سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
ستارههای تابستانی
اگر شما جزء آن دسته از افراد هستید که به تماشای آسمان در هنگام شب علاقه دارید و یا گاهی وقتها ستارهها را رصد میکنید، حتما متوجه شدهاید که آسمان شب مدام در حال تغییر است و هر شب به شکل خاصی دیده میشود.
میتوان گفت که حرکت وضعی زمین (گردش زمین به دورخودش) باعث میشود که شکل ستارهها در شبهای مختلفی از سال فرق کند و اگر بخواهیم آسمان را به شکلی که مثلا دیشب دیدهایم ، ببینیم، باید یک سال صبر کنیم!
بعضی از ستارهها در تمام مدت سال دیده میشوند و برخی دیگر را تنها در فصل معینی از سال میتوان دید. مثلا بعضی از ستارههای نیمکره شمالی که به دور ستاره قطبی میگردند، هرگز غروب نمیکنند و میتوان در تمام سال آنها را مشاهده کرد. مهمترین صورت فلکی در نیمکره شمالی «خرس بزرگ» یا همان «دب اکبر» است.
«صورت فلکی» به مجموعه ای از ستارهها گفته میشود که هر کدام به دلیل های متفاوتی نامگذاری شده اند. صورت فلکی خرس بزرگ، از هفت ستاره تشکیل شده است و در سمت دیگر آن پنج ستاره به شکل "W" قرار دارند که به «ذات الکرسی» یا «ملکه» معروف هستند. صورت فلکیهای دب اکبر و ذات الکرسی، که در دو طرف «ستاره شمالی» قرار گرفتهاند، در تمام سال در آسمان نیمکره شمالی دیده میشوند.
در فصل تابستان صورت فلکی «قوس» یا «کمان»، که در جنوب آسمان قرار دارد، به راحتی قابل دیدن است. این صورت فلکی به دلیل این که در امتداد مرکز کهکشان ما قرار دارد، پر از سحابیهای زیبا و گوناگون است. اگر به سمت جنوب بایستید، در بالای سرتان، یعنی بین ستاره قطبی و صورت فلکی قوس، گروهی دیگر از ستارهها را میبینید که به «چنگ رومی» یا «شلیاق» معروف هستند و ستاره پر نوری در بین آنها به نام «نسر واقع»، قابل تشخیص است.
این ستاره پر نور، پنجمین ستاره درخشان آسمان است و حدود ۲۷ سال نوری با خورشید فاصله دارد. در سمت شرق این صورت فلکی، صورت فلکی دیگری به نام «دجاجه» یا «قو» قرار دارد که شکل ظاهری این مجموعه از ستارهها به شکل یک صلیب است که تداعیکننده پرواز یک پرنده با بالهای باز است. در بین آنها ستاره درخشانی به نام «ذنب دجاجه» یا «ردف» وجود دارد که درخشندگی آن بسیار بیشتر از خورشید است و در فاصله ۱۸۰۰ سال نوری از زمین قرار دارد.
به همین ترتیب در سمت غرب و طرف راست صورت فلکی قوس، تعدادی ستاره را میتوانید ببینید که به شکل منحنی دنبال یکدیگر قرار گرفته اند و به صورت فلکی «عقرب» یا «کژدم» معروف هستند. این مجموعه از ستارهها یک ستاره درخشان و سرخ رنگ به نام «قلب عقرب» دارند که گفته میشود صدها بار از خورشید بزرگتر است، به همین دلیل به آن، «ابر غول» نیز گفته میشود.
در مسیر بین صورت فلکیهای دجاجه و قوس، گروه دیگری از ستارهها در فصل تابستان خودنمایی میکنند که به «عقاب» شهرت دارند. در بین آنها ستاره پر نوری به نام «نسر طایر» یا «کرکس پرنده» قرار دارد که همراه با دو ستاره «ذنبالدجاجه» و «نسر واقع» تشکیل مثلثی میدهند که به مثلث تابستانی معروف است.
آیدا ابوترابی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست