جمعه, ۱۰ اسفند, ۱۴۰۳ / 28 February, 2025
طرز تهیه خورشت فسنجان جا افتاده و مجلسی
خورشت فسنجان در شهرهای مختلف ایران به روشهای متفاوتی تهیه میگردد. در دوران ساسانی به مناسبت پایان زمستان و رسیدن بهار، در اسفند ماه و مراسم نوروز از این خورشت استفاده میشده است. کلمه فسنجان معرب نام باستانی آن یعنی اسپندگان میباشد. مناطق شمالی کشور با استفاده از گوشت پرندگان شکاری، قیسی و گردوی کاملا آسیابشده، با مزه ترش و شیرین (ملس) این خورشت خوشمزه را طبخ میکنند. همچنین در روش سنتی گیلکی، در مراحل پایانی پخت خورشت، یک تکه فلز آهن سرخشده را درون خورشت میاندازند با این توجیه که رنگ خورشت را تیرهتر میکند و باعث میشود آهن غذا تامین شود. در مناطق مرکزی ایران، با اضافه کردن شکر و یا قند، گوشت مرغ، بوقلمون و یا گوشت قرمز، با مزه شیرین طبخ میکنند. مغز گردو بکار رفته در این فسنجان کاملا ریز آسیاب نمیشود و دانههای ریز آن بعضا در خورشت مشخص است.
همانطور که قبلا اشاره شد، این خورشت مناسب فصول سرد میباشد و در فصل تابستان ممکن است طبیعت گرم این خورشت باعث ایجاد گرمی در افراد شود.
مواد لازم جهت تهیه خورشت فسنجان
مرغ |
8 تکه |
گردو |
4 پیمانه |
رب انار |
1/4 پیمانه |
آرد |
1 قاشق غذاخوری |
شکر |
3-4 قاشق غذاخوری |
پیاز سفید |
1 عدد |
برگ بو |
1 یا 2 عدد |
نمک، فلفل، شکر و زعفران |
به میزان لازم |
طرز تهیه خورشت فسنجان جا افتاده
- ابتدا مغز گردوها را درون ماهیتابه تست کنید. مرتب به هم بزنید و مراقب باشید نسوزد.
- گردوهای تست شده را درون یک سینی قرار دهید و اجازه دهید به هوای اتاق برسند.
- گردوها را درون غذاساز ریخته و میکس کنید تا یکدست شوند. در صورت تمایل میتوانید گردو را کمتر پودر کنید.
- پیاز را به صورت نگینی خرد کرده و با مقدار کمی روغن تفت دهید.
- در این مرحله تکههای مرغ را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید.
- برگ بو، نمک، فلفل و زعفران را به میزان مناسب و بسته به ذائقه خود اضافه کنید و سپس یک تا دو پیمانه آب (در حدی که آب روی مرغها را بگیرد) بیفزایید و اجازه دهید کاملا پخته شوند.
- در ظرف دیگری یک قاشق غذاخوری آرد را تفت دهید تا بوی خامی آرد بر طرف شود، سپس آب را اضافه کنید.
- گردوی میکس شده را به مخلوط آب و آرد اضافه کنید. در صورت استفاده از شکر در این مرحله شکر را به خورشت بیفزایید. اضافه کردن شکر به این خورشت به تیرهتر شدن رنگ آن کمک خواهد کرد.
- حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش آید، سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید گردوها کاملا به روغن بیافتد.
- رب انار را به مخلوط گردو بیفزایید و کمی تفت دهید.
- در این مرحله مرغ پختهشده را به گردو اضافه کنید. مرغها بایستی کاملا درون مخلوط گردو قرار بگیرند و به مدت تقریبی 30 دقیقه به فرایند پخت ادامه دهید تا زمانی که کاملا خورشت فسنجان جا افتاده شود.
- خورشت فسنجان را با دانههای انار تزیین نمایید و به همراه پلو زعفرانی و سبزیجات سرو کنید.
طرز تهیه انواع خورشت آلو با مرغ + خواص آلو
راز و رمز تهیه یک خورشت فسنجان جا افتاده
- در صورت تمایل میتوانید 1/4 از مغز مصرفی در خورشت را با مغز پسته و یا مغز بادام آسیابشده جایگزین نمایید که در این صورت علاوه بر ارزش غذایی آن، خورشت عطر و طعم بینظیری پیدا خواهد کرد.
- خورشت فسنجان را میتوان با استفاده از گوشت مرغ، بوقلمون، شترمرغ، گوشت گوساله و گوسفند چرخشده تهیه کرد. برای این منظور استفاده از گوشت گوساله بهتر است. چراکه گوشت گوساله دارای طبیعت سردی است و طبیعت گرم گردو را خنثی خواهد کرد.
- مغز گردو در تهیه این خورشت بهتر است کاملا آسیاب شود و به خوبی تفت داده شود. چرا که نقش به سزایی در رنگ خورشت دارد. همچنین بهتر است رب انار را با گردو تفت دهید.
- در تهیه این خورشت بهتر است به جای استفاده از زردچوبه، زعفران را جایگزین آن کنید. در این صورت علاوه بر رنگ مورد نظر، عطر مطبوعی به خورشت اضافه خواهد شد.
- مزه خورشت فسنجان در گرو رب اناریست که در تهیه این خورشت بکار میرود. اگر خورشت فسنجان را ترشمزه میپسندید از رب انار ترش و قیسی استفاده کنید در غیر این صورت از رب انار ملس به همراه شکر و یا شیره خرما استفاده نمایید.
- در تهیه یک خورشت جا افتاده معمولا کم آب بودن و به روغن افتادن خورشت مهم است. مدت زمان و حرارت ملایم میتواند خورشت را به خورشت جا افتاده تبدیل کند. برای این منظور برخی در دو نوبت به فواصل داخل خورشت یخ میاندازند تا خورشت به روغن بیفتد. البته اینکار زمان به روغن افتادن خورش را تسریع میکند. البته اگر در مدت طولاتی و با حرارت ملایم خورشت پخته شود نیازی به اینکار نخواهد بود.
- این خورشت به واسطه گردو و تفتدادن بسیار چرب میشود و برخی در پی کمکردن مقدار گردو از مواد دیگری مانند سیب و به استفاده میکنند که طبیعتا از مقدار گردو کاسته شده و علاوه بر مقرون به صرفهتر شدن آن، کم شدن چربی موجود در غذا را نیز به دنبال دارد. ضمنا در صورت استفاده از سیب و به طبیعت خورشت نیز معتدلتر خواهد شد.
- در صورت تمایل میتوانید برای یکنواخت شدن خورشت، پیاز را از رنده ریز عبور دهید.
- همچنین میتوانید برگ بو را با یک قاشق چایخوری دارچین جایگزین نمایید. استفاده از ادویهجات کاملا سلیقهای است.
گروه آشپزی وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست