چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
بخورنخورهای شیمی درمانی
در حال حاضر، بیش از ۱۴ میلیون فرد مبتلا به سرطان در جهان زندگی میکنند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا تخمین میزند که تا سال ۲۰۳۰، تعداد مبتلایان به سرطان در جهان به بیش از ۲۱ میلیون نفر هم برسد...
تاکنون حدود ۲۰۰ نوع سرطان در دنیا شناسایی شده و محققان معتقدند که بسیاری از آنها اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند، قابلدرمان خواهندبود. یکی از مشکلاتی که بیماران مبتلا به سرطان که در حال شیمیدرمانی هستند، با آن دست و پنجه نرم میکنند، مشکلات تغذیهای، محدودیتهای غذایی، بیاشتهایی و تغییر حس چشایی است. بههمین دلیل در صفحه «سفره سالم» این شماره، چند نکته ساده و کاربردی تغذیهای را به این گروه از بیماران پیشنهاد میکنیم تا با رعایت آنها بتوانند لذت بیشتری از غذایی که میخورند، ببرند و فایده بیشتری هم به بدنشان برسانند.
اگر غذایتان بیمزه است...
به غذاهای خود سسهای خانگی بدون مواد افزودنی بزنید.
هنگام پخت غذاهای گوشتی، مقداری سس خردل، سس کچاپ، سس سویا، سبزیهای معطر یا سرکه اضافه کنید. سیر سرخکرده هم طعم خوبی به گوشتها میدهد.
از روز قبل، گوشت را در مخلوطی از سیر و پیاز رندهشده بخوابانید.
پودر انواع مغزها را هنگام سرو به غذاها اضافه کنید.
انواع پنیر مانند پنیر چدار میتوانند طعم متفاوتی به غذای شما بدهند.
به نوشیدنیهای خود مقداری عسل، دارچین یا شکر بیفزایید.
به غذاهای شیرین، مقداری شکر قهوهای، شیره خرما یا عسل، اضافه کنید.
بهجای افزودن نمک اضافی به غذاهایی که حس میکنید طعم چندان مطلوبی ندارند، کمی گلپر، آبلیمو یا سرکه به آنها بیفزایید.
با غذاهایی که تهمزه شیرینی دارند، خرما و کشمش بخورید.
با غذاهایی که تهمزه ترشی دارند یا با انواع خورشها، آلو بخورید.
اگر غذایتان زیادی شیرین است...
اگر تغییر حس چشایی باعث میشود برخی از غذاها را بیش از اندازه شیرین حس کنید، کمی نمک یا آبلیموی تازه هنگام سرو به آنها بیفزایید.
به نوشیدنیهای شیرین و برپایه شیر که میخواهید طعم ملایمتری داشته باشند، کمی ماست، قهوه فوری یا شیر پرچرب اضافه کنید.
اگر حس دهانیتان بیش از اندازه به شیرینی حساس شده، نوشیدنیهای بدون شکر را مصرف کنید. شیر ساده، قهوههای فوری بدون شکر و انواع چای میتوانند گزینههای خوبی برای شما باشند.
بهجای خوراکیهای شیرین، مواد غذاییای مانند پنیر، تخممرغ، مغزها و کره بادام?زمینی را در برنامه صبحانه و عصرانه خود داشته باشید.
از شیرینکنندههای مصنوعی استفاده نکنید.
در کنار غذاهای شیرین، سبزیها و صیفیهای تازه و فراوان بخورید.
اگر میخواهید روند شیمیدرمانیتان به خوبی سپری شود...
در طول شیمیدرمانی، غلات کامل و سبوسدار را جایگزین غلات آرد سفید کنید.
بهجای آبمیوههای صنعتی، آبمیوههای تازه و سالم خانگی بخورید تا هم کمی جبران کمبود وزنتان بشود و هم آنتیاکسیدانهای بیشتری به بدنتان برسد.
برای تقویت ایمنی بدنتان، میوهها و سبزیهایی با رنگ تیره مانند پرتقال، هویج، آلو سیاه، کلم بروکلی، اسفناج، گوجهفرنگی، فلفل دلمهایهای رنگی، توت فرنگی، انگور قرمز، گریپفروت قرمز، هلو، زردآلو، فلفل سبز، هندوانه، انبه، انار، آلبالو، گیلاس، تمشک، شاهتوت و ذرت بخورید.
نصف بشقاب غذای هر وعدهتان از انواع سبزیهای تازه تشکیل شده باشد. در ضمن، به سالادهای خود نخودفرنگی، گوجهفرنگی گیلاسی، جعفری و ذرت شیرین اضافه کنید.
روزی ۴ میوه فصل بخورید.
هفتهای ۲ تا ۳ وعده حبوبات را در برنامه غذاییتان بگنجانید.
لبنیات کمچرب بخورید.
از روغن زیتون، روغن بذر کتان و روغن کانولا برای طبخ غذاهایتان استفاده کنید.
دور کره و روغنهای جامد را خط بکشید.
میوهها و مغزهای خام را در وعده صبحانه هم داشته باشید.
همراه چای و نوشیدنیهای خود، یک تکه کوچک شکلات تلخ هم بخورید.
کمتر گوشت قرمز و گوشتهای فرآوریشده بخورید.
برای مدتی خوردن غذاهای سرخکرده را کنار بگذارید.
میوههای خشک را در میانوعدههایتان داشته باشید.
تاحد امکان، ماهی، میگو، گوشت بوقلمون، شترمرغ و سینه مرغ را جایگزین گوشت قرمز کنید.
تا میتوانید در طول روز، آب بخورید.
مصرف آب کرفس هم برایتان مفید است.
خوراکیهای حاوی ویتامین C مانند انواع مرکبات، کیوی، فلفل دلمهای و پیاز را در طول روز مصرف کنید.
اگر دچار عوارض شیمیدرمانی شدهاید...
اگر در اثر شیمیدرمانی دچار کاهش اشتها شدهاید هم هیچ کدام از وعدههای غذایی خود را حذف نکنید. شما میتوانید حجم کمتری غذا اما در وعدههای بیشتری بخورید.
اگر حوصله جویدن ندارید، از اطرافیان خود بخواهید که غذاها را برای شما له یا رنده کنند.
اگر در اثر شیمیدرمانی دچار اسهال شدید، مصرف برنج بدون روغن یا کمروغن، موز و سیب را در برنامه روزانهتان داشته باشید.
برای پیشگیری از خشکی دهان، مصرف شیر و ماست در طول روز و سوپ رقیق قبل از غذا را فراموش نکنید.
اگر دچار یبوست شدید، روغن زیتون و آلوی خیسشده همراه غذاهای خود بخورید.
اگر دچار سوزش گلو و حلق هستید، از مصرف انواع فلفل تازه و پودری خودداری کنید.
برای پیشگیری از تهوع هنگام غذا خوردن در طول دورههای شیمیدرمانی، برای مدتی قید مصرف غذاهایی را که بوی زیاد یا طعم تندی دارند بزنید.
حتی زمانی که تهوع و استفراغ دارید، تاجایی که میتوانید آب بنوشید.
اگر میخواهید غذاهایتان ایمن باشد
تخممرغهایی را که خارج از یخچال نگهداری میشوند یا تاریخ مصرفشان گذشته است، نخرید و نخورید.
تاریخ مصرف تمام خوراکیهایی را که میخواهید بخرید، نگاه کنید.
خوراکیهای باز و فلهای نخرید.
لبنیات غیرپاستوریزه و محلی نخورید.
از مصرف غذاهای مانده بپرهیزید.
میوهها و سبزیهایی را که از نحوه شستشوی آنها خبر ندارید، نخورید.
برای مدتی دور غذاهای رستورانی را خط بکشید.
در مورد مصرف گیاهان دارویی، دمنوشها و مکملهای غذایی حتما با پزشک مشورت کنید.
ترجمه: ندا احمدلو
منابع: WebMD, Mayo Clinic
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست