دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
استفاده از راهنمای غذای روزانه
شکل هرم به نحوی طراحی شد که قاعده آن پائین هرم شامل غلات است و توصیه می کند که انسان باید بیش از هر غذای دیگر غذاهای غله ای مصرف کند . گروه بعدی سبزیها و سپس میوه ها هستند . گروه گوشتها و شیر از نظر مواد مغذی ( مانند پروتئین ) متراکم هستند و منابع بسیار مهمی از ویتامینها و مواد مغذی می باشند ولی باید تعداد واحدهای آن محدود شوند ، زیرا این غذاها چربی و کالری فراوانی دارند . چربی ها ، روغنها و شیرینی ها فقط مثلث کوچکی را در بالای هرم اشغال کرده ، و این بدان معنی است که بایستی آنها را به مقدار کم مصرف کرد . این نوع غذاها را به عنوان یک گروه غذایی اصلی توصیه نکرده اند . بنابراین مصرف آنها اختیاری است زیرا برای ارتقاء سلامت مورد نیاز نیستند . ادویه ها ، قهوه ، چای و نوشابه های گازدار در هرم جای ندارند زیرا مواد مغذی را شامل نمی شوند ، ولی باعث طعم بهتر و لذیذ شدن غذاها می شوند وهمچنین توانائی این را دارند که مانند چای جنبه های مفید غیرمغذی داشته باشند . زیبایی هرم راهنمای غذایی ساده بودن آن است . اگر چه به نظر می رسد که این هرم غیرقابل انعطاف طراحی شده است ولی وقتی که هدف از مصرف غذاها را درک کنیم ، بسیار قابل انعطاف جلوه می کند . مثلاً فردی که از آن استفاده می کند می تواند پنیر را جایگزین شیر کند . زیرا هر دوی اینها مواد مغذی اصلی گروه شیر ،ماست و پنیر را تأمین می کنند . همچنین می توان حبوبات ( بنشن )و آجیل را بجای گوشتها مصرف کرد . هرم راهنمای غذا تمایل دارد که گوشتها و محصولات حیوانی ، مانند ، شیر ، پنیر و تخم مرغ را کم اهمیت جلوه دهد و بر مصرف غلات ،میوه ها و سبزیها تأکید ورزد . این طراحی می تواند گیاهخواران را برای انتخاب رژیم شان کمک کند و همچنین دیگران را تشویق می کند که مواد غذایی حاصل از گیاهان را بیشتر انتخاب کنند .
۵ گروه غذایی هرم عبارتند از :
۱ ) گروه نان ، غلات ،برنج ، انواع ماکارونی و رشته فرنگی
۲ ) سبزیها
۳ ) میوه ها
۴ ) گوشت ،ماکیان ، نخود و لوبیا ( حبوبات ) تخم مرغ و آجیل
۵ ) شیر ، ماست ،پنیر ،کشک و دوغ
چربیها ،روغنها و مواد شیرین اضافی هستند و در گروههای غذایی به حساب نمی آیند .
شرح گروههای غذایی هرم
هرم راهنمای غذایی بر پنج گروه غذایی تأکید دارد که در سه سطح یا ردیف پایینی هرم نشان داده شده اند . هر کدام از این گروههای غذایی تعدادی از مواد مغذی و نه همه آنها را برای شما فراهم می کند . غذای یک گروه هرم نمی توانند بجای غذاهای گروه دیگر مصرف شوند و هیچ کدام ازگروههای غذایی هرم از گروه دیگر مهمتر نیستند . انسان برای سلامت خود به همه گروههای غذایی هرم نیاز دارد :
۱ ) گروه نان
که شامل غلات کامل ( گندم جو جودوسر و ارزن ) ، برنج و انواع ماکارونی و فیبر بعلاوه ریبوفلاوین ،تیامین ،نیاسین ، آهن ،پروتئین ،منیزیم را تأمین می کند . که توصیه شده است روزانه بین ۱۱-۶ واحد آن مصرف شود :
یک واحد از نان = ۱ برش نان (تافتون ،سنگک و بربری )به اندازه یک کف دست = ۳۰ گرم ( برای نان لواش در حد ۴ کف دست )
یک واحد از غلات آماده خوردن ( برشتوک ) = ۳۰ گرم یا ۴/۳ لیوان
۱ واحد از برنج و انواع ماکارونی پخته شده = ۲/۱ لیوان
۱واحد از غلات خام = ۴/۱ لیوان
۱ واحد بیسکوئیت ساده کوچک =۴-۳ عدد
۲ ) گروه سبزیها
این گروه اهمیت زیادی دارد زیرا فیبر ،ویتامین آو ویتامین ث ، فولات ،پتاسیم و منیزیم را تأمین می کند، بدون اینکه چربی و کلسترول را شامل شود . توصیه روی سبزیهای سبزتیره و سبزیهای برگدار و نشاسته ای است . از این گروه روزانه بین ۵-۳ واحد توصیه می شود .
۱ واحد = ۱ لیوان سبزیهای خام برگدار مانند اسفناج و کاهو
۲/۱ لیوان سبزیهای پخته یا خام خرد شده
۲/۱ لیوان نخودسبز ، ذرت ،کلم بروکسل ،لوبیا سبز و هویج خردشده و جوانه گندم و قارچ پخته
۴/۳ لیوان عصاره یا آب سبزیها
۱ واحد گوجه فرنگی = ۱ عدد متوسط
۱ واحد سیب زمینی = ۱ عدد متوسط پخته شده
۱ واحد سیب زمینی سرخ شده = ۱۰ تا خلال
۳ ) گروه میوه ها ( Fruits )
این گروه فیبر، ویتامین آ و ویتامین ث و پتاسیم را تأمین می کند و با اهمیت است چرا که فاقد سدیم ،چربی و کلسترول می باشد . میزان توصیه شده این گروه روزانه بین ۴-۲ واحد است :
۱ واحد میوه = ۱ عدد میوه متوسط ،مانند سیب ، پرتقال ، هلو ، لیموشیرین ، موز و غیره
۲/۱ گریپ فروت
۱ برش هندوانه
۴/۱ طالبی
۴/۳ لیوان آب میوه
۲/۱ لیوان توت ( میوه های ریز مانند انگور و انار )
۲/۱ لیوان کمپوت
۴/۱ لیوان خشکبار (انواع برگه ،کشمش ، توت و انجیر خشک و ... )
۴ )گروه گوشت ، ماکیان ، ماهی ، حبوبات ، تخم مرغ و آجیل
اهمیت این گروه بیشتر برای تأمین پروتئین، فسفر، ویتامین ب۶ و ویتامین ب۱۲ روی، منیزیم،آهن نیاسین و تیامین می باشد . از این گروه روزانه ۳-۲ واحد توصیه می شود .
۱ واحد این گروه = ۹۰-۶۰ گرم ( ۳-۲ اونس ) گوشت ، ماکیان و ماهی پخته شده ( هر اونس برابر ۳۰ گرم است )
۱ اونس گوشت = ۲/۱ لیوان حبوبات پخته شده ،یک تخم مرغ یا ۲ قاشق غذاخوری کره بادام زمینی
۵ ) گروه شیر ،ماست و پنیر
غذاهای این گروه بهترین منبع کلسیم هستند همچنین این گروه از غذاها کلسیم، ریبوفلاوین، پروتئین و ویتامین ب۱۲ را تأمین می کند، همچنین ویتامین A و ویتامین D هنگامی که غنی شده باشند نیز تأمین میشود . مقدار توصیه شده این گروه روزانه بین ۳-۲ واحد می باشد که برای نوجوانان و جوانان و زنان باردار و شیرده و یائسه ۳ واحد می باشد و برای زنان باردار و شیرده زیر ۲ سال در روز ۴ واحد یا بیشتر توصیه شده است .
۱ واحد این گروه = ۱ لیوان شیر یا ماست
۵/۱ اونس یا ۴۵ گرم پنیر معمولی
۲/۱ لیوان بستنی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست