شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

رابطه خوراکی‌ها و کبد چرب


رابطه خوراکی‌ها و کبد چرب

امروزه بیشتر خوراکی‌های محبوب جوانان از جمله فست‌فودها و غذاهای کنسروی و صنعتی نسبت به وزن‌شان کالری بسیار زیادی تولید می‌کنند و باعث چاقی و اضافه وزن می‌شوند. از طرف دیگر …

امروزه بیشتر خوراکی‌های محبوب جوانان از جمله فست‌فودها و غذاهای کنسروی و صنعتی نسبت به وزن‌شان کالری بسیار زیادی تولید می‌کنند و باعث چاقی و اضافه وزن می‌شوند. از طرف دیگر شرایط زندگی ماشینی باعث شده است فعالیت تمامی گروه‌های سنی کاهش پیدا کند. این عدم موازنه بین انرژی دریافتی و انرژی مصرفی در بدن به صورت تجمع چربی ظاهر می‌شود که بخشی از آن در بافت‌های نرم مانند کبد و طحال رسوب می‌کند و منجر به ایجاد کبد چرب می‌شود. از لحاظ پزشکی بالینی و علم تغذیه مهم‌ترین درمان کبد چرب هم در مرحله اولیه و هم در مرحله پیشرفته، پیروی از یک رژیم غذایی کم‌کالری همراه با فعالیت فیزیکی است. اگر کبد چرب پیشرفت کند می‌تواند منجر به سیروز و حتی سرطان کبد شود.

بنابراین با تشخیص این بیماری باید بلافاصله رژیم غذایی خود را تغییر دهید. البته رژیم غذایی کاهش وزن سریع هم فوق‌العاده برای کبد خطرناک است و بهتر است تحت نظر متخصص تغذیه باتجربه از یک رژیم کاهش وزن کنترل شده همراه با ورزش پیروی کنید. بعد از چربی‌ها مهم‌ترین خوراکی‌هایی که منجر به تولید چربی در بدن می‌شوند در مرحله اول کربوهیدرات‌های ساده مانند قند و شکر و در مرحله بعد کربوهیدرات‌های تصفیه شده مانند آرد سبوس گرفته یا نان‌های تهیه شده با آرد تصفیه شده از جمله نان لواش، باگت، فانتزی و فرانسوی هستند. در مقایسه با آنها نان سنگگ، بربری، تافتون و برنج قهوه‌ای یا برنج سبوس‌دار سرعت هضم و جذبشان کمتر است و میزان کمتری گلوکز در بدن تولید می‌کنند. گلوکز زیاد در کبد می‌تواند تبدیل به چربی شود و در آنجا باقی بماند و درنهایت منجر به کبد چرب شود. اما خوراکی‌های سالم مانند میوه و سبزی که سرشار از فیبرهای خوراکی هستند برعکس عمل می‌کنند و سرعت جذب قند را در خون کاهش می‌دهند. در نتیجه احتمال ساخته شدن چربی از قند ساده به کمترین مقدار ممکن کاهش می‌یابد.

خلاف عقیده موجود، آب خوردن بین غذا یا بلافاصله بعد از غذا باعث ایجاد کبد چرب نمی‌شود. آب خوردن معمول در حد چند جرعه بین غذا هیچ مشکل خاصی برای سلامت ایجاد نمی‌کند اما اگر فرد در هنگام غذاخوردن هم خیلی گرسنه باشد و هم خیلی تشنه طوری‌که مجبور باشد مقدار زیادی آب مصرف کند، آن مقدار زیاد آب می‌تواند باعث ایجاد حالت سوءهاضمه و مشکل در جذب خوراکی‌های مصرفی شود.

محمدرضا وفا