سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بهبود عملکرد اوبونتو


بهبود عملکرد اوبونتو

اوبونتو ۰۴ ۱۳ بعد از شش ماه بالاخره از راه رسید و مارک شاتل ورث از انتشار این خبر بسیار هیجان زده بود

اوبونتو ۰۴/۱۳ بعد از شش ماه بالاخره از راه رسید و مارک شاتل ورث از انتشار این خبر بسیار هیجان‌زده بود.

اگر منصف باشیم، اوبونتو ۰۴/۱۳ توزیع خوبی است. این نسخه صیقل خورده است و پوسته Unity آن بسیار بهتر از گذشته شده است. به دلیل بهبودهایی که در کرنل لینوکس و ابزارهای موجود در این سیستم‌عامل انجام شده است، تجربه استفاده از آن به‌مراتب بهتر از گذشته خواهد بود. اما هیچ قابلیت خاص و عجیبی در این توزیع معرفی نشده است و بیشتر اتفاقات خوبی که قرار است برای اوبونتو بیفتد، به اوبونتوی ۱۰/۱۳منتقل شد.

همچنین در این توزیع، خبری از نصاب Wubi (که نصاب اوبونتو در ویندوز بود) و همچنین پوسته کلاسیک گنوم نیست و اینها قدم‌هایی است که اوبونتو دیگر بر نخواهد داشت. هر چند می‌توان گنوم ۳ (نسخه ۳.۶.۳.۱) را از طریق مرکز نرم‌افزاری اوبونتو نصب کرد، اما اگر هوادار یونیتی نیستید، گنوم شل هم برایتان جذابیتی نخواهد داشت، چرا که حتی اندازه آیکون‌ها را در آن نمی‌توان بدون ویرایش فایل‌های تنظیم تغییر داد.

هر چند کسانی که خیلی علاقه‌مند به گنوم هستند، می‌توانند توزیع Ubuntu Gnome Remix را مستقیم دانلود کنند.

کاربران ویندوز به دلیل وجود WUBI خوب توانستند خود را وارد دنیای اوبونتو کنند، چرا که نصب اوبونتو در ویندوز با کمترین دردسر انجام می‌شد. با قابلیت‌های جدید ویندوز۷ و همچنین ویندوز۸، مایکروسافت در تلاش است کامپیوترهای ویندوز را به سمتی پیش ببرد که امکان به اشتراک گذاشتن منابع سیستم در آن وجود نداشته باشد. به همین دلیلWubi از نگارش ۰۴/۱۳ به بعد حذف شد.

همچنین نگارش ۰۴/۱۳ از حضور Gwibber، کلاینت شبکه اجتماعی محبوب اوبونتویی از این توزیع حذف شده است. البته دلیل این کار، معرفی کیت توسعه جدید Qt‌/‌QML بوده است و خالق Gwibber در تلاش است این نرم‌افزار را دوباره با کمک این کیت بنویسد. بخشی از این روند پیشرفت، نرم‌افزاری به نام Friends است که هنوز به طور کامل توسعه نیافته است. هر چند می‌توان آن را به صورت جداگانه از مرکز نرم‌افزاری دریافت کرد.

در اوبونتوی ۰۴/۱۳، منوی Navigation که در سمت چپ بالایی دسکتاپ نسخه قبلی ظاهر می‌شد حذف شده است. این قابلیت‌ها از طریق منوی سمت راست دسکتاپ قابل دسترس خواهد بود.

مارک شاتل ورث در ابتدای توسعه نسخه ۰۴/۱۳ اعلام کرد قابلیت‌های جدیدی به این توزیع اضافه خواهد شد. هر چند تنها قابلیت جدیدی که به صورت جزئی در این توزیع معرفی شده است، Smart Scopes است که قرار است قابلیت Dash را بیشتر کند تا کارکرد مرورگر برای همه چیز کمتر شود. اما در روزهای پایانی نسخه بتا، اعلام شد که Smart Scopes در نسخه بعدی به طور کامل معرفی می‌شود.

اسمارت اسکوپ طوری طراحی شده است که بتوان از طریق منوی Dash همه چیز را در همه جا (داخل سیستم یا به صورت آنلاین) جستجو کرد. جستجوهای آنلاین به سرورهای کانونیکال وصل می‌شود تا به الگوریتم یادگیرنده اوبونتو کمک کند.

● یونیتی ۷

در یونیتی ۷ قابلیت ظاهری جدیدی به مدیر فایل ناتیلوس اضافه شده است که عملیات ممکن روی فایل‌ها را به صورت آیکون در نوار بالای پنجره قرار می‌دهد. منوی متنی که در نوار دسکتاپ توزیع ۱۰/۱۲ وجود داشت حذف شده است و تنها راه رسیدن به کامپیوتر، از طریق پنل سمت چپ خواهد بود.

آیکون‌های اوبونتو، دکمه‌ها و آیکون‌های فایل‌ها دوباره طراحی شده‌اند. همچنین گفتنی است آیکون‌های Software Updater و Software Center در حرف A مشترک هستند. صرف نظر از تغییراتی که در آیکون‌های ناتیلوس داده شده است، باقی تغییرات آنقدر ریز و جزئی است که نمی‌توان متوجه آن شد، مگر آن‌که دو ماشین با دو سیستم‌عامل قبلی و فعلی را کنار یکدیگر اجرا کنید.

جستجوی فازی برای نام نرم‌افزارها در Dash، نمایش سریع‌تر آیکون‌های لانچر، متد چرخش میان برنامه‌های باز با استفاده از چرخ ماوس و مدیریت بهتر مجموعه برنامه‌ها در لانچر است. همچنین دیالوگ‌های Log Out و Shut Down دوباره طراحی شده‌اند تا با استایل یونیتی همخوانی داشته باشند. هر چند اگر پیغام دیگری در پس‌زمینه وجود داشته باشد ممکن است کمی به هم ریختگی داشته باشد.

● کرنل جدید لینوکس

بهبود درایورهای Nouveau درکرنل نسخه ۸/۳ باعث شده است از شتاب دهنده‌های سه بعدی سخت‌افزاری پشتیبانی شود. در نتیجه تمام تراشه‌های گرافیکی GeForce از این به بعد بدون هیچ تنظیم دیگری می‌توانند این قابلیت را به طور پیش‌فرض داشته باشند. هر چند ممکن است با نصب درایورهای خود NVidia، بازدهی تا حدی بهتر شود. در این درایور، گرافیک‌های اینتل نیز پشتیبانی شده‌اند. پشتیبانی از سیستم‌فایل F۲FS سامسونگ، و بهبودهایی بر سیستم‌های‌فایل Btrfs و Ext۴ از قابلیت‌های اضافه شده به اوبونتوی ۰۴/۱۳ در زمینه مدیریت فایل بوده است.

● نرم‌افزارهای از پیش نصب‌شده

در اوبونتوی ۰۴/۱۳، لیبره آفیس ۴.۰.۲.۲، فایرفاکس ۲۰، تاندربرد۱۷.۰.۵ ، ریتم باکس ۹۸/۲، شات ول ۰.۱۴.۱، رمینا ۰.۹.۹۹.۱ و Brasero ۵.۶.۱ به صورت پیش فرض نصب شده‌اند.

● اوبونتو در آینده

مارک شاتل ورث و کانونیکال در نظر دارند سیستم‌عاملی مستقل از بستر درست کنند. این یعنی سیستم‌عامل واحد می‌تواند روی دسکتاپ، لپ‌تاپ، تبلت و تلفن‌های‌همراه نصب شود و همه با هم یک رابط کاربری ثابت با پشتیبانی از صفحه‌های لمسی داشته باشند. نقشه فعلی نشان می‌دهد نخستین نسخه‌های دارای این قابلیت در اوبونتو ۰۴/۱۴ معرفی خواهند شد. البته باید کمی به توسعه دهندگان اوبونتو زمان داد، چرا که عوامل بسیاری می‌تواند در تاخیر انداختن چنین قابلیتی نقش داشته باشد.

یکی از همین اتفاقات می‌تواند دوره گذار از Wayland (سرور نمایش) به Mir باشد که اوبونتو در حال توسعه آن است و قطعا تغییر به چنین سروری، می‌تواند مدت زمانی را به رفع ایراد، مشکلات همخوانی و... اختصاص دهد.

یکی دیگر از مشکلات نیز، قابلیت‌هایی هستند که قرار بود در ۰۴/۱۳ حضور داشته باشند، اما به تعویق افتادند. هر چند در ظاهر، اوبونتوی ۰۴/۱۳ از قابلیت جدید خیره‌کننده‌ای برخوردار نیست، اما به کاربران فعلی ۱۰/۱۲ توصیه می‌شود آن را حتما نصب کنند، چرا که بیشتر قابلیت‌های آن در بخش زیرین سیستم‌عامل و برای بهبود سرعت و کیفیت انجام شده است. تغییرات بیشتر در نسخه ۱۰/۱۳ اتفاق می‌افتد و برای قابلیت‌های جدید باید چشم به ۰۴/۱۴ دوخت.

محمدرضا قربانی