جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
تاثیر سیاست های اقتصادی بر مسائل اجتماعی
مقوله « رفاه و تامین اجتماعی » جزء مهم ترین حوزه ها و حیطه های برنامه ریزی اجتماعی در دولت های مسوول و پاسخگو تلقی می شود.
«دولت های مسوول و پاسخگو»، به این علت که دولت هایی به مقوله رفاه شهروندان می پردازند که به یک تکامل و بلوغ تئوریک و اجرایی رسیده باشند.
ارتقای رفاه اجتماعی و گسترش تامین اجتماعی، جزء لاینفک «حکمرانی خوب» تلقی شده و تلاش در راستای تحقق عدالت اجتماعی، هدف والای حکومت های مسوولیت پذیر محسوب می شود.
«دولت های مسوول و پاسخگو » اگرچه در دوران جدید مطرح شده اند، ولی به هیچ عنوان انحصار به ایام معاصر نداشته و در همه ایام و ادوار تاریخ بشر، حکومت های مسوولیت پذیر و عدالت محوری را شاهد بوده ایم که نقطه اوج همه این حاکمیت ها، دوران حکومت امیرالمومنین علی (ع) بوده است که به رغم دوران کوتاه و مشکلات فراوان درونی و برونی، دستاوردهای عدالت و نیز رفاه اجتماعی بسیار ارزنده و افتخار آفرینی را محقق ساخته است.
در جمهوری اسلامی ایران تصویب قانون نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی مهم ترین اقدام تاسیسی و نظام سازی در سال های پس از انقلاب اسلامی را تشکیل داده است. بر اساس این قانون، دستگاه اجرایی پاسخگو برای سیاست سازی، برنامه ریزی و هماهنگی برای تحقق عدالت اجتماعی در ساختار اجرایی دولت ایجاد شده است و ثبت و پایش «وضعیت توزیع درآمدها»، «فاصله طبقاتی»، «فقر» و «آسیب های اجتماعی» و میزان پوشش، جامعیت و کفایت نظام تامین اجتماعی، جلب حساسیت دولت و قانونگذاران و تعهد سیاسی حاکمیت و جامعه و ایجاد عزم ملی برای تحقق عدالت اجتماعی در حیطه وظایف این ساختار اجرایی قرار گرفته است. از آنجا که عدالت به مثابه عامل پایداری و بقای جهان هستی تلقی می شود؛ «باالعدل قامت السموات و الارض»، و بدون وجود آن بقای ملک و دولت میسر نیست؛ «الملک یبقی مع الکفر و لایبقی مع الظلم» ، بهبود وضعیت عدالت اجتماعی با پایداری انقلاب اسلامی و استواری و استقرار حاکمیت جمهوری اسلامی ارتباطی تنگاتنگ می یابد. همچنین عدالت منجر به بهبود دیدگاه مردم نسبت به حاکمیت و شکل گیری دورنمایی موفقیت آمیز در دستیابی به اهداف نظام اسلامی خواهد شد و «سرمایه اجتماعی» را ارتقا خواهد بخشید. با بالا رفتن سرمایه اجتماعی، هزینه اجرای برنامه های دولت کاهش یافته و کارایی و اثربخشی برنامه ها افزایش می یابد.
عدالت همچنین ارتباط تنگاتنگ با امنیت پیدا می کند. بدین لحاظ، مقوله رفاه و تامین اجتماعی واجد نقشی کلیدی در تحقق برنامه ها و ایجاد نگرش مثبت و «نمود موفقیت» در سیاست های اجرایی دولت است و میزان موفقیت برنامه های توسعه در بهبود شرایط اجتماعی مردم را سنجش و ارزیابی می نماید. این مقوله بسیار فراتر از کمک های نقدی و غیرنقدی مقطعی یا مستمر به گروه هایی از مردم است و ساده اندیشی و نگرش مکانیکی و انفعالی به این حوزه، اثر راهبردی نداشته و چه بسا «ضد رفاهی » هم عمل کند. رفاه و عدالت اجتماعی مقوله هایی هستند که برای تحقق نیازمند برنامه ریزی جامع و گسترده و همه جانبه هستند.
برنامه ریزی رفاه اجتماعی یک برنامه ریزی « بخشی» نیست. این حوزه مانند آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، تربیت بدنی، آب، برق و... نیست و بخش تلقی نمی شود. اگرچه فعالیت برخی بخش های اجتماعی در حوزه رفاه اجتماعی قرار می گیرند، لکن اثر سیاست های فرابخشی بر رفاه و عدالت اجتماعی، بسیار مهم تر و موثر تر از اثر سیاست ها و اقدامات مستقیم بخش مذکور است.
در شرایط فعلی، مهم ترین عامل فرا بخشی که به نظر می رسد هم سطح رفاه و هم سطح عدالت اجتماعی را به شدت مخدوش می سازد، «تورم فزاینده » موجود و افزایش بی رویه سطح عمومی قیمت ها است.
براساس قانون نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی، حوزه مسوولیت وزارت رفاه و تامین اجتماعی شامل دو حیطه اصلی است؛
۱) حیطه فرابخشی؛
که اثرات سیاست های اقتصادی بر کیفیت زندگی مردم، وضعیت خط فقر، توزیع عادلانه درآمدها، کاهش فاصله طبقاتی، کاهش تفاوت کیفیت زندگی میان شهر و روستا و مناطق مرزی و مرکزی، بخش رسمی جامعه با بخش حاشیه یی و غیررسمی را ارزیابی و پیگیری می کند.
۲) حیطه بخشی؛
که وضعیت تامین اجتماعی و حصول «آینده مطمئن» را در بخش های «بیمه اجتماعی»، «بیمه درمانی»، «امداد و نجات» و حوزه «حمایتی، توانبخشی، پیشگیری و کنترل آسیب های اجتماعی» مورد نظر قرار داده، سیاست ها و برنامه های لازم را پیگیری می کند.
به نظر می رسد در شرایط خطیر فعلی که امواج سهمگینی از تورم و افزایش قیمت ها، حداقل برخورداری های فقرا، و ثبات زندگی دستمزد بگیران را به شدت در معرض تهدید قرار داده است، نقش و رسالت وزارت رفاه و تامین اجتماعی بسیار چشمگیرتر و تعیین کننده تر شده است. یادآوری و شفاف کردن آثار اجتماعی تورم و افزایش قیمت ها کار تخصصی و رسالت تشکیلاتی وزارت رفاه و تامین اجتماعی است.
دکتر محمدرضا واعظ مهدوی
معاون اسبق سازمان مدیریت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست