یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
سازمان مجاهدین خلق پیدایی تا فرجام
«سازمان مجاهدین خلق؛ پیدایی تا فرجام» عنوان كتابی است كه اخیراً توسط مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی در سه جلد چاپ و منتشر شده است.
در جلد اول این كتاب زمینهها و حوادث منجر به تأسیس سازمان، اهداف مؤسسین سازمان و عملكرد این تشكل سیاسی مورد بررسی قرار گرفته، جلد دوم به بررسی بحرانهای داخلی سازمان، تغییر مشی و ایدئولوژی، تصفیههای درون گروهی، انشعاب و عملكرد تروریستی این سازمان پس از پیروزی انقلاب پرداخته و در جلد سوم این مجموعه، عمدتاً عملكرد سازمان در همكاری با صدام و آمریكا پس از فرار از ایران وسیر افول و فرجام آن بررسی شده است.
كتاب سه جلدی «سازمان مجاهدین خلق؛ پیدائی تا فرجام» با بیش از ۲۱۰۰ صفحه، نخستین اثر جامع راجع به تاریخچه، ایدئولوژی، مواضع و عملكرد سازمان مذكور است كه با استناد به صدها سند و مدرك موجود به رشته تحریر درآمده و در اختیار محققان و پژوهشگران قرار گرفته است.
در مقدمه این مجموعه، چرائی تهیه این اثر تحقیقی و ویژگی آن، منابع و مآخذ كتاب و مشكلات موجود در مراحل تهیه و تنظیم آن طی مقالهای آورده شده است.
متن زیر، پیشگفتار كتاب مذكور است و مطالعه آن به تمامی محققان و صاحبنظران و به عموم مردم توصیه میشود.
●سازمان مجاهدین خلق؛ پیدایی تا فرجام
تاریخ معاصر ایران، در پهنهٔ پژوهش، با كاستیها و موانع قابل توجهی روبهروست كه بسته به موضوع تحقیق، متغیّر و متفاوتاند. تنگناها زمانی بیشتر نمایان میشوند كه موضوع پژوهش، سازمانها و گروههای سیاسی ـ اعمّ از علنی و مخفی ـ باشند. گذشته از گرههای كیفی و ماهوی، كه مرحله به مرحله در جریان تحقیق پیش میآیند و مطالبی كه محل اختلاف واقع میشوند، دو علت اصلی را میتوان موجد موانع عمده در این میان دانست: نخست «تاریخی» نشدن موضوع و «معاصر» بودن پژوهشگر؛ و دیگر، عدم دسترسی به اسناد و مدارك كامل و دست اول.
پیش از تبیین جوانب گوناگون مربوط به پژوهش حاضر مروری مجمل و گذرا بر آثاری كه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در زمینهٔ سازمانها و گروههای سیاسی عرضه شده، ضروری به نظر میرسد.
●انواع منابع و مآخذ تحقیق
اینگونه تألیفات و تحقیقات كه انواع منابع و مآخذ پژوهش در تاریخ معاصر را دربر میگیرند، از زوایای مختلف (پدیدآورنده، ناشر، محدوده موضوع و روش تحقیق) میتوان به چند دسته تقسیم نمود:
۱ـ كتب و نشریات رسمی گروهها و سازمانها؛ كه بازتاب منظری جانبدارانه است. این آثار مواد خام بیواسطه برای هر تحقیقاند. در این دسته، «مجموعهها»، به خصوص اگر با شیوهای علمی تنظیم شده باشند، از اهمیت بیشتری برخوردارند و گاه مانند فهرست راهنمای مفیدی به كار میآیند. نشریات، كتب و بیانیههایی كه نشان مشخص گروه یا سازمان معیّنی را بر خود ندارند ولی از سوی افراد منتسب به آنها تدارك شدهاند نیز از این دستهاند و از منابع مهم مطالعاتی جریانهای سیاسی ـ از نوع بیواسطه و دست اول ـ محسوب میشوند.
۲ـ آثار نویسندگان مستقلی كه خود زمانی در متن وقایع و ماجراها بودهاند و سالها درون گود زیستهاند ولی ـ اغلب ـ عُلقهها را گسستهاند. در سدهٔ اخیر، به دلیل حضور طیفها و گرایشهای گونهگون سیاسی ـ اجتماعی و بروز آرا و نظرات متنوّع ، كمتر محقق و مؤلفی از تأثیرپذیری این طیفها و گرایشها مصون مانده است. اغلب آنانی كه از این طیف دست به قلم بردهاند، مدّتی كم و بیش یا «با» جریانها بودهاند یا «بر» آنها و در بیشتر موارد با پدیدهٔ مورد بحث ـ به نحوی ـ ارتباطی مستقیم داشتهاند؛ این است كه آثارشان سمتگیرانه و جهتدار مینمایند ولی به عنوان یك گرایش یا نقد درونیِ یك جریان سندیّت دارند و به میزان وقوف، اطلاع، انصاف و صداقت ایشان معتبرند.
۳ـ خاطرات اشخاصی كه در مقاطع حسّاس تاریخ معاصر نقشی به عهده داشتهاند. میزان و مناط اعتماد به این آثار، بسته به كارنامهٔ سیاسی نویسندگان یا راویانش، یكسان نیست؛ بیتردید زمان، مكان و شرایط اجتماعی و روانی ویژهای كه نویسنده به هنگام بیان یا نگارش خاطرات خود در آن قرار داشته نیز باید هنگام بررسی آنها ملحوظ گردد. برخی از خاطرهنگاریها واكنشهایی هستند در برابر پدیدهها و وقایعی كه پیرامون اشخاص یا بر آنها گذشتهاند و یا خود بخشهایی از تداوم فعالیت سیاسی فرد و تلاش وی در جهت افزایش محبوبیت، نفوذ و تأثیر اجتماعی و سیاسی از طریق بازسازی تاریخی هویت و عملكرد خویش، نیز میتوانند محسوب گردند. البته میزان قابل توجهی از خاطرات منتشر شده مبارزان و رجال سیاسی به ویژه به دلیل اتقان و صحت آنها در تطبیق با سایر اسناد، مدارك، شواهد و قرائن معتبر موجود، نقش بیبدیلی در رفع بسیاری از ابهامات و سؤالات تاریخی ایفا میكنند.
۴ـ تاریخهای عمومی معاصر ایران. تكلیف برخی از این تألیفات، به قلم كسانی كه تاریخ را عرصه كتابسازی سودجویانه و شهرتطلبی یافتهاند، از پیش روشن است؛این گونه تألیفات، یا از فرط عمومیت و كلّیگویی یكسره ابترند و ثمری بر آنها مترتّب نیست و یا مستندات معتبری ندارند، متكی به مسموعات و حافظهاند و غالباً مخاطبان غیرمتخصص را گمراه ساخته و تاریخ مصرف دارند. كارهای مفید و قابل اعتمادی كه در این گستره عرضه شده متأسفانه جامعیت و شمول لازم را ندارند، همهسونگری در آنها كمتر به نظر میآید و اغلب جزیی از یك جریان و پدیده را ـ با برش زمانی دلخواه ـ پی گرفتهاند. ضعف و فقر منابع و گاه یكسویه بودن آنها، از جمله نقایص اینگونه تألیفات هستند. ضمن آنكه برخی از نویسندگان به روشنی گرایشها و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی خود را در گزینش رویدادها و تبیین و تحلیل آنها دخالت دادهاند. معدودی از اینگونه آثار ابتدا در پاسخ به نیازهای مقطع و یا مخاطبان خاص نگارش یافتهاند و پس از كاربرد موفق آنها در محدودهٔ خاص آموزشی یا پژوهشی، انتشار عمومی نیز یافتهاند كه به دلیل كمبود آثار مشابه با اقبال عمومی مناسب و گاه گسترده مواجه شدهاند. بدیهی است كه نمیتوان از این دسته تاریخهای عمومی انتظار داشت كه نیاز پژوهشگران و متخصصان را برآورده سازند. در مجموع بخش زیادی از چنین تاریخنگاریهایی را نمیتوان غیرمفید و یا نامعتبر دانست؛ بر پژوهشگر نكتهیاب و تیزبین است كه انواع زوایای دید و گرایشها را در این گونه تألیفات موردنظر قرار دهد و برآیندی جامع و همهسویه را ـ تا حدّ مقدور ـ جستجو كند و دریابد.
۵ ـ تألیفاتی كه مجاری پژوهش و انتشار آنها رسمی یا نیمهرسمیاند. به این آثار نیز نمیتوان با نگاهی واحد نگریست؛ چراكه انگیزههای پدیدآورندگان متفاوت است و امكانات یكسانی، از نظر مدارك و اسناد، در اختیار همه نبوده است. به رغم بدبینی شایع در برخی محافل علمی نسبت به اینگونه آثار ـ كه عمدتاً توسط جریانهای اپوزیسیون داخل و خارج كشور و مراكز علمی وابسته به دولتهای مخالف و درگیر با سیاستهای رسمی كشور، دامن زده میشود ـ نمیتوان ارزش علمی روشن و قابل ارزیابی بسیاری از پژوهشهایی كه برچسب «رسمی» بر آنها زده شده را انكار نمود. در شرایطی كه معمولاً اغلب و یا همهٔ آثار و تحقیقات منتشره توسط مجاری «رسمی» خارجی و به ویژه غربی در زمینهٔ تاریخ معاصر ایران، توسط برخی نویسندگان و محافل علمی داخلی با استقبال مواجه میشوند و بدون كمترین تردید به عنوان آثار علمی و معتبر محسوب میگردند، در مورد آثار داخلی به صِرف حمایت مستقیم یا غیرمستقیم یك مركز رسمی و بدون اتكا به نقد و داوری علمی، بیاعتنایی و بایكوت و فضاسازی در مورد عدم اعتبار پژوهشی و علمی آنها صورت میپذیرد. گشادهدستی و گشادهرویی در قبال آثار غربی نه تنها شامل محافل آكادمیك و پژوهشی ـ مورد حمایت و پشتیبانی مالی دولتی و یا مجتمعها و بنیادهای قدرتمند اقتصادی همبسته با مراكز سیاسی ـ میگردد بلكه انستیتوها و مراكز تحقیقاتی شناخته شدهای كه رسماً مجری پروژههای پژوهشی دولتی و رسمی قدرتهای غربی نیز هستند مشمول این پذیرش و معتبر محسوب شدن میگردند. در حالیكه ساز و كار مدیریت و یا حمایتهای رسمی از مراكز پژوهشی و آكادمیك در ایران برخلاف پیچیدگی و وابستگی مستحكم اعمال شده در مؤسسات غربی، آنچنان بسیط و آشكار است كه همواره تفاوت و تمایز بین كتب و منشورات «تبلیغی» آنها و آثار «پژوهشی و تحقیقی» این مراكز كاملاً روشن و قابل تشخیص است.
در این موارد كیفیت تحقیقات و میزان اتقان علمی و استناد به منابع و اسناد معتبر میبایست ملاك تشخیص اعتبار و اصالت آثار قرار گیرند نه اینكه صرفاً به خاطر رسمی بودن و یا برخورداری از پشتوانه مالی رسمی یك مؤسسه پژوهشی یا ناشر، جامعهٔ علمی كشور را به ناحق از حاصل زحمات گروهی از پژوهشگران و محققان كشور محروم ساخت.
طی سالهای اخیر بسیاری از اشخاصی كه در كارهای قلمی و در حیات علمی خویش بارها و بارها از امكانات و حمایتهای مالی مراكز رسمی و دولتی پیش و پس از پیروزی انقلاب برخوردار بودهاند و به دلیل برخی ملاحظات و یا گرایشهای سیاسی مرهون محبتهای فراوان مراكز رسمی و نیمه رسمی غربی قرار گرفتهاند، به گونهای دربارهٔ آثار پژوهشی منتشره توسط برخی مؤسسات علمی و پژوهشی رسمی یا نیمه رسمی داخل كشور سخن گفته و داوری كردهاند كه حمایت رسمی از یك پژوهش را پدیدهای نامشروع و مخالف استقلال و بیطرفی علمی و مطلقاً مذموم معرفی كردهاند.
بدیهی است كه نمیتوان استاندارد و معیار دوگانه یا به تعبیر شیوای زبان فارسی «یك بام و دو هوا» در این زمینه را دید و بر آن چشم فروبست.
از سوی دیگر بررسیهای كارشناسی نشان میدهد پژوهشهایی كه در زمینه تاریخ معاصر ایران توسط مراكز و مؤسسات پژوهشی رسمی یا مورد حمایت دولت، پشتیبانی شده و انتشار یافتهاند در بسیاری موارد از نمونههای مشابه كه توسط مؤسسات غربی رسمی یا نیمه رسمی منتشر شده و ترجمهٔ آنها در ایران نیز عرضه شدهاند، اعتبار علمی و درستی و انصاف بیشتری دارند. البته اگرچه آثار منتشرهٔ غربی از حیث روش تحقیق (متدولوژی) و ویژگیهای شكلی و تنوع منابع ظاهراً بر برخی موارد مشابه داخلی برتریهایی دارند اما غالباً فاقد استقلال در بینش و نگرش تاریخی هستند و واقعبینی و درستی آنها با تردیدهای جدّی مواجهاند.
همچنین زمانی كه هزینههای بعضاً هنگفت تحقیقات تاریخ معاصر ایران در خارج از كشور توسط مراكز و بنیادهایی كه مورد حمایت مالی گروههای اپوزیسیون، مقامات رژیم پهلوی و یا دولتهای غربی هستند تأمین میشوند نمیتوان انتظار داشت كه اهداف و جهتگیریهای سیاسی خاص بر این آثار سایه سنگینی نیفكنده باشند.
لیكن نمیتوان انكار نمود كه بعضی مقامات رژیم پهلوی ساكن در ایران یا گردانندگان و فعالان سیاسی احزاب و گروههای اپوزیسیون كه از موضع ندامت یا تنبّه نسبت به حقایق در عرصهٔ تاریخ معاصر ایران قلم زدهاند و آثار خود را در ایران منتشر ساختهاند، نسبت به فضای سیاسی و شرایط فرهنگی موجود در داخل كشور ملاحظات و یا محظورات خودخواسته یا ناخواستهای داشتهاند.
اما نمیتوان فضای حاكم بر این آثار را كه گاهی وجوه تبلیغی و جهتدار آشكار یافتهاند، بر كلیهٔ آثاری كه بر آنها برچسب «رسمی» زده شدهاند تعمیم و تسرّی داد.
اگر بتوان فارغ از فشار فضاسازی و برچسبزنی بر آثار مؤسسات پژوهشی دولتی یا نیمهرسمی داوری نمود، اتفاقاً به دلیل ویژگی اختصاصی امكان دسترسی به اسناد و مدارك آرشیوهای غنی داخل كشور، بسیاری از این آثار در نوع خود بینظیر و برخوردار از اعتبار بالای پژوهشی و علمی ارزیابی میشوند.
روشن است كه مواضع و تحلیلهای اینگونه آثار مانند سایر آثار داخل و خارج كشور صرفنظر از آنكه از مجاری رسمی انتشار یافتهاند یا خیر، بازتاب دیدگاهها و بینش محققان آنها محسوب میشوند و با منطق و شیوهٔ مناسب خود در معرض نقد و داوری قرار میگیرند. در این زمینه دیگر بین آثاری كه برچسب «مستقل» خوردهاند با آثاری كه با صفت «رسمی» توصیف شدهاند، تفاوتی وجود ندارد و در تمامی آنها میتوان جهتگیریها و مواضع خاص پدید آورنده و ناشر را مشاهده نمود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست