یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

آلرژی های فصلی مهمان ناخوانده بهار


آلرژی های فصلی مهمان ناخوانده بهار

بهار که از راه می رسد با همه خوبی هایش آلرژی های فصلی را نیز به همراه می آورد, مهمان ناخوانده ای که حدود ۲۵ درصد مردم کشور را درگیر خود کرده و افراد بسیاری را تا رسیدن تابستان رنج می دهد

بهار که از راه می رسد با همه خوبی هایش آلرژی های فصلی را نیز به همراه می آورد، مهمان ناخوانده ای که حدود ۲۵ درصد مردم کشور را درگیر خود کرده و افراد بسیاری را تا رسیدن تابستان رنج می دهد.

آلرژی های فصلی یکی از شایعترین انواع آلرژی هاست که معمولا با آمدن بهار و گرده افشانی گل ها و گیاهان آغاز می شود.

به عقیده متخصصان ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد از نظر ژنتیکی در معرض آلرژی قرار دارند که این رقم در مورد افرادی که به حساسیت های فصلی دچار می شوند، ۳۵ میلیون نفر است.

● بیماری ارثی

پزشکان هنوز علت اصلی ابتلا به آلرژی را تشخیص نداده اند اما طبق یافته های آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی، اگر یکی از والدین دچار آلرژی باشد، احتمال ابتلای کودک به آلرژی ۴۸ درصد است و اگر پدر و مادر هر دو به آلرژی دچار باشند این رقم به ۷۰ درصد می رسد.

متخصصان زمان بروز علائم این بیماری را از اوایل بهار تا اواخر تابستان برحسب گرده گیاهی که به آن حساسیت وجود دارد و زمان معین گرده افشانی آن گیاه متفاوت می دانند؛ آنان بر این باورند که این گیاهان از جنس مواد زنده و آلی هستند و وقتی فرد با این مواد آلی تماس پیدا می کند، سیستم ایمنی بدن نسبت به آنها واکنش نشان می دهد و این واکنش در افراد سالم طبیعی است اما در مبتلایان به آلرژی فصلی بیش از حد است.

در برخی افراد نیز حساسیت های آلرژی دائمی می شود به خصوص در فصل زمستان و درگیر شدن با ویروس سرماخوردگی علائم آن هم تشدید می شوند که در این میان تحقیقات نشان می دهد التهاب مخاط بینی ناشی از آلرژی های فصلی می تواند در طول همه ماه های سال ایجاد شود و افراد را با مشکل مواجه کند.

● علل ایجاد آلرژی

اما به غیر از گرده گل ها و گیاهان که شایعترین علت ایجاد آلرژی فصلی هستند، دود سیگار و آلاینده های زیست محیطی نیز از عواملی هستند که به عقیده متخصصان در بروز علائم آلرژی بی تاثیر نیستند؛ حتی مصرف مواد خوراکی مثل ادویه های تند و رنگ های مصنوعی و غذاهای کنسروشده نیز در بزرگسالانی که سابقه این بیماری را دارند، توصیه نمی شود.

علایم اصلی آلرژی فصلی را می توان در حملات مکرر عطسه، آب ریزش بینی، خارش و آب ریزش چشم ها، احساس خارش در گلو و سقف دهان و گوش ها دانست.

به دلیل گرده افشانی گل ها و وجود درختان و گیاهان در بیرون خانه یا گیاهان آپارتمانی برخی افراد دچار حساسیت می شوند که بعضی از مردم این حساسیت را با سرماخوردگی یا آنفلوآنزا و نیز آلرژی های غذایی اشتباه می گیرند.

● ماسک ها بی اثرند

افرادی که نسبت به این گیاهان حساسیت دارند باید سعی کنند تا خود را در معرض آنها قرار ندهند و با تجویز پزشک مقداری از این حساسیت خود را رفع کنند.

آلرژی های فصلی شاید در ابتدا برای بسیاری از افراد جزئی باشد اما ممکن است با گذر زمان و در سال های بعد موجب تنگی نفس، تپش قلب و تب ظهور کند.

در حالی که تصور اغلب مبتلایان به آلرژی فصلی این است که با استفاده از ماسک می توانند جلوی بروز علائم این بیماری را بگیرند، اما استفاده از ماسک در بهبود علائم آلرژی کاملا بی تاثیر است و همیشه مانند زمان خواب قابل استفاده نیست.

● آلرژی های فصلی در کمین مبتلایان به آسم

به عقیده پزشکان التهاب مخاط بینی ناشی از آلرژی های فصلی می تواند در طول همه ماه های سال ایجاد شده و افراد را با مشکل مواجه کند.

براساس باور رایج مردم آلرژی های فصلی تنها در فصل بهار اتفاق می افتد و شدت می یابد، اما در عین حال پژوهش های جدید نشان می دهد التهاب مخاط بینی ارتباط به فصل خاصی ندارد و به خصوص در افراد مبتلا به آسم نباید نادیده گرفته شود؛ چنان که آمارها نشان می دهد که از هر ۱۰ فرد مبتلا به آسم ۸ نفر از آلرژی های فصلی رنج می برند.

● روش های درمان

پزشکان معمولا برای درمان آلرژی های فصلی قرص های آنتی هیستامین و اسپری های ضد التهابی بینی تجویز می کنند که این اسپری ها یا قطره های بینی ضد التهاب، با کاهش تورم پوشش درون بینی، گرفتگی بینی را برطرف می کنند و این داروها مانع اثر عامل آلرژی زا می شوند.

همچنین در موارد مقاوم از اسپری های بینی کرومولین سدیم استفاده می شود که با جلوگیری از آزاد شدن هیستامین در بدن از بروز علائم آلرژی ممانعت می کند.

اما یکی دیگر از روش های درمان آلرژی های فصلی که معمولا برای بیماران هزینه بالایی دارد روش حساسیت زدایی نسبت به گرده گیاه عامل بیماری است.

در این روش مقادیر کمی از آن گرده گیاهی در طول یک دوره سه ساله به فرد تزریق می شود تا فرد نسبت به آن تحمل پیدا کند و آلرژی درمان شود؛ به این ترتیب با تزریق مواد آلرژی زای مختلف به زیر پوستتان و مشاهده واکنش حاصل می توان نوع ماده آلرژی زا را تعیین کرد.

● نقش تغذیه

مصرف برخی مواد غذایی از جمله ماهی های چرب، سیر، پیاز، ماست، اسفناج و نوشیدن چای سبز در پیشگیری از حساسیت فصل بهار بسیار مؤثر است. این موادغذایی همچنین می تواند تسکین دهنده آلرژی در افراد باشد.

مصرف برخی ماهی های چرب مثل سالمون و ساردین می تواند سبب افزایش میزان امگا ۳ در بدن افراد شود. مصرف این نوع ماهی ها می تواند میزان التهاب افراد- که یکی از نشانه های آلرژی در بدن است- را کاهش دهد.

بررسی ها نشان داده است کودکانی که از سنین پایین، مصرف ماهی های چرب را آغاز می کنند، کمتر در معرض ابتلا به انواع آلرژی های فصلی قرار می گیرند.

سیر تقویت کننده سیستم ایمنی بدن انسان است. مصرف سیر به ویژه به صورت خام، سبب افزایش میزان آنتی اکسیدان بدن می شود و در پیشگیری از حساسیت ناشی از گرده گیاهان در فصل بهار بسیار مؤثر است.

مصرف پیاز نیز سیستم ایمنی را نسبت به مواد آلرژی زا بی تفاوت می کند. ماست نیز یکی دیگر از مواد غذایی علیه آلرژی است به طوری که باکتری های زنده موجود در ماست، دستگاه گوارش را تحریک به ساخت گلبول های سفید، پادتن و فاکتورهای رشد می کند که می تواند میزان عکس العمل ارگانیسم نسبت به مواد آلرژی زا را کاهش دهد.

مصرف سیب، هویج، کرفس، گوجه فرنگی، خربزه و موز، آلرژی فصلی به ویژه در بهار را تشدید کرده و باعث خارش و تورم دهانی در افراد می شود.

http://www.kayhannews.ir/۹۰۰۱۳۱/۷.htm