چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

سقط جنین، افسردگی می‌آورد؟


سقط جنین، افسردگی می‌آورد؟

سقط در واقع به از دست دادن ناگهانی جنین قبل هفته ۲۲ بارداری و زمانی که وزن جنین کمتر از ۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم است گفته می‌شود. سقط‌ها معمولا علت‌های گوناگونی دارند. ممکن است خود به خودی …

سقط در واقع به از دست دادن ناگهانی جنین قبل هفته ۲۲ بارداری و زمانی که وزن جنین کمتر از ۴۰۰ تا ۵۰۰ گرم است گفته می‌شود. سقط‌ها معمولا علت‌های گوناگونی دارند. ممکن است خود به خودی یا درمانی باشند.

در نوع خودبه‌خودی، مرگ جنین داخل رحم یا کنده شدن زودرس جفت باعث خروج محصولات بارداری شده است. سقط‌های زیر ۱۲ هفته علت ژنتیکی دارند و سقط‌های بالای ۱۲ هفته، به علت مشکل‌های داخل رحم یا جنینی اتفاق می‌افتند. برای افسردگی بعد از سقط، دو علت روحی ـ روانی و هورمونی مطرح است. در دوران بارداری، سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون، به‌خصوص پروژسترون، افزایش می‌یابد. پروژسترون معمولا آستانه تحمل را بالا می‌برد و به شخص آرامش می‌دهد، تمایل به خواب و استراحت را بیشتر و حساسیت در برابر مشکلات را کم می‌کند. با قطع ناگهانی پروژسترون، عوارض ناشی از آن‌ که همانا تحریک‌پذیری و به دنبال آن اضطراب و افسردگی است، شدت می‌یابد. از عوامل روحی ـ روانی، می‌توان به‌ «فقدان جنین» اشاره کرد.

مادر که آماده پذیرش نوزاد است، ناگهان جنین خود را از دست می‌دهد. نوع سقط در افسردگی بسیار موثر است. برای برخی از مادران که سقط‌های مکرر دارند، طبیعتا تحمل این ضایعه بسیاردشوارتر است.تحقیقاتی که در ایران انجام گرفته، نشان داده آمار افسردگی ناشی از سقط در بیمارانی که تحت‌درمان نازایی قرار داشته‌اند، نسبت به کشورهای دیگر بالاتر است. برای کمک به مادران، باید از گفتار مناسب و دلداری‌دهنده آغاز و آینده را طوری ترسیم کنیم که بتوانند واقعیت را بپذیرند.خانم‌ها بعد از گذراندن یک عادت‌ ماهانه طبیعی می‌توانند دوباره باردار شوند و اگر توصیه می‌کنیم بلافاصله باردار نشوند به این دلیل است که علت سقط بررسی شود یا اگر در اثر سقط دچار کم‌خونی یا عوارض ناشی از سقط شده‌اند، جبران شود . تجربه نشان داده زنانی که دچار سقط جنین می‌شوند، افسردگی شدید ندارند و نیازی به درمان دارویی نیست.

دکتر اعظم‌السادات موسوی

جراح و متخصص زنان و زایمان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران