چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ولخرجی را ول کنید


ولخرجی را ول کنید

«وقتی پای خرید در میان است، نمی توانم جلوی خودم را بگیرم. انگار وسوسه خرید از اراده من قوی تر است و نمی توانم از هر چه می بینم صرفنظر کنم.»
این جمله ای است که شاید شما هم تا به حال از …

«وقتی پای خرید در میان است، نمی توانم جلوی خودم را بگیرم. انگار وسوسه خرید از اراده من قوی تر است و نمی توانم از هر چه می بینم صرفنظر کنم.»

این جمله ای است که شاید شما هم تا به حال از بعضی خانم ها شنیده باشید. اکثر خانم ها و دخترخانم ها بدون این که نیازی ضروری داشته باشند، لباس، جوراب، کیف، دمپایی، زیورآلات می خرند. علتی که اغلب ذکر می کنند هم این است که «این وسیله زیباست، قیمت مناسبی دارد و نباید از آن گذشت.» یا «بالاخره یک روز به درد می خورد.» گاه حتی مدت های طولانی لباس ها و سایر وسایل استفاده نمی شود و فقط کمدها را پر می کند، اما وقتی از جلوی ویترین مغازه ها عبور می کنند، نمی توانند از نگاه کردن صرفنظر کنند و تسلیم می شوند و در این هنگام حتماً! باید خرید کنند.

اما واقعاً پول خرج کردن چه لذتی دارد که گاه با وجود اینکه چندان توان مالی بالایی نداریم، باز هم از این کار دست برنمی داریم

زیبایی یا جدید بودن یک وسیله تنها علت تمایل ما نیست بلکه «خرید کردن» گاه برای ما آنقدر خوشایند و شادی آفرین است که وقتی مشتاقانه وسیله ای را می خریم، تصور می کنیم که هیچ کس دیگری مشابه آن را ندارد.

بعضی از خانم ها برای فرار از ناکامی و سرخوردگی در عشق، یا مشکلات زودگذر و روزمره زندگی، به خریدن کردن روی می آورند و به این نحو خود را تسلی می دهند. میل به داشتن یک جنس مورد پسند، کشش به خرید را به وجود می آورد که در واقع مرهمی برای ناراحتی فرد به حساب می آید اما با خرید یک وسیله، شادی مربوط به آن هم تمام می شود و غم و غصه دوباره به سراغ او می آید. حالا باید دوباره به فکر یک شیء جدید و کاربرد آن بود تا این شادی و هیجان بار دیگر زنده شود. درواقع این افراد هیچ وقت از خرید سیر نمی شوند!

پول جزء لاینفک خریدهاست که ما را به وسیله مورد علاقه می رساند. اما گاه همین خریدهای بی حد و مرز، ما را به سمت مشکلات شدید مالی می کشاند. به همین علت بهتر است در مورد این علاقه خود فکر کنیم. ایده «بی حساب خرج کردن برای خود» در واقع منشأ جنون خرید است که فرد برای خود لذتی را فراهم می کند. در غالب موارد این حالت در کسانی دیده می شود که در دوران کودکی از داشتن وسایلی که دوست داشته اند، محروم شده اند و یا خانم هایی که همسران خسیس آنها بشدت مخارج منزل را کنترل می کرده اند. به نظر می رسد که پول خرج کردن انتقام از گذشته و به علت احساس کمبود محبت از طرف والدین یا همسر است.

خرید کردن حتی می تواند حالتی از اعتیاد نیز باشد که فرد به محض این که وسیله ای را می خرد، در فکر و آرزوی شیء دیگری است اما برای ترک این عادت می توانید این توصیه ها را به کار برید:

ـ با دوستان به خرید بروید و نسبت به خریدهای آنها خود را محدود کنید و بی تفاوت باشید.

ـ برای این که یک شیء شما را وسوسه نکند معایب آن را به خود بگویید.

ـ هر بار که به خرید می روید، تصمیم بگیرید نیمی از وسایل انتخاب شده را بخرید و در اختصاص هزینه، تا حد ممکن سختگیر باشید.

ـ دیدتان را نسبت به خود تغییر دهید. دوستان شما متوجه خواهند شد که به جای این که شما را مظهر زیبایی و شیک پوشی بدانند، به خاطر چیز دیگری به جز ظاهرتان، دوستتان بدارند.

مریم سادات کاظمی