جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آنچه امام ره درباره تولید ملی گفت


آنچه امام ره درباره تولید ملی گفت

تلاقی آرمانگرایی و عینیت در کلام امام خمینی درباره تولید ملی, به روشنی قابل تشخیص است ایشان آرمان ها و ایده آل ها را گوشزد می کند اما انتظارهایش را امیدوارانه با توان و تعیین موجود در جامعه نیز پیوند زده است

تلاقی آرمانگرایی و عینیت در کلام امام خمینی درباره تولید ملی،‌به روشنی قابل تشخیص است؛ ایشان آرمان‌ها و ایده‌آل‌ها را گوشزد می‌کند اما انتظارهایش را امیدوارانه با توان و تعیین موجود در جامعه نیز پیوند زده است.

نگاه امام خمینی (ره) به تولید ملی و خودکفایی در عرصه‌های گوناگون، نگاهی ژرف و دوراندیشانه است.

ژرف و دور اندیشانه از آن جهت می‌گوییم که امام در این باره و در دهه ۶۰،‌ از بکاربردن اصطلاحات و جملات آرمانگرایانه و پروپاگاندایی که تنها در مقام یک اظهار نظر باقی می‌مانند پرهیز دارد.

عینیت موجود در کلام امام و واقع‌بنیاد بودن انتظاراتی که ایشان از جامعه‌اش دارد، ویژگی منحصربفرد و درخشان روایت‌های زیر است که درباره خودکفایی در تولید اظهار داشتند:

«. . . ما اگر بخواهیم که یک مملکت مستقل باشیم، باید همه چیز، در همه چیزمان، جدّیت کنیم که خودکفا باشیم. مریض ما دیگر خارج نرود. چیزهایی که ما خودمان می توانیم درست کنیم، خودمان درست کنیم و هر چیز را می توانید درست کنید، درصدد باشید وقتی «انسان» باشد، می تواند درست کند؛ می تواند همچو کاری را بکند . . . »

« ما باید طرف احتیاط را بگیریم. اگر خدای نخواسته،{ دشمن } موفق بشود و ایران را در حصر اقتصادی از جهات مختلفه قرار بدهد ... قاعدتاً نمی توانیم دیگر مقاومت کنیم و این یک ضربه ای است که به نهضت ما می خورد که ضربه به اسلام است. پس تکلیف همه ماها هست که هر کس به هر مقداری که قدرت دارد در این امر کوشش کند.

در امر زراعت، در امر دامداری، هم دولت باید کمک کند و هم مردم باید به هم کمک کنند و هم کار بکنند مردم. مردم باید مشغول کار بشوند. یک مملکتی است که احتیاج به نیروی کار دارد اگر این نیرو به خدمت دیگری کشیده بشود ـ به کارهای دیگر کشیده بشود ـ این موجب این می شود که نتوانند این حاجتی که ملت دارد برآورده کنند.»

« الآن مهم این است که کشاورزی باید چندین برابر سابق باشد. دولت باید کمک بکند و مردم باید جدّیت بکنند. من امیدوارم که در این سالی که می آید، به کوشش شماها، به کوشش جوان های ما، کشاورزی های ما، کارهای کشاورزی ما همچو بشود که ما محتاج نباشیم به دیگران در خوراکمان. همین طور کارخانه ها کارها را انجام بدهند، خودشان راه بیندازند کارخانه را. شما خودتان باید انجام بدهید کار خودتان را. هی منتظر این نباشید که یکی دیگر بیاید شما را اداره کند. خودتان اداره کنید خودتان را. من امیدوارم که همه این کارها به دست خودتان بشود و هیچ به خودتان خوفی راه ندهید. ما آن قدرت های بزرگ را هُل دادیم و بیرونشان کردیم و کسی نمی تواند شما را ان شاء اللَّه، دیگر هُل بدهد از مملکت خودتان»

« اینها الآن درصدد این هستند که آن مسئله را باز پیش بیاورند: مسئله اینکه ما خودمان نمی توانیم؛ ما خودمان متخصص نیستیم؛ ما خودمان تحصیلاتمان ناقص است. این مسئله را پیش بیاورند. آن ممالکی که توانستند مثل ژاپن، ژاپن ـ خوب ـ اول چیزی نبود. کوشش کردند. تا اینکه حالا با امریکا مقابله می کند. بسیاری از [مصنوعات ] او در امریکا فروش می رود. خوب، یک امری نشدی را شد کردند. یا هندوستان که الآن پیش رفته است، برای این است که این فکر را در خودش پیش آورده است که ما نباید وابسته باشیم.»(پایگاه اطلاع‌رسانی تولید ایرانی)