پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
تازه های پزشکی امروز
● ارتباط دیس لیپیدمی و ترومبوز
بسیاری از بیماران مبتلا به آتروسکلروز دارای حالت استرس اکسیداتیو و پروترومبوتیک هستند به ویژه در مواردی که دیس لیپیدمی وجود دارد. یک گروه پژوهشی در این مورد یک توجیه ملکولی با تاثیر درمانی یافته است.
این تیم گزارش کرده است که LDL اکسید شده و به ویژه جزئی از LDL اکسید شده موسوم به OXPCCD۳۶ به گیرندهی CD۳۶ میچسبد و آن را فعال میکند. افزون بر این، OXPCCD۳۶ سبب اختلال آندوتلیال و افزایش غلظت یاختههای کفی درون پلاکها میگردد. در موشها، این فرا گرد به ویژه وقتی اتفاق میافتد که از رژیم پرچربی تغذیه شده باشند. وقتی محققان بررسی را به انسان هم گسترش دادند، ارتباط مشابهی میان OXPCCD۳۶ پلاک CD۳۶ و حالت پروترومبوتیک یافتند. این محققان میاندیشند که به علت آن که HDL دارای خواص آنتیاکسیدانی قوی است، پائین بودن HDL با افزایش تراز OXPCCD۳۶ همراه است. این افزایش به نوبهی خود سبب بروز حالت پروترومبوتیک و تاثیرپذیری پلاک میگردد.
● تحریم پدهای ضربهگیر
پدهای ضربهگیر bumper pad در بسیاری از تختهای شیرخواران مورد استفاده است. برای تعیین خطرات ناشی از مصرف این پدهای ضربهگیر، پژوهشگران پژوهشی مشروح در مورد امنیت استفاده از این وسایل روی مرگهای منسوب به تخت، لگنچه یا ضربهگیرها انجام دادهاند.
در مجموع ۲۳ مورد مرگ شیرخوار به وجود پد ضربهگیر در تخت مربوط میشد و در ۴ مورد به پد لگنچه ارتباط مییافت. بررسی صحنهی مرگ نشان داد که علت مرگ ،خوردن صورت شیرخوار به پد در ۱۱ مورد بوده است، شیرخوار میان ضربهگیر و جسمی دیگر واقع شده بود (۱۵ مورد) و در ۳ مورد ضربهگیر دور گردن شیرخوار حلقه شده بود.
● داروهای جدید شیزوفرنی
تمام داروهای رایج در درمان شیزوفرنی، گیرندههای دوپامین را هدف میگیرند و آنتی سایکوتیکهای آتیپیک نیز گیرندههای سروتونین را هدف دارند. اما مدتها است مدارکی به دست آمده است که نشان میدهد گیرندههای گلوتامات نیز در پاتوژنز شیزوفرنی با اهمیت است.
یک گروه تحقیقاتی یک دسته داروهای جدید را طرحریزی کرده و آزمودهاند که دو نوع گیرندهی گلوتامات را هدف میگیرد. چند ژنی که اخیرا در ارتباط با شیزوفرنی شناسایی شدهاند این گیرندهها را رمزبندی میکنند. گیرندهها غلظت گلوتامات را در سیناپس تنظیم میکنند. این تیم به صورت تصادفی ۱۹۶ بیمار مبتلا به شیزوفرنی مزمن را با یکی از این داروهای دستهی جدید گلوتامات موسوم به LY۴۰۴۰۳۹ تحت درمان قرار داده است و این دارو را با الانزاپین و دارونما مقایسه کردهاند. دو داروی فعال مورد استفاده در کاهش نشانههای مثبت و منفی شیزوفرنی با دارونما قابل قیاس بود و به طور واضح برتر از دارونما بود. هیچ یک از عوارض جانبی خاص درمان آنتی سایکوتیک (نشانههای اکستراپیرامیدال، افزایش وزن یا افزایش ترازپرولاکتین) و هیچ عارضهی خطرناکی ضمن استفاده از داروی جدید دیده نشد.
● شیوع ADHD در کودکان
گزارش شده است که میزان فراوانی نقص توجه بیش فعالی ADHD در کودکان آمریکایی بین ۲ تا ۲۶% است که این اختلاف به متودولوژی متفاوت نسبت داده میشود. برای تعیین دقیق فراوانی ADHD، معیارهایی که براساس ویراست چهارم DSM بود برای سنجش متقاطع یک نمونهی ملی شامل ۳۰۸۲ کودک ۸ تا ۱۵ساله مورد استفاده قرار گرفت. این افراد در سنجش بررسی ملی تندرستی و تغذیه شرکت کرده بودند.
فراوانی کلی ADHD برابر ۷/۸% بود. وقتی تشخیص بیماری به زیرگروهها تقسیم میشد، نوع بیدقت ۴/۴%، نوع بیش فعال تکانشی برابر ۰/۲% و نوع مرکب ۴/۲% فراوانی داشت. پسران دو برابر دختران دارای تشخیص ADHD بودند در کودکان فقیر دو برابر کودکان غنی، معیارهای ADHD دیده میشد. در مقایسه با کودکان سفیدپوست غیراسپانیول، مکزیکیهای آمریکایی و کودکان «سایر نژادها و قومها» (نه سیاهپوستان، سفیدپوستان یا اسپانیولیها) کمتر به ADHD دچار میشدند. ۴۸% والدین کودکانی که دارای معیارهای DSM-IV بودند، گفته بودند که مراقبان بهداشتی، بیماری ADHD کودکانشان را تشخیص دادهاند و قریب ۴۰% از این کودکان دارو دریافت داشته بودند. کودکان طبقهی پولدار سه برابر کودکان طبقهی فقیر به طور منظم تحت درمان ADHD قرار گرفته بودند.
● آزمون CSF PCR و آنتروویروس
شیرخواران کوچک غالبا به علت تب بستری شده و تا به دست آوردن نتایج منفی تستهای کشت باکتریال به آنها آنتیبیوتیک تجویز میشود. محققان به صورت گذشتهنگر تاثیر مصرف تست منظم واکنش زنجیر پلیمراز (PCR) مایع مغزی نخاعی (CSF) برای آنتروویروس در طول مدت اقامت در بیمارستان و استفاده از آنتیبیوتیک در تمام طول چند فصل آنتروویروسی در ۴۴۲ شیرخوار مشکوک به مننژیت آسپتیک را مورد ارزیابی قرار دادهاند. در مواردی که در نهایت عفونت وخیم باکتریال از عفونت ویروس هرپس سیمپلکس تشخیص داده میشد، بیمار حذف میگردید.
تمام بیماران ظرف ۴۸ ساعت پس از بستری تست PCR آنتروویروس شدند و به طور متوسط بعد از ۲۳ ساعت نتایج آماده بود. در ۵۵% شیرخواران آلوده به آنتروویروس تست CSF PCR مثبت بود. در مقایسه با شیرخوارانی که نتیجهی منفی داشتند، آن عده که دارای نتایج مثبت بودند به طور قابل توجه کمتر در بیمارستان ماندند و مدت مصرف آنتیبیوتیک در آنها کم بود (۳۴%کوتاهتر) در بیماران دچار پلئوسیتوز CSF (۱۸۵ شیرخوار) و بدون آن (۲۵۷شیرخوار)، نتایج مشابه بود.
● درد قفسه سینه و پایش
میلیونها بیمار هر سال با درد قفسهی سینه به بخشهای اورژانس (ED) مراجعه میکنند و بسیاری از آنها به علت آریتمی تحت پایش مداوم قلب قرار میگیرند. طی یک آنالیز، پژوهشگران ۹۹۲ بیمار مبتلا به درد قفسهی سینه را مورد بررسی قرار دادهاند که در یک بخش پایش شده بودند. ۱۴
% بیماران در نهایت دارای تشخیص انفارکتوس میوکارد و ۱۲% آنژین ناپایدار بودند. ۱۷ بیمار (۷/۱%) آریتمی شدید داشتند که در بخش اورژانس نیاز به درمان داشتند.
از اطلاعات حاصل یک قانون تصمیمگیری حاصل شد مبنی بر آنکه در صورتی که بیمار در زمان مراجعه درد نداشته باشد و دارای الکتروکاردیوگرام طبیعی یا غیراختصاصی باشد، پایش قطع شود. برحسب این قانون تمامی بیماران دچار آریتمی شدید شناسایی شدند و مصنفان حدس میزنند که با این قانون میتوان در ۲۹% بیماران، پایش را قطع کرد.
● تراز HDL و قلب و عروق
با وجودی که معمولاً بالا بودن تراز کلسترل HDL با کاهش میزان شیوع حوادث عروق و قلب همراه است، ولی مشخص نیست که آیا این همراهی در بیماران تحت درمان با استاتین که مقدار LDL آنان بسیار پائین است. نیز تداوم یابد. برای رفع این ابهام، پژوهشگران روی دادههای بررسی حمایت شده توسط صنایع داروسازی، یک آنالیز انجام دادهاند.
بیماران مبتلا به بیماری کرونر قلب از ۱۰ میلیگرم یا ۸۰ میلیگرم آتورواستاتین در روز دریافت کردند که سبب شد تراز LDL به ترتیب به ۱۰۱ و ۷۷ میلیگرم در دسیلیتر برسد. بدون توجه به تراز LDL در این بیماران بالاتر بودن تراز HDL طبق پیشبینی، حوادث µ سالهی قلب و عروق را کاهش میداد. در زیر گروه بیمارانی که دارای کمترین تراز LDL بودند، احتمال µسالهی حوادث مهم قلب و عروق در افرادی که دارای بالاترین میزان HDL بودند ، ۴۰% بیشتر از افرادی بود که در پائینترین پنجهی HDL قرار داشتند.
● آنتیاکسیدان و خانمها
طی چند کارآزمایی ارزش مکملهای آنتیاکسیدان در پیشگیری از حوادث قلب و عروق مورد سنجش قرار گرفته است. طی یک کارآزمایی تصادفی شده، پژوهشگران از یک طرح عاملیت برای ارزشیابی تاثیر این آنتیاکسیدانها (ویتامین C و E و بتاکاروتن) در ۸۱۷۱ خانم (سن متوسط ۶۰ سال) و دارای سابقهی بیماری قلب و عروق یا سه عامل خطرساز برای CVD یا بیشتر استفاده کردهاند.
در طول متوسط پیگیری ۹ ساله، ۱۴۵۰ خانم دچار حادثهی قلب و عروق شدند. در مجموع، در میزان نقطهی پایانی اولیه (ترکیبی از انفارکتوس میوکارد، حمله، روشهای واسکولاریزاسیون مجدد یا مرگ به علت قلب و عروق) با ویتامین C (۵۰۰ میلیگرم در روز)، ویتامین E (۶۰۰ واحد بینالمللی یک روز در میان) یا بتاکاروتن (۵۰ میلیگرم یک روز در میان) وقتی به تنهایی یا همراه با هم مورد استفاده قرار میگرفتند دیده نشد. در میان زیرگروه خانمهایی که سابقهی CVD داشتند، مصرف ویتامین E با کاهش قابل توجه نقطهی پایانی اولیه همراه بود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست