جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نفس را تازه کن


نفس را تازه کن

همه چیز درباره مرطوب کننده های سرد و گرم خانگی

با آغاز فصول سرد سال و شیوع برخی از بیماری‌های ناشی از تغییرات آب و هوا، بازار برخی از کالاها نظیر دستگاه‌های بخور، گرم و پررونق می‌شود. دستگاه‌هایی که اکثرا باورهای اشتباهی درباره استفاده یا عدم استفاده از آنها وجود داشته و همین باورها موجب شده است برخی به خرید این وسیله اصرار داشته و در مقابل برخی اعتقادی به استفاده از آن نداشته باشند.با توجه به این موضوع در این بخش ما ضمن ارائه توضیح درباره این کالا، بایدها و نبایدهای استفاده از این کالا را به شما می‌گوییم. اگر به این موضوع علاقه‌مندید، این مطلب را بخوانید:

● دستگاه بخور چیست؟

شاید به خاطر داشته باشید که در زمانی نه‌چندان دور که دستگاه‌های بخور مانند این روزها در بازار حضور پررنگی نداشتند، خانم‌های خانه‌دار با قرار دادن یک کتری روی چراغ‌های نفتی یا برقی رسالت مرطوب‌سازی فضای خانه را در فصول سرد سال انجام می‌دادند.

اما حالا با ورود دستگاه‌های بخور در انواع گوناگون این شیوه مرطوب‌سازی فضای خانه یا محل کار و... منسوخ شده است.

در توضیح در مورد دستگاه‌های بخور باید بگوییم که دستگاه‌های بخور معمولا ۲ نوع سرد و گرم در بازار موجودند که از دستگاه‌های بخور گرم معمولا در تسکین گرفتگی بینی، عفونت‌های مجاری تنفسی، کاهش شدت درد و سرفه‌های خشک، در هوای سرد استفاده می‌شود. امکان افزودن مواد ضدعفونی کننده گیاهی و خوشبوکننده به بسیاری از این دستگاه‌ها موجب محبوبیت بیشتر این دستگاه‌ها نزد خریداران شد.

البته این دستگاه‌ها معایبی هم دارند، مثلا مصرف انرژی برق در آنها بالا است و احتمال سوختگی با بخار داغ یا آب داخل مخزن وجود دارد. به همین دلیل برخی به سوی دستگاه بخور سرد که کم صداتر از نوع گرم عمل می‌کند و مصرف انرژی برق در آن کمتر است رفته‌اند.

به‌طور کلی می‌توان گفت بخور‌های سرد، نسل جدید بخور‌های گرم هستند و قابلیت بهتری دارند. دستگاه‌های بخور سرد به‌وسیله روش‌های پیشرفته اولتراسوند این قابلیت را دارند که بتوانند برخلاف بخور‌های گرم ذرات بسیار ریز ایجاد کنند.

حذف باکتری‌ها و ویروس‌ها (سرماخوردگی و...)، تامین رطوبت محیط بدون افزایش دما، کاهش استرس، احساس طراوت و شادابی و مصرف محدود انرژی از مزایای استفاده از دستگاه‌های بخور است.

البته در این دستگاه‌ها نیز معایبی هستند، به عنوان مثال آب سرد محل مناسبی برای تکثیر قارچ‌‌ها و باکتری‌‌ها است و از آنجایی که در بخور سرد قطرات آب به هوا پراکنده می‌شوند، این مواد زیان‌‌آور هم به همراه آب در فضای اتاق منتشر می‌‌شوند، بنابراین مخزن آنها را باید هر روز با آب و صابون شست، البته رطوبت‌سازهای تبخیری از این قاعده مستثنا هستند. از طرف دیگر در بخور سرد، مواد معدنی موجود در آب در هوا پراکنده می‌‌شوند، لذا باید مخزن آنها را با آب مقطر پُر کرد.

● انواع دستگاه بخور سرد

دستگاه‌های بخور سرد به سه صورت رطوبت‌ساز پروانه‌ای، رطوبت‌ساز اولتراسونیک و رطوبت‌ساز تبخیری وجود دارد.

دستگاه بخور سرد اولتراسوند این قابلیت را دارد که ذرات بسیار ریز ایجاد کنند. همین امر سبب می‌شود که ذرات آب و بخار بیشتری وارد مجرای تنفسی شود.

همچنین نوع رطوبت سازهای تبخیری دستگاه‌های بخور سرد این امکان را دارند که در صورت افزایش رطوبت نسبی هوا، میزان خروج بخار آب را از دستگاه کاهش داده و دستگاه به طور خودکار عمل کند.

از فواید دستگاه بخور سرد می‌توان به قابل استفاده بودن در فصل تابستان، مصرف برق و صدای کم اشاره کرد. در ضمن خطر سوختگی نیز وجود ندارد.

● چگونه از دستگاه بخور نگهداری کنیم

۱- قبل از هر چیز به این نکته توجه داشته باشید که هر ماده‌ای را چه خوشبوکننده و چه ضدعفونی‌کننده در دستگاه نریزید. زیرا نه تنها ممکن است موجب آسیب دستگاه شود، بلکه در اثر ترکیب با آب یا فعل و انفعالات شیمیایی ممکن است ترکیبات خطرناکی را به وجود آورد.

۲- برای جلوگیری از رشد قارچ، باکتری و میکروب حتما روزی یک بار آب مخزن را عوض کنید و حداقل هفته ای دو بار، کل دستگاه را با آب و مواد پاک کننده بشویید.

۳-به خاطر داشته باشید که باید هر سه روز یک بار دستگاه را از برق بکشید و املاح و جرم آب را پاک کنید.

۴- از روشن گذاشتن مداوم دستگاه خودداری کنید. برخی تصور می‌کنند دستگاه بخور باید در تمام طول روز در اتاق روشن باشد. در حالی که نیم ساعت استفاده متناوب و با فاصله از آن کافی است.

۵- فیلتر دستگاه‌های بخوری که دارای فیلتر هستند، حتما باید هر چند وقت یک بار تعویض شود تا بخار و رطوبت سالم در هوا پخش شود.

۶- در صورت استفاده از دستگاه بخور سرد، مخزن را با آب مقطر یا آب جوشیده سرد شده پر کنید.

۷- وقتی می‌خواهید دستگاه را برای مدتی کنار بگذارید، آب آن را خالی و دستگاه را تمیز کنید.

● بایدها و نبایدهای استفاده از دستگاه بخور

۱-اگر در خانه فرد سالمند یا کودک دارید، هرگز دستگاه بخور را در دسترس آنها قرار ندهید.

۲- اگر بیمار مبتلا به آسم و آلرژی، بیماری‌های تنفسی و قلبی دارید، حتما پیش از خرید دستگاه بخور، با یک پزشک متخصص مشورت کنید، زیرا میزان رطوبت هوا برای این افراد باید محاسبه شده و دقیق باشد. معمولا به مبتلایان بیماری‌های آسم، آلرژی و سینوزیت، استفاده از دستگاه‌های بخور سرد توصیه می‌شود.

● نکاتی برای خرید دستگاه بخور

▪ نوع دستگاه بخور را مشخص کنید

قبل از خرید دستگاه بخور، باید بدانید که آن را به چه منظور می‌خواهید تهیه کنید. قیمت دستگاه‌های بخور با توجه به کارآیی آنها متفاوت است، بنابراین قبل از خرید مشورت کنید که چه نوع از آن برای شما مفید است، دستگاه بخور گرم یا سرد؟بهتر است قبل از خرید دستگاه بخور، حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید، تا شما را از میزان رطوبت مناسب برای هر خانه و افراد متفاوت مانند کودکان، بیماران مبتلا به آسم و آلرژی

آشنا کند.

▪ قبل از خرید دستگاه را تست کنید

پیش از خرید، حتما دستگاه را امتحان کنید. بعضی از دستگاه‌های بخور صدای زیادی دارند.

▪ به جنس دستگاه توجه کنید

جنس دستگاه باید از مواد مناسب و مرغوب باشد، بنابراین از خرید دستگاه‌هایی که از پلاستیک‌های نامرغوب تهیه شده‌اند، خودداری کنید.

▪ دستگاهی خریداری کنید که قابلیت تنظیم بخار را داشته باشد

برخی از رطوبت سازها اتوماتیک و کم مصرف ترند و قابلیت تنظیم میزان بخار و مواد افزودنی را دارند. حتما پیش از خرید، مشخصات دستگاه و چگونگی به کار انداختن آن را از فروشنده بپرسید.

▪ دستگاهی مطابق با نیازتان خریداری کنید

بعضی از دستگاه‌ها قابلیت افزودن مواد معطر را دارند و می‌توان در حد معقول از این گیاهان دارویی استفاده کرد، هر چند که تاثیر شگرفی در بهبود شرایط بیمار نخواهد داشت. اما فضا را معطر کرده و گاه باعث ضدعفونی محیط می‌شوند. اگر علاقه‌مند به استفاده از چنین دستگاه‌هایی هستید، هنگام خرید به این موضوع توجه کنید.

▪ دستگاه کم سروصدا بخرید

بعضی از دستگاه‌‌های بخور صدای زیادی دارند و آزاردهنده‌ هستند. این مورد در دستگاه‌های بخور گرم بیشتر مشاهده می‌شود. پس به این موضوع توجه کنید.

▪ دستگاه را از جای مطمئن خریداری کنید

دستگاه بخور را حتما از داروخانه‌های معتبر خریداری کنید و از استاندارد بودن آنها مطمئن شوید.

▪ از فروشنده درباره دستگاه اطلاعات بگیرید

حتما پیش از خرید، مشخصات دستگاه و چگونگی به کار انداختن آن را از فروشنده بپرسید.