چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

دقت و تمرکز


دقت و تمرکز

دقت و تمرکز، دو عامل بسیار مهم برای مطالعه‌ای پویا و ثمربخش است که ارتباط بسیار نزدیک و مستقیمی با یکدیگر دارند. بنابراین، وجود و تقویت هر یک، باعث تحریک و تقویت دیگری خواهد …

دقت و تمرکز، دو عامل بسیار مهم برای مطالعه‌ای پویا و ثمربخش است که ارتباط بسیار نزدیک و مستقیمی با یکدیگر دارند. بنابراین، وجود و تقویت هر یک، باعث تحریک و تقویت دیگری خواهد شد. نداشتن تمرکز و حواس‌پرتی، مشکل بسیاری از داوطلبان هنگام مطالعه است. برای تمرکز بیشتر و غلبه بر حواس‌پرتی هنگام مطالعه، باید عامل و منشا حواس‌پرتی را شناسایی کرد. حواس‌پرتی در مطالعه را می‌توان به دو دسته تقسیم‌بندی کرد: حواس‌پرتی درونی و حواس‌پرتی بیرونی. حواس‌پرتی درونی عبارت است از افکار و اندیشه‌هایی که برای مطالعه ایجاد مزاحمت می‌کنند. هرگاه این افکار و اندیشه‌ها در زمان مطالعه سراغ شما آمدند، فورا آنها را به صورت کلیدی، روی یک تکه کاغذ یادداشت کنید و تاریخ و زمانی را برای بررسی به آن مشکل و فکر مشخص کرده و ​ کنار آن بنویسید.

حواس‌پرتی بیرونی آسان‌تر از حواس‌پرتی درونی برطرف می‌شود. این گونه حواس‌پرتی‌ها عبارتند از سر و صداهایی که در محیط ایجاد مزاحمت می‌کنند.

رعایت اصول زیر، باعث افزایش تمرکز و به حداقل رساندن حواس‌پرتی در شما می‌شود:

۱. بلافاصله پس از نشستن پشت میز مطالعه خود، مطالعه را شروع کنید.

۲. مکانی مناسب برای مطالعه داشته باشید. هیچ‌گاه در مکان مطالعه خود، کار دیگری انجام ندهید.

۳. سرعت بالا در مطالعه باعث افزایش تمرکز در شما خواهد شد؛ پس سعی کنید در حد توان خود، با بالاترین سرعت مطالعه کنید.

۴. علاقه نسبت به مطلب مورد مطالعه، به تمرکز شما کمک خواهد کرد؛ پس سعی کنید با علاقه مطالعه کنید.

۵. بلندخوانی یک عادت بد است که آسیب‌های آن (از جمله به هم زدن تمرکز)​ بیشتر از فواید​ش است.

۶. استراحت و فاصله بین یادگیری نیز از جمله عوامل موثر بر افزایش تمرکز است. فراموش نکنید که در زمان فعالیت و خستگی زیاد، تمرکز شما به شکل چشمگیری کاهش خواهد یافت.

۷. تغذیه مناسب​ از دیگر اصول برای افزایش تمرکز است، که در مبحث تغذیه به تفصیل درباره آن صحبت شده است.

محمدرضا ذاکر

مشاور تحصیلی