سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
آداب و نزاكت گوشی های همراه ۱۰ باید و نباید
![آداب و نزاكت گوشی های همراه ۱۰ باید و نباید](/web/imgs/16/163/l1dwv1.jpeg)
مجلس ترحیم است، صدای زنگ گوشی همراه صاحبعزا بلند میشود. مراسم عقد است عروس خانم رفته است گل بچیند كه صدای گوشی همراهش بلند میشود، جناب جراح در حال بازكردن دل و رودهی مریض بیچاره است كه صدای زنگ گوشی همراهش بلند میشود. كارشناس داوری در برنامهی زندهی تلویزیونی مشغول داوری است كه صدای زنگ گوشی همراهش بلند میشود. هیچجا، حتا هنگام دیدن یك فیلم گریهآور هندی در داخل سینما، دیگر امنیت نداریم!
در خلال جلسات شورای یك شهر، هیچ عجیب نیست كه آهنگ بادابادا، مبارك بادا هم از گوشی همراه یكی از اعضا بلند شود. امّا متاسفانه آش آنقدر شور نشده است كه قانونی در مورد استفاده از گوشیهای همراه در موزهها، سینماها، و نگارخانهها و یا مراسم زنده وضع گردد.
هرجا كه میرویم، از خیابان گرفته تا فرودگاه، از آسانسورها تا بانكها، از اتاقهای كنفرانس تا رستورانها صدای گوشخراش و آزاردهندهی انواع و اقسام ملودیهای تكاندهنده و مشمئزكننده، سیم اعصابتان را میكشند و روی ریسمان تحملتان راه میروند...
● جنون گوشی همراه
استفادهی غیر مودبانه از گوشیهای همراه فقط به محیطهای شهری محدود نمیشود.
چند وقت پیش، در یكی از همایشهای علمی، زنگ گوشی فردی كه در حال ارائهی مطالب خود بود، بلند شد، و او سخنرانی خود را قطع كرد تا به تلفناش جواب دهد. خود مردم قوانین و رفتارهای جدیدی وضع میكنند تا نشان دهند چه چیز شخصی است و چه چیز جنبهی خصوصی دارد.
نتایج تحقیقی كه در سال ۲۰۰۶ در شش كشور جهان در مورد عادات گوشی همراه انجام گردید، نشان داد كه اكثریت كاربران گوشیهای همراه از صحبت كردن افراد با صدای بلند در مكانهای عمومی اخم میكنند، امّا همین اكثریت، خودشان نیز در چنین شرایطی، همین رفتار را بروز میدهند.
همه اعتقاد دارند كه فقط خودشان مؤدب هستند، و این دیگراناند كه غیرمؤدبانه رفتار میكنند. تغییر فنآوری موجب تغییرات اجتماعی میشود، امّا همیشه یك شكاف وجود دارد.
● گوشیهای همراه تقصیری ندارند
بنده عقیده دارم كه گوشی همراه در ردیف اختراعاتی مانند موتور بخار و بستنی است. فنآوری و منافع ناشی از آن، مشكل نیستند. مشكل، خودِ آدمها هستند. بیش از چند میلیون گوشی همراه در كشور وجود دارد- كه چند میلیون عدد نسبت به ده سال قبل بیشتر شده است.
به همین نسبت، تخطی از قوانین و تجاوز به حقوق دیگران نیز بیشتر شده است- و همینطور تصادفات ماشینها. هرچند پس از ۱۰ سال، استفاده از گوشی همراه در حین رانندگی ممنوع شده است، امّا خیلیها هنوز هم به این كار ادامه میدهند. استفادهی غیر ضروری از گوشی همراه دیگر از حد گذشته است مخصوصاً این روزها كه یك ماسماسك هم در گوششان میگذارند و مثل دیوانهها با خودشان حرف میزنند.
با كمی بررسی در محیطهای عمومی میتوانید بفهمید كه هنوز هم استفاده از گوشیهای همراه در ماشینها، سینماها، رستورانها، فروشگاهها و كلاسهای درس، به شدت رواج دارد- و تنها یك استثناء به چشم میخورد- كه آن هم در حمام است.
روز به روز افراد بیشتری در حال قدم زدن و راه رفتن از گوشیهای همراه خود استفاده میكنند و از كاركردن با آن لذت بیشتری میبرند. چه عكسالعملی در این موارد باید نشان داد؟ لطفاً حتا سوال هم نكنید.
تعداد كسانی كه این روزها در حین اجابت مزاج با دوست خود صحبت میكنند و راجع به جراحی بینی خود یا چكهای برگشتیشان به مذاكره میپردازند، سیر صعودی به خود گرفته است.
● پیغام بفرستید
هر فنآوری آداب و نزاكت خاص خود را دارد. برای مثال، بسیاری از كاربران اینترنت آداب و نزاكت ایمیلها را رعایت میكنند. كاربران گوشیهای همراه نیز باید همین اصول را رعایت كنند. قطعاً موارد زیادی وجود دارد كه افراد صرف نظر از شرایطشان باید با گوشی همراه خود حرف بزنند- مثلاً بازرس آژانس اتمی، و یا مأمور وظیفه شناس پلیس ۱۱۰. امّا تقریباً همه میتوانند گوشی همراه خود را در حالت «لرزه» قرار دهند، تا دیگران را كمتر اذیت نمایند. هرچه هست، گوشی همراه، آش كشك خالهمان شده است و به صورت جزیی از سبك زندگیمان درآمده، آن هم همراه با حس غریبی از انس و الفت.
به همین خاطر باید بدانیم در فرهنگ استفاده از گوشیهای همراه، چه كارهایی درست است و چه كارهایی درست نیستند. ده تا از این موارد را كه جمعبندی كردهایم، از این قرار هستند!
● نبایدها...
۱) هرگز در خلال یك جلسهی اداری، با گوشی همراه خود تماسهای شخصی نگیرید. این شامل جلسات مصاحبه و یا جلسهی همكاران نیز میشود.
۲) هرگز در آسانسور، كتابخانه، موزه، رستوران، تئاتر، دندانپزشكی یا اتاق انتظار مطبها، مساجد، یا سایر نقاط سرپوشیدهی عمومی با گوشی همراه خود صحبت نكنید، هرگز و هیچ وقت.
۳) هنگام حرف زدن با گوشی همراه، حداقل چندین متر از دیگران فاصله بگیرید. در مكانهای عمومی مانند اورژانس بیمارستانها، یا اتوبوس و مترو هرگز به مكالمات احساسی در ملاء عام نپردازید- هرگز!
۴) از صدای زنگ بلند یا آزاردهنده كه تمركز و اعصاب دیگران را به هم میزنند، استفاده نكنید. بزرگ شوید!
۵) هرگز با یك دست، دو هندوانه را بلند نكنید. هنگام خرید یا ایستادن در صف، با گوشی همراه خود حرف نزنید.
● بایدها...
۱) مكالمات گوشی همراه را تا حد ممكن، مختصر و مفید كنید.
۲) در نقاط شلوغ، از سمعك استفاده كنید. تا فكر نكنید برای آن كه طرف مقابل صدایتان را بشنود، باید بلندبلند حرف بزنید.
۳) در اداره و یا مكانهای عمومی درخواست مناطق سكوت و مناطق آزاد گوشی همراه نمایید.
۴) به كسانی كه به شما زنگ می زنند، بگویید كه كجا هستید. به این ترتیب آنها میتوانند انتظار داشته باشند كه ارتباطتان ممكن است قطع شود.
۵) به كسانی كه در فهرست گوشی همراه شما هستند اطلاع دهید كه این منش و رفتار جدید را در مورد گوشیهای همراه در پیش گرفتهاید. از آنها بخواهید كه آنها نیز - لطفاً! - چنین كنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست