پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
اصطلاح شناسی اسلام و كفر
● اسلام
اسلام در لغت، به معنای تسلیم شدن و گردن نهادن است و در اصطلاح، گرویدن به آیین آسمانی حضرت محمد صلیاللَّه علیه و آله و تسلیم شدن در برابر آن میباشد و گاهی به خود شریعت آسمانی حضرت نیز اسلام گفته میشود. اسلام، با ایمان تفاوت دارد؛ اسلام، تنها با اقرار و با گفتن شهادتین، تحقق مییابد؛ ولی در ایمان، افزون بر زبان، اعتقاد قلبی و عمل به احكام و دستورات آن نیز لازم است. اسلام هر شخصی، از سه راه زیر ثابت میشود:
۱) گفتن شهادتین (اشهد انْ لا اله الا اللَّه و اشهد انَّ محمداً رسول اللَّه) یا ترجمه آن به هر زبانی كه باشد.
۲) به جا آوردن اعمالی - مانند نماز، روزه، حج و مانند آن - كه به مسلمانان اختصاص دارد.
۳) تبعیت؛ اگر پدر و مادر یا یكی از آن دو، مسلمان باشد، فرزندان نابالغ ایشان نیز در حكم مسلمان هستند و نیز (به فتوای عدهای) اگر كودكی جدای از پدر و مادر به اسارت مسلمانی در بیاید، محكوم به اسلام است. كافری كه اسلام میآورد، آثاری بر آن مترتب میشود كه عبارتند از:
۱) ساقط شدن حقوق الهی كه پیش از اسلام به جا آورده نشده است؛ خواه مالی باشد یا غیرمالی، مانند نماز، روزه، زكات، خمس و كفارات.
۲) پاك گردیدن بدن و رطوبتهای آن.
۳) محترم بودن خون، مال و فرزندان او.
● ضروریات دین
هر چیزی كه جمیع مسلمانان آن را قبول دارند و جزء دین اسلام میشمارند و نیز حكمش برای همه آنان روشن است، «ضروری دین» نامیده میشود. اصل وجوب نماز، روزه، زكات، خمس و...، ضروری اسلام است. حكم ضروریات، به صراحت در آیات و روایات ذكر شده است.
● كافر
واژه كافر، از ماده كفر و به معنای پوشاندن است و در اصطلاح دینی عبارت است از كسی كه حقایقی از قبیل خدا، قیامت، نبوت و... را انكار میكند و چون این حقایق را از خود میپوشاند، به او كافر یا بیگانه گفته میشود.
چهار گروه در فقه شیعه، كافر شمرده میشوند كه عبارتند از:
۱) منكران خدا (مادیون).
۲) كسانی كه برای خدا شریكی قرار میدهند (مشركان).
۳) پیروان دیگر ادیان آسمانی كه نبوت پیامبر اسلام صلیاللَّه علیه و آله را قبول ندارند؛ مانند یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان.
۴) منكران ضروریات دین با آگاهی از ضروری بودن آن.
۵) برخی فرقههای اسلامی، مانند خوارج و كسانی كه یكی از امامان علیهم السلام را خدا میدانند و معتقدند كه خدا در او حلول كرده (غُلات) و كسانی كه با امامان علیهم السلام دشمنی مینمایند (نواصب).
● كافر ذِمّی
ذمه به معنای امان است و كافر ذمی كافری است كه در كشور اسلامی زندگی میكند و با مسلمانان، پیمان بسته كه مقررات اجتماعی آنان را مراعات كند و مالیات معینی هم بپردازد و در مقابل، جان و مال وی در امان باشد. این عده را اهل ذمه یا ذمی هم مینامند.
● كافر حَربی
حرب به معنای جنگ و حربی به معنای كسی است كه در حال جنگ میباشد. بنابراین، كافر حربی، كسی است كه با مسلمانان در حال جنگ است و یا اعلان جنگ نموده است؛ مانند بتپرستان، آفتابپرستان، ستارهپرستان و كمونیستها. اهل كتاب نیز چنانچه با مسلمانان پیمان نبندند و تحت شرایط ذمه قرار نگیرند، هر چند كافر حربی به آنها گفته نمیشود، ولی احكام كافر حربی را دارند. نامگذاری حربی به خاطر آن است كه حرمت جانی و مالی ندارند؛ زیرا حرمت و عصمت در اسلام، به وسیله ایمان و امان است.
● اهل كتاب
هركس كه به یكی از ادیان آسمانی اعتقاد داشته، خود را از پیروان پیامبران الهی بداند و پیغمبری حضرت خاتم الانبیا، محمد بن عبدالله صلیاللَّه علیه و آله را نپذیرد، اهل كتاب نامیده میشود؛ مانند یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان. به نظر برخی مراجع تقلید، این گروه، پاك هستند و برخی نیز به نجاست آنان فتوا دادهاند.
● مرتد
مرتد از واژه رد و به معنای بازگشت میباشد و در اصطلاح، به مسلمانی گفته میشود كه از اسلام برگردد و كافر شود. مرتد دو قسم است؛ فطری و ملی. مرتد فطری، كسی است كه از پدر و مادری به دنیا آمده كه هر دو یا یكی از آن دو مسلمان باشند. مرتد ملی، كسی است كه از پدر و مادر كافر به دنیا آمده باشد و بعد از مسلمان شدن، از اسلام برگردد. هر كدام از این دو قسم، احكام خاصی دارند كه در كتابهای فقهی، به طور مفصل به آنها پرداخته شده است.
● جَزیه
جزیه از ماده جزا و به معنای مزد و پاداش نیكی و بدی است و در اصطلاح، به مال معینی گفته میشود كه از غیرمسلمانان (كافر ذمی) در مقابل اعطای مصونیت به آنان و همزیستی مسالمتآمیز در پناه حكومت اسلامی، گرفته میشود. این نامگذاری، به خاطر آن است كه آن را به عنوان جزا در برابر حفظ جان و مالشان به حكومت اسلامی میپردازند. جزیه، در حقیقت، یك نوع مالیات سرانه اسلامی است كه به افراد تعلق میگیرد و نه به اموال و اراضی. آیه ۲۹ سوره توبه بر این امر دلالت میكند.
● دارالاسلام
دارالاسلام به سرزمینی گفته میشود كه بیشتر مردم آن، مسلمانانی هستند كه در انجام امور دینی خود و برپا داشتن شعائر اسلامی، از آزادی عمل و امنیت جانی و مالی برخوردارند و احكام اسلام در آن جاری میشود.
● دارالكفر
دارالكفر به سرزمینی گفته میشود كه در حال جنگ و درگیری با مسلمانان است و یا مسلمانان بر آن سیطرهای ندارند و احكام اسلام نیز در آن جاری نمیشود.
● دارالعهد
دارالعهد به سرزمین و كشوری گفته میشود كه با اسلام، سر جنگ ندارد و با مسلمانان، پیمان بسته كه به موجب آن، دولت اسلامی، امنیت خارجی آنان را در برابر گرفتن مالیات تضمین میكند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست