یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ضرورت رسیدگی به وضعیت سلامت سالمندان


ضرورت رسیدگی به وضعیت سلامت سالمندان

رسیدگی به وضعیت سلامت سالمندان در کشور یکی از مسایلی است که اهمیت فراوانی دارد و باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد ولی اینکه بگوییم آیا تلاش‌ها در این مورد مطلوب بوده یا نه، …

رسیدگی به وضعیت سلامت سالمندان در کشور یکی از مسایلی است که اهمیت فراوانی دارد و باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد ولی اینکه بگوییم آیا تلاش‌ها در این مورد مطلوب بوده یا نه، موضوع کاملا متفاوتی است که در این یادداشت سعی می‌کنم تا حدی به آن بپردازم...

اگر بخواهیم نظام سلامت کشور را مورد ارزیابی قرار دهیم، خواهیم دید که ما نه تنها در مورد سالمندان و کهنسالان که در مورد تمامی گروه‌های سنی جامعه نیازمند توسعه خدمات بهداشتی‌درمانی هستیم.

تلاشمان کافی نیست

ما در حال حاضر جزو کشورهای در حال توسعه محسوب می‌شویم و به برنامه‌های بلندمدت برای دستیابی به هدف‌های نظام سلامت کشور نیاز داریم. طبق برنامه چشم‌انداز، ما باید تلاش فراوانی را در زمینه سلامت برای تمام اقشار جامعه از جمله سالمندان داشته باشیم تا بتوانیم بین کشورهای منطقه در این مورد موفق باشیم و اگر بخواهیم این برنامه‌ریزی‌ها در مقیاس جهانی به نتیجه برسد به‌طور حتم باید تلاش‌ها و هدف‌گذاری‌های خود را بیش از پیش گسترش دهیم تا در این زمینه‌ها در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشیم.

در حال حاضر ما نمی‌توانیم بگوییم در هیچ‌یک از زمینه‌ها و از جمله بحث سالمندان تلاش‌های کافی و وافی را انجام داده‌ایم و باید در این مورد اقدامات بیشتری انجام دهیم.

تمام جامعه، نه فقط سالمندان

نکته‌ای که وجود دارد این است که در سال‌های اول انقلاب به دلیل رشد ناگهانی جمعیت کشور، ما در وضعیت ویژه‌ای قرار گرفتیم. این نسل امروز به سن جوانی رسیده‌اند و در دوره جوانی قرار دارند. ما در این مورد که مشکل روز ماست و در حال حاضر با آن مواجه‌ایم همچنان با ضعف‌های اساسی و جدی روبه‌رو هستیم و نمی‌توانیم ادعا کنیم که آنها را رفع کرده‌ایم. در نتیجه نمی‌توان انتظار داشت برای سالمندان و کهنسالان و افزایش تعداد آنها در سال‌های بعد نیز برنامه‌ریزی‌ها و هدف‌گذاری‌ها به‌صورت مطلوب و مورد انتظار انجام شده باشد.

ما نه تنها در مورد سالمندان و سنین پیری، بلکه در مورد تمام قشرهای جامعه باید برنامه‌ریزی، تلاش و نگاه دوراندیشانه‌ای داشته باشیم تا بتوانیم در آینده با نیازهای جسمی و روانی اقشار مختلف به‌صورت مطلوب مواجه شویم. درواقع قصد من از طرح نگاه کلی به همه جامعه، رد مسایل و مشکلات سالمندان و لزوم رسیدگی به مشکلات سلامت و معیشت آنها نیست؛ بلکه منظور این است که مشکلات موجود تنها در مورد سالمندان مطرح نیست و تمام رده‌های اجتماعی جامعه ما با آن مواجه هستند. ما اگر بخواهیم در نظام سلامت نگاه روشنی به آینده داشته باشیم، باید تلاش بیشتری انجام دهیم که البته سالمندان هم بخشی از جامعه ما هستند و این تلاش باید در مورد آنها نیز انجام شود زیرا به‌طور قطع کشور ما در آینده نزدیک با رشد بسیار سریع جامعه سالمندان مواجه خواهد بود و باید آن را به شکل یک دغدغه جدید در نظر داشت.

حرف آخر

بحث‌های کارشناسی و برنامه‌ریزی‌های اصولی در این مورد کاری است که با توجه به در اختیار داشتن نیروی انسانی فعال، از وزارت بهداشت و ادارات متولی این موضوع در وزارتخانه برمی‌آید. اینکه گروه‌های سنی مختلف دارای چه نیازها و کمبودهایی هستند، مساله‌ای است که در این ادارات باید بر آن تمرکز خاصی انجام شود تا نتیجه به دست آمده بتواند گره‌ای از مشکلات نظام سلامت کشور در سال‌های آینده باز کند.

دکتر سیدعلیرضا مرندی

عضو کمیسیون بهداشت مجلس و رئیس فرهنگستان علوم پزشکی