچنین تغییرات در الزامات اجتماعی است. نبود شرایط مناسب بهداشتی، تربیتی، فرهنگی و اجتماعی برای گذر از چنین مرحله حساسی باعث به وجود آمدن آسیب اجتماعی نظیر اعتیاد می‌شود.

نوجوانان به خاطر خصوصیات نوجوانی، آسیب‌پذیری زیادی دارند. نوجوانان پویا و جستجوگر به هر جا سرک می‌کشند، حتی اگر در مسیرشان راه‌هایی گشوده شود که لذت و بی‌خبری در آن​ها وجود داشته باشد، نوجوانان به سرعت جذب آن راه‌ها می‌شوند. نوجوانان از روی کنجکاوی ممکن است ​ به راه‌های انحرافی سری بزنند. بنابراین به تعبیری می‌توان گفت که زمینه‌های انحراف اجتماعی به شکل بالقوه در نوجوانان وجود دارد و اگر محیط برای آنان مساعد نباشد به انحراف کشیده و در دام آسیب‌های اجتماعی نظیر اعتیاد گرفتار می‌شوند.

ازجمله علائمی که بیانگر احتمال معتاد شدن یک نوجوان است، می‌توان به در خود فرو رفتن و تودار شدن در برخورد با خانواده و دوستان، بی‌علاقه​گی به فعالیت‌ها و تفریحاتی که قبلا باعث لذتش می‌شد، افت تحصیلی و غیبت‌های مکرر از مدرسه، نوسان خلق، اضطراب، خشم و افسردگی، دوستی با گروه جدیدی از افراد بخصوص آنهایی که به استفاده از مواد غیرمجاز مشهورند، تغییر​ در الگوی خواب و خوراک و کاهش یا افزایش سریع وزن اشاره کرد.

اطلاع والدین از عوامل زمینه‌ساز اعتیاد در نوجوانان، مواد خطرناک و غیرقانونی و ابزار، روش‌ها، ویژگی و علائم مصرف این مواد از مهم‌ترین راهکارهای مقابله با اعتیاد در نوجوانان است. بر این اساس آگاهی خانواده‌ها از علائم اعتیاد بسیار بااهمیت است و باید به آن توجه کرد.