چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

خلاص خودروهای خارجی در سرازیری قیمت


خلاص خودروهای خارجی در سرازیری قیمت

بازار خودروهای خارجی چندماهی است که به اصطلاح «کساد» شده و اگر میلی به خرید نیز وجود دارد بیشتر به سمت خودروهای داخلی است

بازار خودروهای خارجی چندماهی است که به اصطلاح «کساد» شده و اگر میلی به خرید نیز وجود دارد بیشتر به سمت خودروهای داخلی است.

در مورد اینکه چرا بازار خودروهای وارداتی با افت قیمت مواجه شده نظرهای بسیاری مطرح است.

برخی سهمیه بندی بنزین را عامل اصلی می دانند و برخی دیگر واردات بیش از حد را عامل اصلی این کاهش قیمت می دانند.

رنجبر از آن دسته کسانی است که معتقد به جولان سرمایه های بازار مسکن در بازار خودروهای وارداتی است که به افت قیمت در این بازار منجر شده است.

● نشت نقدینگی از مسکن به بازار خودروهای وارداتی

محمود رنجبر دارنده نمایشگاه اتومبیل علی می گوید: از زمانی که بازار مسکن راکد شده و تلاشها برای کاهش قیمت مسکن آغاز شده ، گرایش نقدینگی به سمت بازار خودروهای وارداتی افزایش یافته است. در کنار سایر عوامل از جمله تسهیل در روند ورود این نوع خودروها، نشت نقدینگی از مسکن به این بازار، موجب افت قیمتها در بازار خودروهای وارداتی شده است.

وی می افزاید : هرچند سهمیه بندی هم در این افت بی تاثیر نبوده، ولی عمده ترین دلیل؛ همان ورود سرمایه های سرگردان خارج شده از بازار مسکن به این بازار است.

رنجبر از خودروهایی که در همین ایام بیشترین فروش را داشته به سانتافه، کمری و سوناتا اشاره می کند و با تاکید بر رنگهای سفید و مشکی به عنوان رنگهای پرطرفدار، از امکانات بالا و وجود گارانتی، زیبایی و مناسب بودن قیمت به عنوان معیار خرید عمده مشتریان و خریداران نام می برد.

● گمرک دیگر سخت نمی گیرد

جلیل عباسپور که از نمایشگاه داران خیابان فاطمی است درباره علت افت قیمت خودروهای خارجی طی ماههای اخیر می گوید: قبلا گمرک برای ورود خودروهای خارجی سخت می گرفت و به آنها اجازه ترخیص نمی داد، مگر اینکه از ایرتویا یا پارس خودرو پاسخ استعلام خود را دریافت می کرد. با توجه به اینکه وارد کردن این نوع خودروها دیگر به هیچ جا مربوط نمی شود و گمرک نیز به راحتی اجازه ترخیص می دهد، حجم خودروهای وارداتی افزایش یافته و به همان نسبت زمینه افت قیمت آنها فراهم شده است.

وی با بیان اینکه الان گمرک ۲۴ ساعته این خودروها را ترخیص می کند اضافه می کند: قبلا وارد کننده با توجه به پرسه ۲ تا سه ماهه واردات، تعداد کمتری خودرو وارد کرده و به ازای هر خودرویی مثلا ۴ میلیون تومان سود می گرفت، ولی اکنون با امکان آسانتر واردات خودرو، تعداد بیشتری با سود کمتری مثلا حدود ۵/۱ میلیون تومان (بسته به نوع خودرو) وارد می نماید. دلیل اینکه دیگر از شرکتهای مذکور استعلام گرفته نمی شود، به خاطر مشاهده برخی سوءاستفاده ها در این خصوص است.

این نمایشگاه دار ادامه می دهد: طولانی بودن پرسه واردات، موجبات نارضایتی مشتریان خودروهای خارجی را نیز فراهم کرده بود که در مجموع، وزارت صنایع با هدف حمایت از مصرف کنندگان، به ماجرای استعلام پایان داد.

وی با بیان اینکه هرچه گمرک برای واردات خودرو راحت تر بگیرد، قطعا قیمت این خودروها ارزانتر خواهد شد افزود: شرایط فعلی طوری است که عملا عرضه بیشتر از تقاضا بوده و طبیعی است که هر بازاری در چنین وضعی با افت قیمت مواجه می شود. من موافق نظر کسانی که بحث سهیمه بندی را عامل افت قیمت خودروهای وارداتی می دانند نیستم ؛ چون معتقدم، برای کسی که خودروی ۵۰ میلیونی می خرد، پرداخت ماهانه ۳۶ هزار تومان قطعا چشمگیر نخواهد بود.

عباسپور می افزاید: شاید تنها تاثیر سهمیه بندی را در بازار خودروهای وارداتی بتوان در گرایش خریداران به سمت خودروهای کم مصرفی چون یاریس و کرولا شاهد بود. هرچند خودروهایی با مصرف نسبتا بالا همچون سوناتا نیز پرفروش بوده اند. پرطرفدارترین خودروها نیز طی ماههای اخیر، سفید و مشکی بوده اند. به عنوان رنگ سوم نیز می توان از نقره ای یا خاکستری یاد کرد که البته در بنز رنگ پوست پیازی بیشتر متقاضی را دارد.

● ورود سیل وار خودروهای ۲۰۰۹ به بازار خودرو

منوچهر آصفی نوری مدیریت یکی از نمایشگاههای اتومبیل می گوید: شرایط کنونی طوری است که به جز محصولات ایران خودرو، بقیه خودروها دچار رکود قیمت شده اند. خودروهای خارجی نیز به علل مختلف با افت قیمت مواجه شده اند.یکی از این دلایل، ورود بی موقع حجم بالایی از خودروهای مدل ۲۰۰۹ و یکجا شماره پلاک شدن آنها است.عمده این خودروها از طریق بندرعباس و بوشهر وارد کشور می شوند.

وی با بیان اینکه از دیگر دلایل افت قیمتها، فروش اقساطی خودروهایی چون سوناتا مدل ۲۰۰۸ است می افزاید: این افت در حدی است که خودروهای ۴۷ میلیون تومانی به ۴۱ میلیون تومان رسیده اند.

طی ماههای اخیر، پرفروشترین و پرطرفدارترین خودروهای وارداتی سانتافه (مدل ۲۰۰۹) حدود ۵۵ میلیون تومان، آزرا حدود ۴۵ میلیون تومان و سوناتا حدود ۵/۴۱ میلیون تومان بوده است.

این نمایشگاه دار اتومبیل خودروهایی را پرفروش می داند که راحت تر خرید و فروش می شوند، در ادامه نیز اضافه می کند: خودروهای سفید یخچالی ، جگری متالیک و مشکی در این میان پرفروش تر از سایر رنگها بوده اند.

وی گرچه از ورود راحت تر خودروهای خارجی یاد می کند ولی معتقد است؛ هستند خودروهایی که گمرک اجازه واردات به آنها نمی دهد، از جمله این خودروها می توان به خودروهای ساخت سوئد اشاره کرد. کمری نیز تا مدل ۲۰۰۸ و ۲۰۰۷ اجازه ورود یافته و گمرک با یک برخورد سلیقه ای از ورود آن به کشور ممانعت کرده است.

آصفی نوری می افزاید: در حال حاضر تنها محصول تویوتا که اجازه ورود به ایران دارد و جای خود را نیز در بازار بازکرده ، تویوتای یاریس است که تیپ ۳ آن حدود ۲۹ میلیون تومان قیمت دارد و کارت سوخت نیز به آن تعلق می گیرد.

- وقتی دلیل عدم واردات خودروهای سوئدی و مشابه آن را از آصفی نوری می پرسم آن را سلیقه ای می داند و دلایل آن را تنها به سلیقه گمرک محدود می کند.

به سخنان وی بسنده نمی کنم با دفتر نمایندگی تویوتا تماس می گیرم ، وقتی از آنها می پرسم که آیا کمری همچنان وارد می شود یا خیر؟ با پاسخ مثبت آنها برای واردات کمری مواجه می شوم که تاکید دارند واردات آن همچنان ادامه دارد.

● وامهایی که برای واردات خودرو گرفته می شود

مجتبی مهبانی رئیس اسبق اتحادیه نمایشگاه داران ، در ایامی که همه و همه از عدم پرداخت تسهیلات داد سخن بر می آوردند، از گرفتن وامهایی توسط عده ای خبر می دهد که با این وام اقدام به واردات خودرو از طریق بوشهر می کنند.

وی می افزاید: علت اصلی افت قیمت خودروهای وارداتی، همین واردات بیش از حد به واسطه وامهای مذکور است و با نظر کسانی که سهمیه بندی را در کاهش قیمت این نوع خودروها می دانند مخالفم. شاید سهمیه بندی توانسته باشد روی قیمت خودروهای داخلی و ارزان قیمت خارجی اثرگذار بوده باشد، ولی در خصوص خودروهای بالای ۵۰ میلیون تومان قطعا بی تاثیر و کم تاثیر بوده است.

این نمایشگاه دار ، از رونق نمایندگیها در این ایام و کساد بودن بازار نمایشگاههای فروش خودروهای خارجی خبر می دهد و می افزاید: عمده مردم ترجیح می دهند خودروهایی را خریداری کنند که گارانتی داشته باشد. با این حال خودروهایی مثل تویوتا کمری، سانتافه، تویوتای یاریس از جمله خودروهایی بوده اند که طی ماههای اخیر بالاترین فروش را داشته اند.

● سهمیه بندی عامل افت قیمتها

وکیلی که از فروشندگان نمایشگاه اتومبیل اتو طاووس است، بر خلاف نظر سایرین معتقد است که عامل اصلی افت قیمتها سهمیه بندی است و می افزاید: قبل از سهمیه بندی روزی یک تا دو خودرو می فروختیم ولی الان، فروشمان به هفته ای دو تا سه تا رسیده است.

وی با بیان اینکه بیشترین فروش را در ماههای اخیر پریوس داشته، دلیل فروش بالای آن پایین بودن قیمت آن (۵/۵۸ میلیون تومان) به نسبت امکاناتش برمی شمارد و می افزاید: مورانو با ۶۵ میلیون، آزرا با ۴۹ میلیون و ۸۰۰ هزارتومان و سانتافه با ۵/۵۳ میلیون تومان از جمله خودروهایی هستند که اخیرا بیشتر فروش رفته اند. در این بین، خودروهای سفید و مشکی و نوک مدادی (خاکستری)، بیشترین متقاضی را داشته اند.

● افت حداقل ۵ درصدی در قیمتها داشته ایم

حمید ادیب از دارندگان نمایشگاه اتومبیل است که از افت حداقل ۵ درصدی قیمتها در بازار خودروهای خارجی خبر می دهد و می افزاید: سیاستها و مسایل اقتصادی موجود و همچنین واردات زیاد خودرو از کشورهای حاشیه خلیج فارس همانند عربستان و امارات، عامل اصلی افت قیمتها بوده است.

وی از پرفروشترین خودروها در این ایام به محصولات تویوتا و هیوندای اشاره می کند و می افزاید:

اولویت مردم در خرید این نوع خودروها زیبایی، میزان مصرف بنزین و قیمت است. قدرت و برند خودرو در اولویتهای بعدی آنها قرار دارد. سفید و مشکی نیز رنگ پرطرفدار در این بین بوده است.

● عامل افت قیمت؛ افزایش قدرت خرید مردم

سیروس غلامی مدیرعامل زاگرس خودرو، افت قیمت را در بازار خودروهای وارداتی مربوط به به خودروهایی در رده قیمتی بالای ۳۵ میلیون تومان می داند و می افزاید: خودروهای بی ام دبلیو و تویوتا که با واردات بیشتری مواجه بوده اند و رقبای بیشتری یافته اند، با افت قیمت مواجه بوده اند، ولی این مساله در خصوص پرتون به عنوان ارزانترین خودروی وارداتی صادق نیست.

وی در تشریح دلایل افت قیمتها می گوید: افزایش قدرت خرید مردم عامل اصلی این افت است.

چراکه حجم نقدینگی موجود در دست مردم بالا است و با توجه به بالابودن عرضه، زمینه افت ۲۰ تا ۲۵ درصدی در این حوزه فراهم شده است. اختلالی که تورم پدید آورده و از سویی بالا بودن نقدینگی موجود در جامعه ، بسیاری از معادلات اقتصادی را به هم ریخته است. از سویی تغییر ذائقه مردم به خودروهای خاص نیز در این روند بی تاثیر نبوده است. افزایش نقدینگی، تنوع طلبی را نیز به دنبال می آورد.

● تفاوت نرخ ارز موثر بوده است

علی نوریانی نائب رئیس هیات مدیره پرشیا خودرو با بیان اینکه دو عامل اصلی در افت قیمتها موثر بوده اند، به تفاوت نرخ یورو و گرانی بیش از حد آن و نیز افزایش مالیات خودرویی اشاره می کند و می افزاید: قرار بود امسال ۱۰ درصد از مالیات مربوطه کاسته شود، ولی عملا شاهد بودیم که ۱۰ درصدی نیز به قیمت کل اضافه شد.

وی می اضافه کرد: شرایط گمرکی نیز بهتر شده که در چنین اوضاعی، لزوم اعمال کنترلهای بیشتر (با توجه به ورود ماشینهای نوسازی شده) یک ضرورت است. در این افتها شاید بتوان از عامل سومی نیز یاد کرد و آن اعمال سهمیه بندی و کمبود بنزین سوپر مخصوص استفاده خودروهای خارجی است.

● واردات غیررسمی عامل افت قیمتها

علی رحیمی مدیرعامل پرشیا خودرو در تبیین عوامل موثر در افت قیمتها به موارد مختلفی اشاره می کند و می افزاید: از جمله این دلایل، عدم پرداخت تعرفه ۱۰۰ درصدی توسط واردکنندگانی به جز نمایندگهای رسمی خودروهای خارجی در قالبهایی چون قانون پایاپای ، مناطق آزاد و تخفیفهای ۳۰ درصدی در مناطقی چون چابهار و... است. ارائه مجوز واردات به نهادها و سازمانهای بی ربطی از دیگر این دلیل است که طی آن واحدهای مذکور اجازه واردات می یابند و مجوز خود را به دلالان سپرده و در نهایت با افزایش واردات به افت قیمتها در بازار منجر می شوند. - اینکه به واقع کدام عامل از وزن بیشتری در کاهش قیمت خودروهای وارداتی برخوردار است یک بحث است، ولی اینکه در نهایت برندگان این شرایط چه کسانی می باشند بحث دیگری است. عمده کسانی که در این گزارش به ارائه نظر پرداختند معتقد بودند، بالاترین رقم فروش در ماههای اخیر به خودروهای داخلی اختصاص داشت و در بین خودروهای خارجی نیز، بیشترین فروش متعلق به محصولات هیوندای و تویوتا بوده است.

اینکه آسان گرفتن ورود خودروهای خارجی و ادامه روند افت قیمت این نوع خودروها، آیا در درازمدت می تواند به نفع خودروسازان داخلی باشد، سوالی است که قطعا باید با تامل مسئولانه به آن پاسخ داد.