سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

شستن سبزی و میوه با مسواک


شستن سبزی و میوه با مسواک

هر روز این جمله را می شنوید که «برای سالم بودن, سبزی ها و میوه های تازه بخورید», حتما می دانید که سبزی ها و میوه های تازه برای دستگاه گوارش, دستگاه ایمنی و پوست و مو حتی زیبایی ما مفید هستند اما احتمالا این نکته را نمی دانید که این سبزی ها و میوه ها در عین حال می توانند بسیار هم خطرناک باشند, چگونه

هر روز این جمله را می‌شنوید که «برای سالم‌بودن، سبزی‌ها و میوه‌های تازه بخورید»، حتما می‌دانید که سبزی‌ها و میوه‌های تازه برای دستگاه گوارش، دستگاه ایمنی و پوست و مو حتی زیبایی ما مفید هستند اما احتمالا این نکته را نمی‌دانید که این سبزی‌ها و میوه‌ها در عین حال می‌توانند بسیار هم خطرناک باشند، چگونه؟ به سادگی و با انتقال میکروب‌های بیماری‌زا.

● آلوده‌ترین بخش یخچال شما

تحقیقات ۳ ساله پژوهشگران دانشکده تنسی نشان داده‌، سبزی‌های تازه موجود در یخچال، آلوده‌ترین بخش یخچال را تشکیل می‌دهند. این مطالعات نشان داده هر گرم کاهویی که از مغازه می‌خرید حاوی ۲میلیون باکتری است. تازه به این باید گردو خاک، لار و انگل‌ها و آلودگی‌های احتمالی کودهای شیمیایی را هم اضافه کرد. آیا این عدد و رقم شما را ترساند؟ به فکر حذف سبزی و میوه‌های تازه از رژیم‌ غذایی خود افتادید؟ نه این اشتباه را نکنید. کافی است که در شستن و ضدعفونی‌کردن میوه‌ها و سبزی‌های تازه نهایت دقت را به کار ببرید.

● میکروب‌ها را به سادگی بکشید

برخی مطالعات نشان داده، شستن میوه‌ها و سبزی‌های تازه با آب ولرم برای تنها چند دقیقه ۹۸ درصد باکتری‌ها و آلودگی‌های آن را پاک می‌کند. اگر شما با دقت و با حوصله میوه‌ها را با آب خالی بشویید بسیاری از عوامل بیماری‌زای احتمالی را پاک می‌کنید اما برای آن‌که خیال‌تان کاملا راحت شود توصیه‌های زیر را به کار بگیرید و با خیال راحت از سبزی‌ها و میوه‌های پرفایده و پرخاصیت در رژیم غذایی خود بگنجانید.

● میوه‌ها را مسواک بزنید

اگر پوست میوه هم خوردنی است.

مثال: سیب، هلو، گوجه‌فرنگی، فلفل سبز

این میوه‌ها را به کمک دست و با آب ولرم تمیز بشویید. دست‌تان را روی سطح آن‌ها بکشید تا آب روی سطح پوست میوه را کاملا بشوید. برای هر عدد میوه این کار را بین ۳۰‌تا ۶۰ ثانیه انجام دهید تا کاملا شسته و پاک شوند. دکتر برندان تمیرای، پروفسور علوم بهداشت و سلامت فردی که عضو گروه تحقیقاتی مرکز ملی سلامت مواد کشاورزی آمریکاست می‌گوید: «جریان آب به شستن باکتری‌ها و سایر میکروب‌ها کمک می‌کند، با کشیدن دست به‌طور منظم روی سطح میوه‌ها جریان آب را به‌گونه‌ای هدایت می‌کنید که شستن میکروب‌ها را تسهیل می‌کند.» اگر احساس می‌کنید که این شیوه شستن کافی نیست می‌توانید از یک برس یا مسواک نرم مخصوص شست‌وشوی سبزی‌ها و میوه‌ها استفاده کنید تا به‌طور فیزیکی مواد آلوده‌کننده و باکتری‌‌های بیشتری را پاک کنید.

● اگر می‌خواهید پوست‌شان را بکنید اول بشویید

اگر پوست میوه باید کنده شود

مثال: لیموترش، لیموشیرین، پرتقال، نارنگی و البته موز

برای شستن این میوه‌ها از یک مسواک یا برس مخصوص شست‌وشوی میوه‌ها استفاده کنید. هر میوه را ۳۰ تا ۶۰ ثانیه زیر جریان آب با این مسواک یا برس بشویید، یادتان باشد که باید برخلاف گروه‌ اول باید به‌شدت متوسط برس یا مسواک را روی سطح این میوه‌ها بکشید تا کثیفی‌ها و باکتری‌هایی که در عمق پوست میوه‌ها نفوذ کرده‌اند پاک شوند اما اگر پوست این میوه‌ها کنده می‌شود پس چرا باید خودمان را خسته کنیم و برای شستن آن‌ها زمان بگذاریم؟ دکتر آلفرد باشوی، پروفسور علوم صنایع غذایی در دانشگاه «مین» آمریکا به این سوال پاسخ می‌دهد: «وقتی می‌خواهید پوست یک پرتقال یا لیمو را با چاقو ببرید به راحتی میکروب‌ها را از پوست آن‌ها به گوشت‌ آن‌ها انتقال می‌دهید، اگر با دست هم پوست آن‌ها را بکنید میکروب‌ها را از پوست آن‌ها به گوشت آن‌ها انتقال می‌دهید و همچنین با این کار میکروب‌ها از پوست میوه‌ها روی دست شما می‌نشینند و بعد آن‌ها را با میوه می‌خورید.» این پروفسور صنایع غذایی می‌گوید:‌ «در روند برداشت، ذخیره‌سازی و فروش این میوه‌ها، پوست‌ آن‌ها به‌شدت کثیف و آلوده‌ می‌شود و برای همین باید همیشه قبل از مصرف، آن‌ها را با دقت شست.»

● پوست این سبزی‌ها را بکنید

میوه‌هایی که به‌صورت لایه‌لایه هستند

مثال: اسفناج، کاهو، کلم

در مورد این گروه از سبزی‌ها و میوه‌ها حتما لایه رویی این میوه‌ها را جدا کنید، بیشتر آلودگی این‌گونه میوه‌‌ها و سبزی‌ها در برگ‌ها و لایه‌های بیرونی آن‌هاست و با کندن این لایه خارجی می‌توان از بسیاری از بیماری‌های احتمالی جلوگیری کرد اما یادتان باشد که نباید به همین حد اکتفا کنید و باید حتما بقیه سبزی‌ یا میوه را زیر آب روان برای مدت ۳۰تا‌۶۰ ‌ثانیه بشویید. دکتر گودین می‌گوید: «که این مرحله از شست‌وشو باید به دقت و با کشیدن مسواک مخصوص با دست انجام شود.» او همچنین می‌گوید: «اگر سبزی‌ها یا میوه‌هاگل‌آلود بودند یا با وجود کندن برگ‌های بیرونی آن‌ها احساس ‌کردید خاک یا گرد و غبار داخل آن‌ها نفوذ کرده حتما آن‌ها را در یک ظرف مخلوط آب و ماده ضدعفونی‌کننده قرار دهید و سپس با آب روان فراوان بشویید تا کاملا تمیز و پاک شوند.

● این میوه‌ها را خشک کنید

اگر میوه به‌صورت خوشه‌ای است

مثال:‌ انگور، تمشک، بلوبری و توت‌فرنگی

در این گروه از میوه‌ها حتما اول ساقه و چوب میوه‌ها را که منبع آلودگی و تجمع میکروب‌ها هستند را ببرید (در مورد انگور بهتر است آن را دانه‌دانه بکنید) سپس این دانه‌ها را داخل یک ظرف یا کاسه بریزید و آن را پر از آب کنیدو بگذارید یک دقیقه در ظرف باشند تا خاک، گرد و غبار روی آن‌ها شسته شود. سپس آب ظرف را خالی کنید و این بار آنها را در یک ظرف مخلوط آب و ماده ضدعفونی‌کننده به مقدار لازم بریزید و سپس به مقدار کافی آب کاملا آن‌ها را بشویید در مورد میوه‌هایی مثل توت‌فرنگی دکتر ساندراگودوین، متخصص بهداشت عمومی می‌گوید: «خشک‌کردن آن‌ها به وسیله دستمال‌ها یا پارچه‌های تمیز ضدعفونی‌شده می‌تواند مقداری از میکروب‌ها و آلودگی‌های احتمالی آن‌ها را کمتر کند. حتی در مورد میوه‌ای مثل زغال‌اخته هم می‌توان از شیوه خشک‌کردن با دستمال کاغذی استفاده کرد تا درصد آلودگی‌ آن‌ها به حداقل ممکن برسد.»



همچنین مشاهده کنید