سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
سلامتی خود را تضمین کنید
پاپ اسمیر روشی است که سبب تشخیص (و درمان زودرس) سرطان دهانه رحم می شود. سرطان دهانه رحم سالانه بیش از صد هزار زن را در ایالات متحده امریکا مبتلا کرده و جان هزاران زن را می گیرد. دستگاه تولید مثل زنان شامل مهبل (واژن)، رحم، لوله های رحم و تخمدان هاست که این اعضا در داخل لگن بین مثانه و انتهای روده بزرگ قرار گرفته اند. تخمدان ها دو کار اصلی انجام می دهند؛ تولید هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون و تخمک گذاری.
استروژن و پروژسترون علاوه بر تنظیم دوره های قاعدگی، لایه داخلی رحم را طی حاملگی برای جایگزینی سلول تخم (تخمک بارورشده) آماده می کنند. زمانی که تخمک از تخمدان آزاد می شود به سمت لوله رحم حرکت می کند که ممکن است در این حالت توسط اسپرم بارور شود. اگر تخمک بارور نشود، با توجه به سقوط هورمون های استروژن و پروژسترون پس از تخمک گذاری، تخمک همراه با لایه داخلی رحم به شکل خونریزی قاعدگی از بدن خارج می شود.
رحم شکل یک گلابی است که طول آن تقریباً ۷ تا ۸ سانتیمتر است. پایین ترین بخش رحم، دهانه رحم (سرویکس) نامیده می شود که در محلی بین مجرای ادرار و انتهای روده بزرگ قرار داشته و از طریق مهبل (واژن) به خارج از بدن راه پیدا می کند.
● بیماری دهانه رحم
عامل تبخال تناسلی که از طریق مقاربت منتقل می شود و از بیماری های منتقله جنسی به حساب می آید، در درازمدت منجر به بروز سرطان رحم می شود. سرطان دهانه رحم معمولاً به تدریج پیشرفت می کند. ابتدا سلول های دهانه رحم کمی غیرطبیعی می شوند که به آن حالت غیرطبیعی یا «آتیپی» می گویند.
بعد از مدتی «آتیپی» تبدیل به سرطان می شود. در مراحل اولیه سرطان، فقط به سطح دهانه رحم (سرویکس) محدود است که به آن سرطان در جا (در محل) یا «کارسینوم این سایتو» می گویند. اگر این بیماری درمان نشود، سرطان به لایه های عمقی تر سرویکس پیشرفت می کند. از این زمان سرطان می تواند اندام های دیگر را نیز درگیر کند. درمان «آتیپی» و «کارسینوم این سایتو»، نسبت به سرطان های دهانه رحم بسیار موفقیت آمیز است. برای تشخیص زودهنگام «آتیپی»، آزمایش پاپ اسمیر ضروری است. این آزمایش اولین بار توسط «پاپانیکولائو» ابداع شد.
هدف از انجام این آزمایش، به دست آوردن نمونه سلول های دهانه رحم به وسیله یک قاشقک چوبی (سوآپ) است. نمونه برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود.
● روش انجام پاپ اسمیر
بیمار روی تخت معاینه خوابیده، سپس متخصص زنان یا ماما به آرامی اسپکولوم را داخل مهبل می گذارد. سپس با یک قاشقک کوچک از بیرون دهانه رحم و قسمت داخلی آن نمونه برداری می کند. نمونه یی که شامل سلول ها و مخاط است، روی لام شیشه یی گذاشته شده و برای بررسی توسط آسیب شناس (پاتولوژیست) به آزمایشگاه فرستاده می شود.
● نتایج
در آزمایشگاه، آسیب شناس نمونه لام های تهیه شده از بافت دهانه رحم را زیر میکروسکوپ مشاهده و عفونت، «آتیپی» یا سرطان را کشف می کند. پاپ اسمیر باید حداقل سالی یک بار انجام شود. اگر نمونه یی غیرطبیعی گزارش شد، لازم است آزمایش هر چند ماه یک بار تکرار شود.
● پیشگیری
آزمایش پاپ اسمیر بهترین راهی است که سرطان دهانه رحم را در مراحل اولیه مشخص می کند. اگر سرطان دهانه رحم زود تشخیص داده شود شانس درمان موفقیت آمیز بالا می رود. طبق نظر انجمن سرطان امریکا زنان بالای ۱۸ سال و فعال از نظر جنسی، هر زمان که مراجعه کنند، باید آزمایش پاپ اسمیر دهند.
اگر سه سال متوالی در پاپ اسمیر هیچ گونه سرطان یا عفونتی کشف نشود می توان این آزمایش را با نظر پزشک دیرتر انجام داد. چون سرطان دهانه رحم قویاً با بیماری های منتقله جنسی در ارتباط است، حفظ سلامت جنسی و عدم شرکای جنسی متعدد، بسیار مهم است. استفاده کردن از کاندوم وسیله خوبی برای پیشگیری از بیماری های منتقله جنسی است. کشیدن سیگار باعث سرطان رحم می شود و این دلیل بسیار خوبی است که سیگار کشیدن را همین امروز ترک کنید. اگر سرطان یا «آتیپی» دهانه رحم در مراحل اولیه و زودهنگام تشخیص داده شود، درمان، میسر است که این موفقیت را مدیون انجام منظم آزمایش پاپ اسمیر خواهیم بود.
● خلاصه
پاپ اسمیر روشی بسیار مهم برای تشخیص سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه است. این روش بسیار آسان، بدون درد و قابل دسترس بوده و انجام منظم آن سلامتی و زندگی شما را حفظ می کند. انجام منظم سالیانه پاپ اسمیر را فراموش نکنید. این کار قیمتی ندارد ولی سلامتی شما را تضمین می کند.
افسانه طاعتی
کارشناس مامایی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست