جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

حسین ع و سنت مصطفوی


حسین ع و سنت مصطفوی

حضرت اباعبدالله خواهان جلوگیری از تبدیل اسلام به یک نام بی محتواست

براساس عقاید شیعی، همه ائمه نور واحد و چراغ هدایت ما هستند؛ اما در میان ایشان ، امام حسین علیه‌السلام به سبب شرایط ویژه‌ زندگی و شهادت‌شان، معمولا بیش از دیگر ائمه مورد توجه پژوهشگران، روحانیون، وعاظ و نیز ذاکرین است.

شهادت اباعبدالله نه تنها در تاریخ شیعه، بلکه در کل تاریخ بشر، شرایط قابل تاملی دارد؛ چرا که طی آن لشکری معدود، با دعوی حق طلبی و با علم به شهادت در برابر سپاه حاکم ایستادگی کرد و همه اصحاب این لشکر شهید و اهل بیت آنها به اسارت گرفته شد.

عمل امام حسین(ع) با توجه به برخی آموزه های شیعی توجه ویژه ای می طلبد. بر مبنای برخی آموزه های اسلامی و شیعی، مومن هنگام ترس از به خطر افتادن جان خود و خانواده اش، می تواند (یا حتی باید) بسیاری از عقاید خود را پنهان کند.

تقیه در برخی مواقع بر مومنان واجب است. حال این چه مصلحت بالاتر از حفظ جان امام معصوم و حفظ احترام خانواده وی و نیز حفظ جان بهترین شیعیان زمان است که موجب می شود امام دست از این قیام بر ندارد.

آیا امام صرفا برای بر افراشتن حکومت قیام کرد؟ یا این که مصلحت مهم تری باعث شد امام چنین هزینه هایی را (هزینه هایی که با در نظر گرفتن این مصلحت و هدف والا، مبدل به والاترین اعمال شد) برای آن بپذیرد؟

به نظر می رسد باید مهم ترین دلیلی که امام حسین(ع) را به قیام واداشت، از زبان خود ایشان شنید. بر مبنای احادیث موجود از اباعبدالله، هدف اصلی قیام عاشورا، احیای سنت پیامبر اسلام است. اما مگر در زمان قیام امام حسین(ع)، چند سال از ظهور سنت نبوی می گذشت که این سنت نیازمند احیا بود؟ مگر پس از وفات پیامبر نور و رحمت، جامعه مسلمانان چه مسیری را پیموده بود که نیازمند اصلاح آن به قیمت شهادت نور دیده رسول اکرم بود؟

قیام عاشورا در سال ۶۱ هجری، یعنی تقریبا شش دهه بعد از هجرت پیامبر و نیز تقریبا نیم قرن بعد از وفات ایشان روی داد.

بر اساس احادیث ائمه اطهار (امام علی و امام حسن و امام حسین) جامعه مسلمین رفته رفته از مسیر مدنظر پیامبر، دور و دورتر شده بود. حکومت در زمان امام حسن(ع) به دست فردی سیاس و مکار به نام معاویه افتاد و پس از او به فرزندش یزید، به ارث رسید.

از شخصیت این حاکمان که بگذریم، آنچه این حکومت ها را برای اهل بیت کمتر تحمل پذیر می کرد، آن بود که این حکومت ها، سنت نبوی و دین نوظهور را در چنبره قدرت خود گرفته و به آن سمت و سو می دادند. معاویه و یزید، نه تنها بر جامعه اسلامی «حکومت» می کردند، بلکه خود را «خلیفه» پیامبر نیز می دانستند.

این دو مساله (حکومت کردن بر مسلمانان و خود را خلیفه پیامبر خواندن) لزوما باهم یکی نیستند و نکته مهم این که حکومت معاویه و بویژه یزید، حکومتی برآمده از دین اسلام نبود و حکومتی کاملا غیردینی و مبتنی بر معیارهای دنیوی و قدرت طلبی های سیاسی بود و نقش دین در این میان، یک ابزار برای توجیه این قدرت طلبی بود.

از آنجا که خاندان بنی امیه در جامعه ای حکومت می کرد که در آن ارزش های اسلامی از سوی پیامبر و اهل بیت ایشان، تبلیغ شده بود و جامعه نیز این دین را پذیرفته بود، خاندان بنی امیه برای اعتباربخشی به حکومت خود، چاره ای جز توجیه حکومت خود بر مبنای ارزش های اسلامی نداشتند اما ارزش های اسلامی با قدرت طلبی و دنیامداری تعارضی آشکار دارند. پس چگونه می توان حکومت اموی را با ارزش های نبوی برای مردم توجیه کرد.

چگونه می توان برای معاویه و یزید از معارف نبوی اعتبار خرید؟ راهکار امویان در قبال این معضل، بسیار هوشمندانه بود.

آنها بر خلاف بعضی حاکمان معاصر اسلامی در برابر این معضل تصمیم نگرفتند نام اسلام را از ذهن مردم حذف کنند و آشکارا در مقابل نام «مصطفی» بایستند و هر آنچه با نام قرآن شناخته می شود، از جامعه خود حذف کنند و ارزش هایی با نام های جدید برجامعه تحمیل کنند، زیرا می دانستند با اعمال چنین راهکاری با مقابله آشکار اکثریت مطلق جامعه مسلمین روبه رو خواهند شد.

اکثریت مطلق جامعه اسلامی به این که اسلام، دین حق و راه نجات است و قرآن کتاب آسمانی است، ایمان و «آگاهی» داشتند.

معاویه آنقدر هوشیار بود که در برابر این ایمان اکثریت نایستد، اما خاندان اموی از «جهل» اکثریت استفاده کرد.

هرچند اکثریت جامعه اسلامی به قرآن و پیامبر اسلام ایمان داشتند، اما به محتوای قرآن و پیام حقیقی آن چندان آگاه نبودند. ایمان اکثریت افراد، بر اساس شناخت اجمالی و نیز شخصیت گیرا و جذاب پیامبر اسلام بود. محتوای رسالت پیامبر نیازمند تبلیغ وسیع و طولانی، توسط آگاهان آن بود.

خاندان اموی در مقابل این آگاهی بخشی ایستاد و از جهل عموم مردم استفاده کرد وتصمیم گرفت با حفظ نام اسلام، محتوای آن را عوض کند. جعل احادیث، تفسیر احادیث پیامبر به شیوه های عجیب و اعمال محدودیت های سنگین برای مفسران حقیقی آیات قرآن و احادیث پیامبر، از جمله راهکارهای رسیدن به این هدف بود.

امام علی(ع) و امام حسن و نیز حضرت اباعبدالله تا پیش از قیام عاشورا سعی داشتند تا جای ممکن، جامعه اسلامی را با محتوای حقیقی قرآن آشنا کنند و جامعه را از انحراف اموی نجات دهند، اما قدرت سیاسی، محدودیت های بسیاری را در راه رسیدن پیام این مفسران آگاه به جامعه ایجاد می کرد و اسلام را به یک نام تقلیل می داد و آن را رفته رفته از درون بدون روح حقیقی می ساخت.

در چنین شرایطی بود که امام حسین(ع)، حفظ اسلام راستین را که پیامبر اکرم در راه ابلاغ آن سختی های بسیاری را بر خود تحمیل کرده و رنج های بسیاری را کشیده بود و دشنام های بسیاری را از بدو اعلام رسالت متحمل شده و عزیزان بسیاری را در راه آن از دست داده بود، بر حفظ جان خود و نزدیک ترین عزیزانش مقدم می داند و در برابر قدرت سیاسی ای که تاب تحمل هیچ گونه مخالفتی را ندارد و کوچک ترین صدای مخالف را در نطفه خفه می کند، با رشادت تمام می ایستد.

به فرموده رهبر انقلاب: «... امام حسین باید قیام کند؛ زیرا انحراف پیدا شده است. برای این که بعد از معاویه کسی به حکومت رسیده است که حتّی ظواهر اسلام را هم رعایت نمی کند! شُرب خَمر و کارهای خلاف می کند. تعرّضات و فسادهای جنسی را واضح انجام می دهد. علیه قرآن حرف می زند. علناً شعر برخلاف قرآن و بر رّد دین می گوید و علناً مخالف با اسلام است! منتها چون اسمش رئیس مسلمان هاست، نمی خواهد اسم اسلام را براندازد. او عامل به اسلام، علاقه مند و دلسوز به اسلام نیست؛ بلکه با عمل خود، مثل چشمه ای که از آن مرتب آب گندیده تراوش می کند و بیرون می ریزد و همه دامنه را پر می کند، از وجود او آب گندیده می ریزد و همه جامعه اسلامی را پر خواهد کرد! حاکم فاسد، این گونه است دیگر؛ چون حاکم در رأس قلّه است و آنچه از او تراوش کند، در همان جا نمی ماند ـ برخلاف مردم عادی ـ بلکه می ریزد و همه قلّه را فرا می گیرد!»

آری اباعبدالله خواهان بازگرداندن محتوای حقیقی وحی آسمانی در جامعه اسلامی است. او می خواهد صدای نبوی را رساتر از همیشه در میان آنها که پوسته قرآن را می پذیرند ولی پیدا و پنهان به مغز و باطن آن خیانت می کنند، مجددا ابلاغ کند. او کشتی نجات امت اسلامی، از بی هویتی و گرفتار شدن در نام و ظاهر اسلام درعین فریب خوردن از قدرت طلبان است.

ساعد فیض آبادی