سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

اقتصـاد بـدون بستـه‌بنـدی!


اقتصـاد بـدون بستـه‌بنـدی!

تا به حال یک بسته سیگار را به دقت نگاه کرده‌اید؟ حاشیه این بسته‌های زیبا که حجم یک دست را نشانه رفته‌اند نوشته شده است دخانیات عامل اصلی سرطان و برای سلامت زیان‌آور است. این …

تا به حال یک بسته سیگار را به دقت نگاه کرده‌اید؟ حاشیه این بسته‌های زیبا که حجم یک دست را نشانه رفته‌اند نوشته شده است دخانیات عامل اصلی سرطان و برای سلامت زیان‌آور است. این جمله قشنگ اما تلخ این روزها تنها برای سیگاری‌ها کاربرد ندارد. از کتابخوانان حرفه‌ای که لب به سیگار نزده‌اند تا هنرمندان یک کارگاه کوچک صنایع دستی کشور با این جمله آشنا هستند.

کتاب‌ها هم حال و روز بهتری از صنایع دستی ندارند؛ آن‌هم کپه می‌شوند در کارتون‌های سیگار تا مثلا به بیچاره کتابخوان برسند. حال به این موضوع فکر کنید که جالب نیست وقتی کسی می‌خواهد کتابی هدیه بگیرد یا اصلا کادوی روز تولدش را که یک اثر صنایع دستی است با شوق و ذوق فراوان باز کند، با این جمله روبه‌رو شود که در صورت استفاده از محصول بسته‌بندی شده‌اش به سرطان و هزار مریضی دیگر دچار می‌شود؟

مگر یادمان رفته سال‌ها پیشتر زعفران‌کار‌ها یا پسته‌کار‌های کشور از همین امر رنج می‌بردند و کالاهایشان در اروپا و آمریکا به خاطر بسته‌بندی نادرست خریدار نداشت. البته این موضوع که هنوز حل نشده است، اما اصلا چرا راه دور برویم همین کشورهای عربی بغل‌دستی‌مان که این روزها به قول خودشان شیک شده‌اند هم اجناس مرغوب از نظر کیفی کشورمان را در حوزه‌های مختلف باز می‌گردانند که چه؟ شما بسته‌بندی ندارید. خدا به خیر کند آینده این نوع اقتصاد بدون بسته‌بندی را!

اما وقتی کمی در این موضوع دقیق شویم، می‌بینیم واقعیت این است که ما در ایران بسته‌بندی‌هایمان کمی مشکل دارد. اجناسمان را زشت عرضه می‌کنیم. آثار هنری سال‌هاست بسته‌بندی نشده به زادگاهشان بازمی‌گردند و این برمی‌گردد به این‌ که ما اهمیت نمی‌دهیم به زیبایی و البته اصولی عرضه شدن محصولاتمان. این امر در حوزه فرهنگ و هنر آن‌قدر مهم جلوه می‌کند که در برخی موارد بسته‌بندی جزئی از اثر هنری به شمار می‌رود. حساب کنید که در کشورهای اروپایی و آمریکایی برای یک کالای فرهنگی مانند کتاب بسته‌بندی‌ها هویت محصول را مشخص می‌کنند. اصلا طراحان ویژه‌ای وجود دارند که صرفا‌ برای فلان محصول فرهنگی به طراحی بسته‌بندی مناسب آن روی می‌آورند.

حال به این جمله خوب دقت کنید که اکنون بسیاری از آثار هنری هنرمندان کشورمان در حوزه صنایع دستی تنها به این علت و به قولی در انبارهای وزارت بازرگانی خاک می‌خورند و بازمی‌گردند به کشورمان که بسته‌بندی‌هایشان مناسب نیست.

باز هم به یک بسته سیگار فکر کنید. این روزها اما سیگارها بسته‌بندی‌هایشان زیباست. اصلا‌ آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که یکی از مهم‌ترین دلایل فروش سیگار در کشور‌های مختلف دنیا همین بسته‌بندی‌هایشان باشد؛ بسته‌بندی‌هایی که هر چند روی آنها نوشته شده است که این محصول مرض دارد و درد، اما آن‌قدر زیبا بسته‌بندی شده‌اند که حتی ابا داریم از این‌ که از روی میز محل کارمان برشان داریم.

می‌گذاریم همانجا بماند تا دیگران وقتی بسته آن را دیدند حتی با نکشیدنش و البته نگاهی گذرا، بگویند فکر کنم سیگار خوبی باشد. راستی تا به حال چند بسته کتاب یا صنایع دستی را دیده‌اید که هوس کرده باشید بدون آن که آنها را کسی به شما پیشنهاد داده باشد بردارید و مثلا بگویید فکر کنم کتاب خوبی باشد؟ راستی این روزها کتاب‌ها را در کارتون‌های سیگار بسته‌بندی می‌کنند و لابد نباید نگران سرانه کتابخوانی در کشور باشیم.