پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
سبزی های آماده و منجمد بخریم یا نخریم
تغییر سبک زندگی آدمها در دنیای ماشینی امروز و کمعلاقهتر شدن بیشتر خانمها به گذران وقت در آشپزخانه و شرایط اجتماعی جدید، دست به دست هم دادهاند تا گرایش بیشتری به مصرف غذاها و محصولات غذایی آماده و نیمهآماده ایجاد شود....
در میان غذاهای نیمهآماده و منجمد، سبزیجات، طرفداران فراوانی در بین ایرانیها دارند و شاهدش هم علاقه شدیدی است که بیشترمان به قورمهسبزی و کوکوسبزی و خورش کرفس داریم. سوالی که این مطلب به دنبال پاسخ آن میگردد، این است که آیا این سبزیجات منجمد و نیمهآماده، مثل سبزیجات تازه، ارزش غذایی هم دارند یا نه؟
از قدیم میگفتند میوه و سبزی، تازهاش خوب است. درباره دلیل این جمله، دکتر مریمهاشمی، متخصص صنایع غذایی، اینطور میگوید: «سلولهای سبزیجات بعد از خرد شدن، آسیب میبینند و همین امر باعث از دست رفتن بخش زیادی از ویتامینهای سبزی میشود. معمولاً سبزی را پس از خرد کردن، سرخ میکنند که این کار هم قسمت اعظم ویتامین سبزی را از بین میبرد؛ یعنی سبزی خردشده و سرخ شده، دیگر ویتامین چندانی ندارد اما با این حال میتوان روی مواد معدنی و فیبرشان حساب کرد.»
دکترهاشمی، تهیه، خرد و سرخ کردن سبزیجات به صورت تازهبهتازه را بهترین نوع استفاده از سبزیجات میداند اما به تمام افرادی که بنا به هر دلیلی قادر به این کار نیستند توصیه میکند: «برای اینکه خاصیت سبزی، کمتر از دست برود، بهتر است بلافاصله بعد از سرخ کردن، آن را فریزکنید تا حداقل امکان رشد باکتریها و میکروارگانیسمهای درونی یا موجود در محیط در آنها به کمترین میزان ممکن برسد. بنابراین خریداری و استفاده از سبزیجات منجمد بیشتر از انواع تازه و خردشدهای که در فروشگاهها در دسترس هستند، توصیه میشود. اما باز هم با قاطعیت نمیتوان گفت که کدام نوع صددرصد به دیگری برتری دارد. ممکن است کارخانهای که آن سبزی تازه خردشده را به بازار ارایه کرده از نظر شرایط بهداشتی و تهیه محصول، خیلی بهتر از کارخانهای باشد که محصول منجمد را روانه بازار کرده است.»
● بستهبندیهای شفاف، بیضررند
با اینکه بسیاری از افراد و متخصصان عرصههای گوناگون، بستهبندیهای شفاف را برای محصولات غذایی مناسب نمیدانند و اعتقاد دارند که تابش نور، باعث تخریب سلولهای مواد غذایی میشود؛ دکتر هاشمی، وجود بستهبندیهای شفاف را برای سبزیجات بدون اشکال میداند و میگوید: « همه مواد غذایی به نور حساس نیستند و در مورد سبزیجات هم میتوان گفت که تنها ویتامین B۲ موجود در آن به تابش نور شدید حساسیت دارد، ولی شرایط نگهداری سبزیجات منجمد به گونهای است که بعید به نظر میرسد از زمان آمادهسازی در کارخانه، نگهداری در فروشگاه و خریداری و مصرف توسط مشتری، در معرض تابش نور شدید و مستقیم قرار بگیرد. از طرفی، خیلی وقتها خریداران میتوانند با نگاه کردن به ظاهر کالا، تازه بودن یا کهنگی آن را تشخیص دهند و عیب و ایراد محصول را ببینند. در این صورت، اگر محصولی مثل سبزی که تازگی یا کهنگیاش به راحتی از طریق نگاه کردن به ظاهرش قابل تشخیص است، در بستهبندیهای تیرهرنگ عرضه شود؛ امکان انتخاب صحیح برای مصرفکننده از بین میرود.»
اینطور که دکتر هاشمی میگوید، تیره و کدررنگ بودن سبزیجات منجمد یا نیمهآماده دلیلی بر کهنه بودن آنهاست: «کلروفیل موجود در سبزیجات، به مرور زمان و بنابر شرایط محیطی رنگ خود را تغییر میدهد و به سمت سبز تیره گرایش پیدا میکند. با این حال، ما نمیتوانیم قاطعانه بگوییم که سبزیجات منجمد روشن، تازهتر و بهتر از سبزیجات تیرهرنگ هستند زیرا برای مطرح کردن این ادعا باید مستندات علمی و درستی در دسترس باشد و
آزمایشها و آنالیزهای مستمری روی این محصولات صورت گیرد که متأسفانه اینطور نیست. اما در هر صورت، کهنگی محصولات غذایی نه تنها ارزش تغذیهای آنها را کم میکند و به مرور زمان از بین میبرد، بلکه روی ظاهرشان هم تأثیر میگذارد.»
● محصولات غذایی آماده را خوب میشویند؟
یکی از بزرگترین دغدغهها و نگرانیهای مصرفکنندگان محصولات غذایی آماده، تردید در رعایت کامل بهداشت در شستشوی صحیح آنهاست؛ دغدغهای که شاید بعضیها با توجه به پروانه ساخت محصول و مهر استاندارد، آن را بیدلیل بدانند اما تردیدها همینجا پیش میآید: آیا پس از اعطای پروانه ساخت و مجوز تولید باز هم از محصولات غذایی کارخانهها نمونهبرداری میشود و سلامت محصولات، هر ماه یا هر سال مورد بررسی قرار میگیرد؟ دکترهاشمی در این خصوص میگوید: «سبزیجات به علت دارا بودن گلولای، بسیار حساس هستند و اگر هنگام شستن آنها مواد ضدعفونیکننده مناسب و به میزان لازم استفاده نشود، میتوانند سریعترین راه ابتلای افراد به انواع بیماریهای انگلی باشند. از سوی دیگر، به هر حال تمام مواد ضدعفونیکننده، شیمیایی هستند و باید پس از استفاده، محصول را با آب فراوان و سالم شستشو داد تا این مواد به صورت کامل از محصول خارج شوند. اما متأسفانه خریدار از فرآیند تولید، خبر کافی ندارد و تنها به اعتماد بر تبلیغات بسنده میکند.» او استفاده از مواد ضدعفونیکننده مناسب و شستشوی دقیق و خوب سبزیجات را بهترین راه برای نگهداری آنها عنوان میکند و میگوید: «معمولاً نگهدارنده بخصوصی به سبزیجات آماده افزوده نمیشود و عوارض خاصی هم برای مصرف این نوع محصولات گزارش نشده؛ مگر بیماریهای انگلی که همانطور که گفته شد، در صورت مصرف سبزیجات آلوده به وجود میآیند.»
● ۴ توصیه برای نگهداری سبزیجات منجمد
۱) بهتر است سبزیجات منجمد، آخرین خریدتان از فروشگاه باشد و بعد از آن، سریع به خانه برگردید تا یخ آنها خیلی باز نشود.
۲) اگر یک بسته سبزی برای خانواده شما زیاد است، باید به محض رسیدن به منزل و هنگامی که کمی از یخ سبزی باز شد، آن را به بستههای کوچکتر تقسیم کنید تا هر بار برای استفاده، مجبور به باز کردن یخ کل سبزی نباشید؛ زیرا این کار بیشترین آسیب را به بافت سبزیجات و مواد مغذیاش وارد میکند.
۳) برای کاهش نوسان دمایی و از بین رفتن خاصیت سبزیجات منجمد میتوانید یک ظرف یخ را با خود به فروشگاه ببرید و این محصولات را درون آن بریزید.
۴) آب سبزیجات را قبل از قرار دادن در فریزر (چه به صورت تازه، چه سرخشده) خوب بگیرید. با این کار، سرعت انهدام مواد مغذی را به حداقل میرسانید.
ندا احمدلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست