پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

گر تو نمی پسندی تغییر ده غذا را


گر تو نمی پسندی تغییر ده غذا را

تاثیر غذا بر خلق و خوی ما و روابطمان با دیگران غیرقابل انکار است

ما در زندگی‌مان انتخاب‌های بسیاری را انجام می‌دهیم بدون اینکه هیچ‌وقت از خودمان بپرسیم: «چرا؟» غذایی که می‌خوریم یکی از این انتخاب‌هاست....

شاید سیر غذا خوردن را ادامه می‌دهیم چون راهی برای زنده ماندن است؛ راهی برای رشد کردن و شاید هم به صورت خیلی اتوماتیک و ماشین‌وار غذاهایی را مصرف می‌کنیم که انتخاب والدین ما هستند. یا شاید ما مخالف روش غذایی که پدر و مادرمان داشتند عمل می‌کنیم و راهی مخصوص خودمان را برگزیده‌ایم. اما خیلی کم‌ پیش می‌آید به این فکر کنیم که چرا ما این غذاها و این نوع غذا خوردن را برگزیده‌ایم.

بیشتر ما در زندگی امروز از تاثیر موادغذایی بر جسم‌مان آگاه هستیم. به عنوان نمونه می‌دانیم اگر غذاهای سالم و مغذی مصرف کنیم مانند غذاهای کم‌نمک، کم‌چرب و مقدار محدودی شیرینی‌جات، لاغرتر می‌شویم، بیماری‌های کمتری در دوران سالمندی انتظار ما را می‌کشند و در آخر اینکه عمر بیشتری خواهیم کرد و اگر بی‌رویه موادغذایی چرب، شور، شیرین و شیمیایی مصرف کنیم، اضافه وزن پیدا می‌کنیم، بیماری‌های بیشتری می‌گیریم، سروکارمان به دکترهای بیشتری می‌افتد و عمر کوتاه‌تری خواهیم داشت. این اطلاعات را اگر نگوییم همه مردم اما اکثریت ما، به مقدار کم یا زیاد داریم اما چیزی که ما می‌خواهیم درباره‌اش صحبت کنیم یک رابطه غیرمستقیم بین عادات غذایی ما و روابط‌مان با آدم‌های اطراف است. قبل از اینکه توضیح بیشتری بدهیم این جمله‌های به هم پیوسته را دنبال کنید:

۱) انتخاب غذایی ما می‌تواند عواطف ما را تحت‌تاثیر قرار بدهد.

۲) احساس‌های ما می‌تواند عملکرد ما را تحت‌تاثیر قرار بدهد.

۳) عملکرد ما می‌تواند روابط ما را تحت‌تاثیر قرار بدهد.

۴) روابط ما می‌تواند جسم و روان ما را تحت‌تاثیر قرار بدهد.

۵) احساس‌ها و وضع جسمانی ما می‌تواند انتخاب غذایی ما را تحت‌تاثیر قرار بدهد.

۶) انتخاب غذایی ما عواطف ما را تحت‌تاثیر قرار می‌‌دهد.

۱) انتخاب غذایی ما عواطف ما را تحت تاثیر قرار می‌دهد

خیلی عوامل در زندگی عاطفی ما نقش بازی می‌کند؛ شناسنامه خانوادگی و ژنتیک، شناسنامه سلامتی، شغل ما و روابط‌‌مان همگی می‌توانند احساس‌ها و عواطف ما را تحت‌تاثیر قرار دهند اما یک عامل مهم که معمولا فراموش می‌شود غذا و تاثیراتش است بر روان و حالات روانی ما. تجربه‌ نشان داده زمانی که ما شیوه غذایی مشخصی را دنبال می‌کنیم، احساس‌های مختلف‌مان هم بر یک مبنای ثابت قرار می‌گیرند. البته ممکن است این مساله برای همه افراد این گونه نباشد اما با کمی دقت می‌توان مشابهت‌هایی را در افراد مختلف پیدا کرد.

بیایید نگاهی داشته باشیم روی قضیه «افسردگی». خیلی از افرادی که افسردگی دارند، علت افسردگی‌شان عدم تعادل هورمون‌هایشان است یا تغییر شرایط زندگی‌شان. اما چگونه این اتفاق می‌افتد؟! انتخاب غذاهایی که ارزش غذایی ندارند و به نوعی تنها شکم پرکن هستند، می‌تواند منجر شود به اضافه وزن یا بیماری‌هایی که خودتان بهتر درباره آنها می‌دانید، اما شاید این نکته را درباره این غذاها ندانید که غذاهای فاقد ارزش غذایی درست است که حالت گرسنگی شما را از بین می‌برند اما باعث افسردگی، عصبی بودن، زودرنج شدن و تحریک‌پذیری شما می‌شوند و از همه جالب‌تر کاهش اعتماد به نفس! که هر کدام از این عامل‌ها در طولانی‌مدت می‌توانند افسردگی به همراه داشته باشند.

وقتی درباره تجربه شخصی آدم‌ها صحبت می‌کنیم می‌بینیم، اکثر آنها در مقابل کارهای خوبشان جوایزی چون بستنی و شکلات دریافت کرده‌اند و هنوز هم با دریافت این جوایز و ترفیع‌ها - حتی در بزرگسالی – احساس خوبی پیدا می‌کنند و در حالی که شاید مصرف زیاد این‌ دو مورد برای سلامتی مفید نباشد. تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که غذاهای سالم را انتخاب می‌کنند اعتماد به نفس بالاتری دارند و اصولا لذت بیشتری هم از زندگی‌شان می‌برند و افسردگی از زندگی آنها دورتر است. تغذیه‌‌های پرچربی همراه با قند فراوان و افزودنی‌های شیمیایی می‌تواند احساس‌های منفی را میهمان بدن شما کند و درحالی که تغذیه سرشار از میوه و سبزی‌های تازه، دانه‌های حبوبات، گوشت (خصوصا گوشت سفید) می‌تواند احساس‌های مثبت را به سمت شما جلب کند. تحقیقات همچنین نشان داده روش غذایی ما و اینکه گوشتخوار باشیم یا سبزی‌خوار می‌تواند بر احساس‌های ما تاثیر بسیار زیادی بگذارد.

۲) احساس‌های ما عملکرد ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد

چیزی که ما نمی‌دانیم این است که غذاها بخشی از احساس‌های ما را سبب می‌شوند. احساس‌ها فرمان فکر ما را به دست می‌گیرند و سرانجام موجب نوع خاصی از عملکرد ما می‌شوند. افکار و احساس‌ها بسیار به هم نزدیک هستند و همراه غرایز ما به صورت ناخودآگاه عملکردمان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. اگر من دچار گیجی شده‌ام، حتما افکارم این حالت را سبب شده‌اند و حتما عملکردی متفاوت و غیرقابل پیش‌بینی خواهم داشت. بنابراین احساس‌های ما می‌توانند اطلاعات ما را درباره خودمان تنظیم کنند و رفتارمان را با دیگران شکل بدهند. اگر ما اکثرا احساس لذت، صلح، صبوری و روشن‌بینی را در درونمان داشته باشیم، می‌توانیم خیراندیش، صمیمی، کمک‌کننده و همراه دیگران باشیم. اما اگر برعکس، درونمان احساس‌های منفی را پرورش دهیم، رفتار تندی داشته باشیم، احساس افسردگی کنیم، به طور حتم رویه بیرونی ما عصبانیت‌های کنترل‌نشده، بدبینی، اضطراب و درگیری با دیگران خواهد بود. با همه اینها باز هم این اطلاعات خیلی اطلاعات دست اول و شگفت‌آوری نیستند و چیزی که هیجان‌آور است، این است که غذایی که شما می‌خورید می‌تواند غیرمستقیم بر نحوه فکر و عمل شما تاثیر بگذارد.

۳) عملکرد شما بر روابط شما تاثیر می‌گذارد

این نکته که افراد تندمزاج و منفی‌بین خیلی زود از کوره در می‌روند و روابط‌شان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند، خیلی روشن و واضح است. افرادی با این مشخصات بیشتر از دیگر افراد با نزدیکان‌شان، بچه‌ها، همکارها و... درگیر می‌شوند. در حالی که افرادی با احساس‌های مثبت و خوش‌بینی هم روابط بهتری با اطرافیانشان دارند و هم کمتر احتیاج دارند تا سعی کنند رابطه‌ای را شکل بدهند یا آن را حفظ کنند. اما باز هم این نکته هیجان‌انگیز مطلب مورد نظر ما نبود؛ چیزی که جذاب و هیجان‌انگیز است این نکته است که غذایی که شما می‌خورید ممکن است منجر شود به دوری یا نزدیکی‌تان به افرادی که دوستشان دارید و به آنها عشق می‌ورزید.

۴) روابط ما سلامت جسمی و روانی ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند

تحقیقات زیادی در سال‌های اخیر انجام گرفته و منتشر شده که نشان می‌دهد افرادی که روابط کمتر و ضعیف‌تری با اطرافیانشان دارند عمدتا از سلامت جسمی کمتری هم برخوردار هستند. همچنین افرادی که روابط قوی‌تر و بیشتری با آدم‌های اطرافشان دارند، اجتماعی‌تر هستند و شانس بیشتری در حفظ سلامت جسمی خود دارند. حالا ارتباط غذا و عشق چیست؟ غذا احساس‌های ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، احساس‌های ما عملکرد ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، عملکرد ما روابط ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد و روابط ما سلامت جسمی و روانی ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. بنابراین غذایی که شما انتخاب می‌کنید، خوب یا بد روی روابط‌تان تاثیر می‌گذارد، همان اندازه که بر سلامت جسمی و روانی شما تاثیر می‌گذارد.

۵) حالت روانی و جسمی ما بر انتخاب غذای ما تاثیر می‌گذارد

حالا یک چرخه کامل را با هم طی کرده‌ایم و به نقطه اول بازگشته‌ایم و به این نتیجه که عواطف ما و سلامت جسمی‌مان انتخاب غذای ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. اجازه بدهید تصویری خلاصه از این موضوع به شما نشان بدهیم: انتخاب غذایی ما عواطف ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، عواطفمان عملکردمان را، عملکردمان، روابط‌مان را و روابط‌مان سلامت جسمی و روانی ما را و احساس‌ها و سلامت جسمی ما انتخاب غذایی‌مان را. وقتی افراد از موضوعی احساس ناراحتی جسمی یا روانی می‌کنند نه تنها خودشان را دوست ندارند که احساس بدی هم نسبت به جسم‌شان دارند. بعضی از این افراد راه دیگری را برای بازیافت خودشان پیدا می‌کنند و اغلب آنها برمی‌گردند به غذا و عشق؛ هر دو یا یکی از آنها. اگر ما در این بازگشت، خوراکی‌های مفید را انتخاب کنیم، در آینده جسم سالم‌تر و روابط بهتری خواهیم داشت، اگر خوراکی‌های غیرمفید را انتخاب کنیم راهی را می‌رویم که منجر می‌شود به بیماری‌های جسمانی و روابط آزاردهنده.

منبع: Zenhabits

ترجمه: سمیرا امین