سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

چگونه صرع كودكان را كنترل كنیم؟


بسیاری از افرادی كه برای اولین بار صرع را تجربه كرده اند سن زیر ۲۰ سال داشتند. برای همین اگر كودك شما به صرع مبتلا شده مطمئن باشید كه امروزه شانس بالایی وجود دارد كه بتوانید صرع …

بسیاری از افرادی كه برای اولین بار صرع را تجربه كرده اند سن زیر ۲۰ سال داشتند. برای همین اگر كودك شما به صرع مبتلا شده مطمئن باشید كه امروزه شانس بالایی وجود دارد كه بتوانید صرع كودكتان را كنترل كنید. صرع كودكان از نظر نوع، درجه و شدت متفاوت است و ممكن است با مسائل دیگری در ارتباط باشد. بسیاری از این كودكان نرمال و فعال بوده و به مراقبت های ویژه نیازی ندارند. این كودكان می توانند به راحتی فعالیت هایی از قبیل شنا و بازی های مختلف را انجام دهند. همچنین از نظر هوش و توانایی های طبیعی با كودكان دیگر تفاوتی ندارند. البته بعضی از بیماران نیز مشكلات جسمی یا ذهنی دارند كه ممكن است با آسیب مغزی یا بیماری های دیگر توأم باشد. علت صرع هنوز ناشناخته است. گاهی به علت آسیب مغزی، تومور مغزی و یا ضربه به سر می تواند به وجود بیاید. در بعضی از كودكان تشنج زمانی می تواند اتفاق بیفتد كه فرد مبتلا به صرع صدای یكنواختی را مكرراً بشنود و یا می تواند هنگامی كه فرد به نوری درخشان نگاه می كند یا جاهای خاصی از بدنش را لمس می كند رخ بدهد. تفاوت تشنج با صرع را نباید نادیده گرفت. نوزادان یا كودكان خردسال مبتلا به تب بالا ممكن است برای چند دقیقه لرز كنند و دچار كاهش سطح هوشیاری شوند. به این حالت تشنج ناشی از تب گفته می شود. این تشنج ها نشانه ای از صرع نیستند و با افزایش سن از بین می روند. احتمالاً شما وقتی كودكان را در حال تشنج می بینید خیلی می ترسید و دستپاچه می شوید، اما باید بدانید كه حفظ آرامش در این لحظات بسیار مهم است، چرا كه باید آنچه را اتفاق افتاده دقیقاً برای پزشك توضیح دهید. تشخیص صرع معمولاً آسان نیست و همیشه نمی توان در مورد اینكه كودك تشنج كرده یا دچار صرع شده قضاوت كرد.

بنابراین پزشك باید در مورد اتفاقی كه برای كودك شما افتاده اطلاع كافی داشته باشد. تشنج ناشی از تب با افزایش سریع درجه حرارت بدن ایجاد می شود و با بیماری كودك مثل گلو درد یا درآوردن دندان ارتباط دارد. بند آمدن تنفس نیز با شوك یا ترس شدید در كودك مرتبط است. كودك در این حالت به هنگام خشمگین شدن، جیغ كشیده و نفس عمیقی می كشد به شكلی كه انگار می خواهد گریه كند. سپس برای مدتی نفس خود را نگه می دارد و همین باعث بند آمدن تنفس كودك می شود. به عنوان والدین كودك مبتلا به صرع سعی كنید اقدامات زیر را موقع حمله صرع دنبال كنید: مطمئن شوید كه كودك شما نفس می كشد او را روی زمین بخوابانید تا زمین نخورد. كودك را به پهلو بخوابانید تا از خفگی ناشی از انسداد مجاری تنفسی جلوگیری شود، اطراف كودك را از چیزهایی مثل میز و صندلی خالی كنید، بند لباس هایی كه كودك به تن دارد را شل كنید، كودك را محكم نگیرید و مانع حركات او نشوید، هرگز حین تشنج چیزی داخل دهانش نگذارید و سعی نكنید با انگشت دهانش را باز نگه دارید، در صورت امكان هر چه زودتر با پزشك تماس بگیرید. احتمالاً بعد از تشنج كودك شما به خواب عمیقی فرو خواهد رفت، این طبیعی است و احتیاجی به بیدار كردن كودك نیست. با وجودی كه اغلب كودكان صرعشان به خوبی كنترل می شود، اما بعضی از كودكان كه به شكل های وخیم تر بیماری دچارند و با دارو به سختی كنترل می شوند و تشنج های ممتد خواهند داشت. كودكانی كه دچار صرع با كنترل مشكل هستند ممكن است مشكلات دیگری مانند تأخیر تكامل و یادگیری مشكل داشته باشند.

اطلاعات صحیح و خوش بینانه به شما و فرزندتان كمك می كند كه از زندگی دوران كودكی او لذت ببرید. به او به اندازه ای راجع به صرع بگویید كه احساس می كنید می تواند بفهمد و به او راه های ساده ای را كه به وسیله آنها می تواند شرایط را كنترل كند نشان دهید.