جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
درمان عصب دندان
به محتویات بخش مرکزی دندان پالپ گفته میشود که در آن یک سرخرگ، یک سیاهرگ، رگ لنفاوی و رشته عصبی وجود دارد. از آنجا که بافت دندان، بافت سخت است میزان فضای مرکزی دندان محدود بوده و حتی با افزایش سن محدودتر هم میشود.
اگر به دندان صدمه شدیدی وارد شود میتواند بافت مرکز دندان را متاثر کرده و باعث خراب شدن و از بین رفتن عروق خونی وعصب آن شود. در این موقع درمان عصبکشی دندان اجتنابناپذیر است.
در بخش خارجی دندان مینا قرار گرفته که سختترین ماده در بدن است.در زیر مینا مادهای به نام عاج قرار دارد که بخش عمده دندان را تشکیل میدهد. عاج از لولههای بسیار ریزی تشکیل شده که ارتباط بین مینا و بخش مرکزی دندان یعنی عاج را برقرار میکند. به این لولهها توبولهای عاجی گفته میشود.
اگر مینای دندان دچار مشکل شود توبولهای عاجی تحریک شده و آن را به مرکز دندان میرسانند. نتیجه این تحریکات بروز دردهای دندانی است که با تحریکات حرارتی یا شیرینی آغاز میشود.
با افزایش صدمات، تحریک بیشتری اتفاق میافتد و با افزایش تعداد باکتریها و سموم مترشحه از آنها این مواد از طریق همین توبولهای عاجی به مرکز دندان میرسد و باعث عفونی شدن بافت مرکزی دندان یعنی پالپ میشود. هنگام عفونت با توجه به تغییر میزان گردش خون، فشار داخل دندان افزایش پیدا میکند و افزایش این فشار باعث ایجاد دردهای شدید میشود که تنها راه درمان صحیح، درمان عصب دندان است. در این موارد درمانهای دارویی کارساز نیستند.
اگر در این مرحله دندان درمان نشود با توجه به محدود بودن امکان خونرسانی، بافت پالپ دندان به مرور از بین میرود، نتیجه این است که ممکن است برای مدتی دندان درد از بین برود و فرد تصور کند که مشکلش حل شده است در حالی که نفوذ میکروبها به بخش انتهاییتر ریشه ادامه یافته و در نهایت در نوک ریشه و در استخوان اطراف ریشه عفونت ایجاد میکند. با گسترش این عفونت مجددا درد شدید آغاز شده و فرد با صورت ورم کرده برای درمان مراجعه میکند بدیهی است که درمان در این مرحله سختتر و پرهزینهتر بوده و شانس درمان نیزکمترخواهد بود.
ذکر این نکته مهم است که صدمات وارده به پالپ دندان همیشه پوسیدگی و میکروب نیست بلکه گاهی اعمال فشارهای سنگین تحریکات حرارتی، برخی از عادات، تحریکات ناشی از تماسهای پیشرس به دلیل رابطه غلط دندان یا پرکردگیهای بلند نیز میتوانند باعث صدمه به عصب دندان شوند.
دکتر محمدامین نریمانی
متخصص ارتودنسی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست