سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نجات یورو چگونه


نجات یورو چگونه

اتحادیه اروپا در چالش چاره جویی

سازمان آمار اروپا میزان تولید ناخالص داخلی ۱۷ کشور حوزه پولی یورو را در سه ماه نخست سال ۲۰۱۳، منفی دو دهم درصد اعلام کرده است. این رقم در سه ماه آخر سال ۲۰۱۲، منفی شش دهم درصد بوده است.

به این ترتیب حوزه پولی یورو برای ششمین فصل متوالی دوره رکود اقتصادی را سپری می‌کند. در این گزارش آمده است که طی سه ماهه اخیر، مصرف، یک‌دهم درصد افزایش پیدا کرده است؛ اما سرمایه‌گذاری ۶/۱ درصد افت داشته است. صادرات نیز ۸/۰ درصد افت را تجربه کرده است. این دو نکته دلایل اصلی کندی رشد اقتصادی است. انتخابات مایوس‌کننده پارلمانی در ایتالیا و همچنین فروش اوراق قرضه به منظور سنجش میزان آشفتگی بازار در ایتالیا موجب زیرسوال بردن اصلاحات در ایتالیای پس از انتخابات توسط رییس بانک مرکزی آلمان شود.

وی همچنین در مورد مشاهده نشدن پیشرفت در اصلاحات فرانسه و الگو قرار گرفتن این کشور برای سایر کشورهای منطقه پولی یورو اظهار یاس کرد.

وزیر دارایی بریتانیا برنامه خود را مبنی بر جداسازی بین فعالیت‌های روزمره و فعالیت‌های سرمایه‌گذاری و خطرپذیر بانک‌ها طرح‌ریزی کرده است. گفته می‌شود این اصلاحات برای وام‌دهندگان سنگین است؛ اما کمیسیون تخصصی اصلاحات بانکی پارلمان بریتانیا موافق اعمال این اصلاحات است؛ اما آقای ماریو دراگی رییس بانک مرکزی اروپا پیش‌بینی کرده بود وضعیت اقتصادی حوزه پولی یورو رو به بهبود است. تازه‌ترین گزارش‌ها از افزایش نسبی میزان تولید در حوزه پولی یورو حکایت دارد. ولی به‌رغم این پیش‌بینی‌ها و بهبود نسبی به ویژه در کشورهای آلمان، فرانسه و اسپانیا وضعیت تولید همچنان رضایت بخش نیست و نسبت به ابتدای سال ۲۰۱۲ روند نزولی دارد.

آقای یرون دایسابلوم رییس گروه یورو پیش‌بینی کرد که اقتصاد یونان با تزریق سرمایه به بانک‌های بزرگ این کشور پویایی خود را در سال ۲۰۱۴ بازیابد. وی اضافه کرد من نشانه‌های مثبتی از شرایط سرمایه‌گذاری و شرایط بازار یونان می‌بینم و امیدوارم سال آینده شاهد تحرک اقتصاد در منطقه یورو و البته در این کشور باشیم؛ اما در حال حاضر بیکاری روزافزون در‌ یونان نمی‌گذارد اقتصاد یونان کمر راست کند. انتشار آمار و ارقام مربوط به رشد اقتصادی و افت بخش صنایع و تولیدات چین عرق سردی بر پیشانی سرمایه‌گذاران نشاند و آشفتگی شدیدی در بازار‌های بورس دنیا از جمله در اروپا و ژاپن ایجاد کرد. روند کند شدن اقتصادی جهانی به چین هم سرایت کرد؛ به طوری که شاخص فعالیت‌های تولیدی و ساخت‌و‌ساز چین در ماه مه پایین تر از معیار عدد ۵۰ قرار گرفته است. آدرین موات کارشناس بانک جی.پی مورگان می‌گوید: «جمعیت چین چالش بزرگ این کشور است، برای شرکت‌های بخش تولیدات و ساخت‌وساز کمبود نیروی کار وجود دارد. شرکت‌های بزرگی چون فوکس، کن و هون‌های که بیش از یک میلیون کارمند دارند برای یافتن نیروی کار ارزان‌تر ناگزیرند به خارج از چین نقل مکان کنند. با این وصف پیش‌بینی می‌شود میزان رشد اقتصادی پرجمعیت‌ترین کشور جهان در سه ماه دوم سال جاری با افت روبه‌رو‌ باشد. گفته می‌شود تولید ناخالص داخلی چین در سه ماه اول سال جاری کمتر از پیش‌بینی‌ها ۷/۷ درصد رشد داشته است. کمیسیون اتحادیه اروپا اخیرا تصمیم گرفته است نسبت به واردات صفحه‌های خورشیدی ساخت چین تدابیر ویژه‌ای در نظر بگیرد. در مقابل چینی‌ها هم اعلام کرده‌اند تدابیر مشابهی را در مورد واردات مشروبات الکلی از اروپا اتخاذ کنند. تولید کنندگان مشروبات الکلی در اروپا این تهدید چین را نگران‌کننده تلقی کرده‌اند. در حالی که وضعیت تولید و صادرات مشروبات الکلی در اروپا به دلیل بحران اقتصادی سال اخیر متزلزل‌تر شده است. بنابراین از دست دادن بازار چین که بزرگ‌ترین خریدار محصولات آنها است و روز‌به‌روز در حال گسترش می‌باشد، قطعا آسیب بزرگی به آنها خواهد زد.

فرانسه، اسپانیا و ایتالیا ۶۳ درصد مشروبات الکلی وارداتی چین را تامین می‌کنند و چین بزرگ‌ترین تولیدکننده صفحه خورشیدی در جهان است که بیش از ۸۰ درصد صفحه‌های خورشیدی اتحادیه اروپا را می‌سازد. به منظور حل بحران اروپا در ماه گذشته، ششمین کنفرانس جهانی سالانه اقتصاد در آستانه- پایتخت کشور قزاقستان- برگزار شد. مهم‌ترین ویژگی کنفرانس امسال توجه آن به موضوع بحران اقتصاد و یافتن راهی برای رسیدگی به مشکلات نظام مالی بود. تمرکز این کنفرانس بیشتر روی مشکلات اخیر اروپا از جمله مشکلات بانکی، نرخ بالای بیکاری جوانان و عدم قطعیت در منطقه پولی یورو بود. آقای رومانو پرودی نخست‌وزیر سابق ایتالیا نظرش این است که کشورهای اروپایی باید اقدام مشترکی داشته باشند. وی می‌گوید اروپای امروز به دلیل نداشتن ذهنیت لازم برای اجرای سیاست اروپایی مشترک، تمام جهان را دچار بحران کرده است.

تمام کشورهای دنیا به غیر از کشورهای اروپایی به خوبی در حال پیشرفت هستند. آسیا در حال رشد است، آفریقا نیز با وجود آنکه از صفر شروع کرده اما در حال رشد است، آمریکا حدود ۳ درصد رشد داشته و تنها اروپا است که در رنج است. هنگامی که رشد اقتصادی صفر باشد، بیکاری وحشتناکی همه جا را فرامی‌گیرد و بدتر از بیکاری جوانان، مشکل تقویت اقتصاد است. آقای کریستوفر پیسا ریدس استاد دانشگاه اقتصاد لندن، علت بحران اروپا را عجله در ایجاد یک پول واحد بدون ایجاد نهادهای لازم برای اطمینان از موفقیت آن می‌داند. وی می‌گوید: «باید تصمیم شجاعانه‌ای گرفت، تشکیل اتحادیه‌های بانکی و اتحادیه‌های مالی در اروپا ضروری است و اگر چنین کاری نشود، پول رایج اروپا قادر به رشد نخواهد بود، بنابراین از ابتدا نیز ایده اصلی این بوده است.»

خانم لیدی باربارا توماس جاج، رییس دفتر انرژی اتمی انگلیس نیز از هماهنگی بهتر در سیاست‌های بخش انرژی سخن گفته و آن را راه‌حلی برای اقتصاد اروپا می‌داند. اما با تمام این چالش‌ها و تشکیل کنفرانس‌های مختلف جهانی و اعمال راهکارهای ریاضت اقتصادی و اصلاح نظام بانکی و ... هنوز کشور یونان دستخوش اعتراضات و راهپیمایی‌های گسترده است. بروکسل- مرکز اتحادیه اروپا- هم مصون از تظاهرات معترضین نمانده است؛ ولی همچنان یاس و امید بر اقتصاد اروپا سایه افکنده است.

مترجم: منوچهر فخرزاد

منبع: یورونیوز