پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تیوب


در صنعت داروسازی بر کسی پوشیده نیست. چون بعضی از مواد شیمیائی و داروئی به لحاظ ترکیب شدن با ظرف خود ناگزیر باید در درون (تیوپ) که از آلومینیوم ساخته می‌شود، ریخته شود. علاوه بر …

در صنعت داروسازی بر کسی پوشیده نیست. چون بعضی از مواد شیمیائی و داروئی به لحاظ ترکیب شدن با ظرف خود ناگزیر باید در درون (تیوپ) که از آلومینیوم ساخته می‌شود، ریخته شود. علاوه بر این کاهش هزینه بسته‌بندی و سهولت در مصرف، استفاده از تیوپ را بیشتر مورد توجه قرار می‌دهد. در سطح جهان، کشورهای اروپائی از صادرکنندگان تیوپ می‌باشند. ژاپن و آمریکا هم بیشتر برای مصرف خود تیوپ تولید می‌کنند. بنای اولین کارخانهٔ تیوپ سازی در ایران در سال ۱۳۴۱ و با یک خط تولید گذاشته شد. این کارخانه (شیمیکو) نام داشت که بعد از انقلاب به (جامدارو) تغییر نام داد. و در حال حاضر دارای ۶ خط تولید است.

علاوه بر این کارخانه‌های تیوپ‌سازی (تولید دارو) که دارای دو خط تولید است و شرکت دارو پوش نیز به تولید (تیوپ) می‌پردازند. بعد از انقلاب وزارت صنیاع با تأسیس چند کارخانه دیگر نیز در این زمینه موافقت اصولی کرده است.

تیوپ‌هائی که در کارخانه‌های تیوپ‌سازی ایران ارائه می‌گردد از قطری در حدود ۱۶ تا ۵۵ میلیمتر برخوردار است و می‌توان آنها را برای تولیدات مختلف مورد استفاده قرار داد.

چگونگی تولید

تیوپ به‌طور عمده از آلومینیوم ساخته می‌شود البته اخیراً از مواد دیگری مثل پلاستیک هم تیوپ می‌سازند ولی به‌علت ارتجاعی بودن پلاستیک و باز کشیدن هوا در درون خود، وترکیب آن با محتوای درون (تیوپ) و در نتیجه فاسد شدن مواد داخل آن کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. نوعی از تیوپ هم ساخته‌اند که از لایه‌های آلمومینیوم و پلاستیک یکجا استفاده شده و مثل خمیردندان کرست) که صرفاً جنبه انحصاری و تبلیغی دارد و به‌علت هزینه زیاد برای مصارف عمومی اقتصادی نیست.

اما برای تولید تیوب آلومینیومی تخت شمس آلومینیوم را در کوره ذوب کرده و تا حدود ۹۹% تخلیص می‌کنند، سپس آن را دوباره به شکل شمش درآورده و نورد می‌کنند تا به‌شکل ورق درآید. ضخامت ورق‌ها بستگی به اندازه (تیوب) مورد سفارش دارد.

دستگاه پرس ورق‌ها را به‌شکل پولک قطعه قطعه می‌کند، پولک آلومینیومی چیزی شبیه سکه است البته با قطر و ضخامت متفاوت، این پولک‌ها را با افزودن موادی به ماشین می‌دهند که تحت فشار و حرارت تبدیل به لوله می‌شود. سپس زوائد آن چیده شده و درون لوله را لاک اندود می‌کنند و در مرحلهٔ بعد آرم و نوشته‌های سفارش شده را بر روی آن چاپ می‌کنند.

مواد محتوی تیوب را از ته تیوب وارد آن می‌کنند و سپس ته آن را به‌وسیله تا و فشار می‌بندند، البته این کار با ماشین و با سرعت زیاد انجام می‌شود، معمولاً در تیوپ را با مواد پلیمری جداگانه تولید می‌کنند .

اروپا و امریکا دارای جنگل‌های زیادی هستند و به همان نسبت حفاظت از آنها برای دولت‌ها مهم است. متأسفانه آتش سوزی و اتفاقاتی نظیر این می‌توانند جنگل‌ها را به‌طور جدی دچار حادثه و سانحه کنند برای دولت‌های صاحب صنعت، هنوز هم عملیات آتش‌نشانی چنین حوادثی در زمرهٔ مسائل پیچیده فنی مانده است، و تلاش آنها هنوز نتوانسته است راه حلی مطمئن به دست دهد.

کشور کانادا که علاوه بر درا بودن جنگل‌های بسیار، تکنولوژی هوا ـ فضائی پیشرفته‌ای را در اختیار دارد، توانسته است اولین و تنها هواپیمای اطفای حریق جهان را تولید کند، که با توجه به شرایط خاص جنگل‌هیا شمال ایران و دسترسی به آب در مناطق شمالی کشور، به خدمت گرفتن چنین هواپیمائی می‌تواند از حریق‌های جنگل‌ەای ایران که هر ساله موجب ضایعاتی می‌گردد جلوگیری کند. توجه به این مسئله که در صورت عدم نیاز به عملیات آتش نشانی، می‌توان این هواپیما را در مأموریت‌های ترابری هوائی نیز به خدمت گرفت، به اهمیت و ارزش (سی ال

ـ ۲۱۵) (CL-۲۱۵) می‌افزاید.

لودر نوع پیل‌دار متحرک از سال ۱۹۲۵ باین طرف پیشرفت زیادی کرده و امروز به میزان وسیعی در اغلب معادن به کار برده می‌شود. مثلاً در معادن سنگ آهن.

ماشینی کردن، همچنین، برای شمع‌بندی عملیات زیرزمینی نیز به کار گرفته می‌شود. به‌عنوان مثال یک نوع پیچ و مهره اتصال برای اتصال عایق سقفی در سر یک مته گذاشته می‌شود و توسط یک پیچ و مهره که دو نیمه آن به‌شکل دو گوه مخروطی شکل از هم باز می‌شود در سقف محکم فرو کرده می‌شود. دستگاه مهم دیگر یک‌نوع گوه هیدرولیکی است که کاملاً خودکار و از راه دور هوایت می‌شود و برای ستون بندی موقت به‌کار برده می‌شود، به‌ویژه در جائی‌که استحکام و ثبات خیلی اهمیت دارد مثلاً در جبهه کار این دستگاه از چهار پایه هیدرولییک تشکیل شده که در گوشه‌های یک صفحه فولادی نصب و یک سقف یا سایبان بر سر خود بالا نگاه می‌دارند. دستگاه توسط یک استوانه هیدرولیک به‌جلو رانده می‌شود و حرکات اینها نیز مانند پایه‌ها توسط یک سیستم شیر کنترل می‌شود.

تیوب اشعه کاتودیک Cathoderay

لامپ تصویر گیرنده تلویزیونی، که در آن تصاویر براساس شمارش سطرها در پی یکدیگر بر پرده پدیدار می‌گردد (تفنگ الکترونی) و به روایتی آن را می‌توان شکلی از تابش پرتوی الکترونی رد درون لامپ به شمار آورد.