شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

عوامل استرس زای محیط شغلی زنان


عوامل استرس زای محیط شغلی زنان

نداشتن وقت برای استراحت كافی, نارضایتی از ساعات كار و وجود فشارهای روانی محیط كار مهمترین عوامل استرس زا در محیط شغلی زنان بوده است

بر اساس آخرین نتایج تحقیقات اختلالات روانی در زنان خانه‌دار ایرانی ۴۸/۱۵ درصد، مردان بیكار ۰۵/۱۲ درصد، كارگران ۶/۷ درصد و كارمندان ۹۹/۶ درصد است.

دكتر محمدتقی یاسمی می‌گوید: سلامت روان كارمندان در حد مناسبی است، ‌در بررسی‌های بین‌المللی مشاغلی از قبیل آتش‌نشانی، مدیران ارشد، جراحان، افسران پلیس و رانندگان جزو مشاغل پر استرس معرفی می‌شوند.

وی با اشاره به هماهنگی و همكاری‌های به عمل آمده با دفتر امور اجتماعی وزارت كشور، سازمان بهزیستی و اداره سلامت وزارت بهداشت طی سال گذشته گفت: مهارت‌های زندگی از جمله كنترل هیجانات و استرس و تاثیر آن‌ها بر سلامت روان به مسؤولان كلیه نهادها معرفی شد.

دكتر یاسمی با تاكید بر پیشگیری به عنوان اصل مهم در سیستم بهداشتی كشور اظهار كرد: آموزش مهارت‌های زندگی از جمله كنترل استرس در گروه سنی كودكان و نوجوانان كه برنامه‌ای مهم در ارتقای بهداشت روان و پیشگیری از برخی آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد است جزو اولویت‌های اداره روان درچند سال اخیر بوده است.

وی اقداماتی نظیر تدوین كتاب آموزش بهداشت روان و مهارت‌های زندگی در سال گذشته، برگزاری كارگاه‌های متعدد مدیریت استرس برای كاركنان وزارت بهداشت را از برنامه‌های وزارت بهداشت عنوان و خاطرنشان كرد: براساس نتایج پژوهش‌های داخلی و بین‌المللی میزان شیوع اختلالات اضطرابی و افسردگی در زنان بیشتر از مردان است كه این می‌تواند به دلیل عوامل بیولوژیك، نقش‌های متعدد آن‌ها و استرس‌های بیشتر باشد.

زنان خانه‌دار و متأهل بیشتر در معرض استرس قرار دارند بر ضرورت وجود برنامه‌های سلامت روان زنان خانه‌دار متاهل تاكید كرد.

به گفته یاسمی، اختلالات روانی شایع در زنان طرح‌های شدید و روانپریشانه را شامل نمی‌شود و بیشتر منظور اختلالاتی نظیر اضطراب و افسردگی است.

وی افزود: اكثر پژوهش‌ها سلامت روان شاغلین را مطلوب‌تر گزارش كرده است و احتمالا نداشتن درآمد، عامل استرس‌زای بیكاری، محدودیت روابط اجتماعی و یكنواختی زندگی می‌تواند عامل افزایش شیوع اختلالات روانی باشد.

وی با بیان این كه براساس نتایج پژوهش استرس شغلی در زنان دارای تحصیلات بسیار بالا نیز شایع است، ادامه داد: نداشتن وقت برای استراحت كافی، نارضایتی از ساعات كار و وجود فشارهای روانی محیط كار مهمترین عوامل استرس‌زا در محیط شغلی زنان بوده است.

دكتر یاسمی با اشاره به وجود دو دیدگاه در مورد اشتغال زنان افزود: فواید اشتغال می‌تواند سبب تقویت عزت نفس، موقعیت اجتماعی و خودكفایی در زن شود و در مجموع تاثیر مثبتی بر بهداشت روان زن دارد.

اشتغال زنان اگر چه خوداتكایی آنان را افزایش می‌دهد اما آن‌ها را بیشتر در معرض فشارهای روانی قرار می‌دهد، انجام كارهای بالقوه استرس‌زا، شاغل با درآمد پایین توأم با انتظارات زیاد علی‌رغم اختیارات محدود از یك سو مسؤولیت‌هایی نظیر انجام كارهای خانه وظایف همسرداری و مراقبت از فرزندان از سوی دیگر سبب استرس در این گروه می‌شود.