دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

تاریخمندی فهم


تاریخمندی فهم

کتاب «تاریخمندی فهم در هرمنوتیک گادامر» جستاری در «حقیقت و روش» ترجمه امداد توران توسط انتشارات بصیرت در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.
این اثر در چهار فصل و ۱۸۶ صفحه گردآوری …

کتاب «تاریخمندی فهم در هرمنوتیک گادامر» جستاری در «حقیقت و روش» ترجمه امداد توران توسط انتشارات بصیرت در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

این اثر در چهار فصل و ۱۸۶ صفحه گردآوری شده است. گادامر با انتشار کتاب «حقیقت و روش» نقطه عطفی در تاریخ اندیشه هرمنوتیکی پدید آورد.

وی در این کتاب از منظر جدیدی در حال گفتگو با فلاسفه بزرگی چون سقراط، افلاطون، ارسطو، دکارت، کانت، هگل و... است.

این اثر، نخست سخنان گادامر را درباره تاریخ و مراحل اندیشه هرمنوتیکی از دوره نهضت اصلاح دینی تا زمان هایدگر روایت می‌کند و آن‌گاه به بیان تفصیلی مهمترین عنصر هرمنوتیکی گادامر می‌پردازد؛ یعنی این فکر که تاریخ، سنت و پیش‌داوری‌ها نه فقط سد راه متن نویسنده، بلکه معد و ممد آن هستند و مفسر باید آگاهانه به این واقعیت که این امور خواه یا ناخواه در فهم دخیل هستند، تن در دهد.

نویسنده در مقدمه این کتاب به منظور تعیین جایگاه هرمنوتیک گادامر، فضای هرمنوتیکی جدید را به طور اجمالی ترسیم کرده است و به نحله‌های هرمنوتیکی و نقدهای این نحله‌ها بر یکدیگر اشاره نموده است.

نویسنده فصل نخست این کتاب را به تاریخچه هرمونوتیک به روایت گادامر اختصاص داده است و در فصل دوم دیدگاه او را درباره نقش مثبت«پیش‌داوری» در فهم متون و ضرورت وقوف به این نقش اختصاص داده است. از آنجا که این نکته حائز اهمیت است، نویسنده این موضوع را که به نظر گادامر فهم متون گذشته بدون کاربرد و مرتبط کردن آنها با زمان حال میسر نیست در فصل سوم بسط داده است.

محتوای فصول چهارم عمدتا تقریری است از دیدگاه گادامر در مورد نقش اجتناب‌ناپذیر سنت و گذشته تاریخی در مقام فهم و تفسیر که بیشتر در بخش دوم«حقیقت و روش» مطرح شده است. در فصل چهارم این اثر، نویسنده مفهوم آگاهی به تاریخ تاثیر، که گادامر آن را در مقابل آگاهی تاریخی به معنای متعارف کلمه قرار داده، توضیح می‌دهد.

مریم لباف‌ زادی