چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
یک شکستگی رایج
لگن از مجموعهای از استخوانهای پروانهایشکل که در انتهای ستونفقرات واقع شدهاند، تشکیل شده است. این استخوانها با رباطهای محکم به هم چسبیدهاند. لگن با حفرهای در مرکز، یک حلقه اصلی و دو حلقه کوچکتر، اندامهای داخلی مانند روده، مثانه و راست روده را در خود جای میدهد و از آنها محافظت میکند. در زنان، لگن، واژن و رحم را نیز دربرمیگیرد...
شکستگی در بافت استخوانی لگن منجر به شکستگی لگن میشود. شکستگی حلقههای لگن اغلب در بیش از یک نقطه اتفاق میافتد. شکستگی در حلقه اصلی معمولا به آسیب جدی میانجامد در حالی که شکستگی در حلقههای غیراصلی (کوچک) اغلب جدی نیست.
شکستگیهای لگن گاهی قابلبرگشت هستند و گاهی غیرقابلبرگشت و در شکستگی قابلبرگشت، حلقه لگنی در ۲ ناحیه یا بیشتر دچار شکستگی میشود که باعث خونریزی شدیدی خواهد شد، اما در شکستگی غیرقابلبرگشت، لگن ثابت میماند و در یک نقطه از حلقه لگنی شکستگی اتفاق میافتد که حداقل خونریزی را به همراه دارد. شکستگیهای لگن همچنین با توجه به اینکه زخمهای باز پوستی در اطراف ناحیه آسیبدیده وجود داشته باشد یا نه به دو نوع باز و بسته هم تقسیم میشوند.
● دلایل شکستگی
مهمترین عامل شکستگی لگن در افراد سالخورده، افتادن است اما حادترین شکستگیها در اثر برخورد با وسایلی که دارای شتاب و انرژی زیادی هستند (مثل تصادف با موتور یا افتادن از ارتفاع بسیار زیاد) به وجود میآید. از آنجا که لگن، بسیاری از اندامهای داخلی را میپوشاند، شکستگی استخوان آن ممکن است باعث بروز خونریزی داخلی قابلتوجهی شود که قابلمشاهده نیست. درمانهای نامناسب معمولا باعث آسیبهای شدیدی در نواحیای از بدن میشود که ادامه زندگی را با مشکل مواجه میکند. امکان دارد به تنفس مصنوعی نیاز باشد، همچنین در صورت خونریزی داخلی، نیاز به تزریق خون و مایعات وریدی پیش میآید. در صورت بروز این آسیبها انجام جراحیهای عمیق و فیزیوتراپیهای طولانیمدت برای بهبود لازم است. بعد از ترمیم استخوان، لگن باید در صورت لزوم دوباره از طریق عمل جراحی ترمیم شود.
● درمان شکستگی لگن
برخی شکستگیهای لگن به جراحی نیاز ندارند و فقط با استراحت درمان میشوند اما ممکن است بهبود، ماهها طول بکشد و به یک دوره طولانی فیزیوتراپی نیاز باشد. تعداد زیادی از افراد سالخورده، هنگامی که دچار شکستگی لگن میشوند در اداره زندگیشان با مشکلات چشمگیری مواجه میشوند. بدیهی است که هرچه سن بیشتر شود، این قبیل مشکلات بیشتر خواهند بود. شکستگی در افراد سالخورده دچار پوکیاستخوان شدیدتر اتفاق میافتد. این صدمهها افراد سالخورده را بیشتر از جوانان دچار مرگومیر و تلفات میکند و روند درمانشان هم بسیار طولانیتر است. در این افراد، مراقبتهای ویژه و طول مدت بستری در بیمارستان و فیزیوتراپی هم باید بیشتر باشد. همچنین مشکلات خاص افراد مسن بر درمان شکستگی لگنشان تاثیر میگذارد.
سالمندان مبتلا به بیماریهای قلبی، در لحظات سخت بعد از شکستگی، از نظر سلامت قلبی نیز در مخاطره قرار میگیرند و بیمار آنقدر آسیبپذیر میشود که ممکن است در معرض خطرهای جدی مانند بینظمی ضربان قلب و حمله قلبی قرار گیرد.
● عوارض شکستگی لگن
مشکلات زیر عوارض جانبیای هستند که هنگام شکستگی لگن مشاهده میشوند:
ناراحتیهای قلبیای که باعث عدم خونرسانی درست به قلب میشوند.
مشکلات تنفسی که مسیر هوا را مسدود میکنند.
عملکرد نامناسب کبدی که باعث لخته?شدن خون میشود.
● اختلالهای عصبی
شاهرگ اصلی لگن خاصره که خون را از لگن به اندام تحتانی هدایت میکند، ممکن است دچار آسیب و باعث میشود پاها سرد و بدون نبض شوند. بهبود این اختلال نیز با جراحی و درمانهای پزشکی انجام میگیرد. اگر فرد سالخورده دچار شکستگی با اختلالهای عصبی نظیر روانپریشی روبرو باشد، فیزیوتراپی بعد از شکستگی ممکن است تا حد زیادی با مشکل روبرو شود. بعد از مثلا شکستهبندی استخوانها، بافتهای مرده زیادی در اطراف محل جراحی در افراد سالخورده دیده میشود.
کسانی که دچار شکستگیهای جزیی در ناحیه لگن شدهاند به زودی بهبود مییابند؛ بیشتر آنها در کمتر از چند هفته یا چند ماه توانایی حرکتی خود را بازمییابند، اما بهبود پس از شکستگیهای جدی به میزان خونریزی داخلی یا صدمههای وارد شده به اندامهایی که در اطراف محل شکستگی قرار دارند، بستگی دارد.
● پیشگیری
افرادی که به دلیل سالمندی، پوکیاستخوان، ابتلا به سرطان یا افتادنهای مکرر استخوانهای ضعیفی دارند، بیشتر مستعد شکستگی استخوان لگن هستند. آنها باید با جدیت برنامههای درمانیشان را دنبال کنند و از عصا و دیگر وسایل کمکی هنگام راهرفتن استفاده کنند و در خانه نیز از وسایل ایمنی نظیر نرده و کفپوشهایی که سُر نباشند استفاده کنند، همچنین باید حتی از بالارفتن از یک شیء با ارتفاع کوتاه، مانند صندلی هم پرهیز کنند.
منبع: gogranders
ترجمه: زهراسادات صفویزادهسهی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست