جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

شیوه درست مصرف دارو


شیوه درست مصرف دارو

انواع مختلف داروها برای کمک به بیماران و افرادی که به آنها نیاز دارند، تهیه و تولید می‌شود. اما متاسفانه گاهی بی‌توجهی و سهل‌انگاری افراد باعث می‌شود مصرف داروها مشکلاتی …

انواع مختلف داروها برای کمک به بیماران و افرادی که به آنها نیاز دارند، تهیه و تولید می‌شود. اما متاسفانه گاهی بی‌توجهی و سهل‌انگاری افراد باعث می‌شود مصرف داروها مشکلاتی برای خود فرد یا اعضای خانواده ایجاد کند.

کودکان یکی از گروه‌هایی هستند که باید مواظب آنها بود؛ آنها ممکن است ندانسته و بی‌دلیل دارو‌ بخورند و سلامت خود را به خطر بیندازند. البته علاوه بر کودکان همه کسانی که از دارو استفاده می‌کنند و بخصوص سالمندان هم باید هنگام مصرف دارو بیشتر دقت داشته باشند. با افزایش سن معمولا تعداد داروهایی که فرد مصرف می‌کند، بیشتر می‌شود. اما مصرف این داروها تنها وقتی جواب می‌دهد که بموقع، به اندازه مورد نیاز و درست استفاده شود.

چرا سالمندان بیشتر در معرض خطر هستند؟

با افزایش سن به دلیل ضعف و بیماری‌های جسمی که معمولا سالمندان با آن روبه‌رو هستند، عوارض جانبی دارو نیز بیشتر نمایان می‌شود و ممکن است فرد را با مشکلات بیشتری روبه‌رو کند. سالمندان اغلب با مشکلات و بیماری‌های متفاوتی روبه‌رو هستند و به همین دلیل داروهایی را که مصرف می‌کنند به نسبت زیاد است. همین تنوع و تعداد زیاد داروها، می‌تواند احتمال ایجاد تداخلات دارویی و عوارض جانبی را افزایش دهد. در نهایت نیز مسائلی ناشی از افزایش سن مانند ضعف بینایی و کاهش حافظه می‌تواند باعث بروز مشکلاتی در مصرف صحیح داروها شود.

توصیه‌هایی برای مصرف صحیح

داروهایی که برای سلامت فرد و ایجاد حس بهتر او تجویز می‌شود، اگر طبق دستور صحیح مصرف نشود، ممکن است دردسرساز شود و حتی سلامت او را به خطر بیندازد، بنابراین همیشه در نگهداری و مصرف دارو دقت کنید. زمانی که تصمیم به مصرف دارویی جدید می‌گیرید، حتما با پزشک یا داروساز مشورت کنید. همچنین پزشک را از مصرف دیگر داروها، ویتامین‌ها، مواد معدنی یا دارو های گیاهی مطلع کنید. بهترین راه حل این است که نام داروها، تعداد دفعات مصرف در طول هفته و دلیل استفاده از آن را بدانید و با پزشک یا داروساز مطرح کنید.

همچنین فراموش نکنید تمام نکاتی که درباره مصرف دارو آمده است، باید انجام شود. با این کار احتمال بروز عوارض جانبی دارو نیز کاهش می‌یابد. البته عوارض جانبی هر دارو، متناسب با نوع آن، نوع بیماری و شرایط بیمار متفاوت است. ولی همیشه به خاطر داشته باشید اگر دارو طبق دستور پزشک یا داروساز مصرف و تمام نکات رعایت شود، با کمترین عوارض بهترین نتیجه را خواهید گرفت.ولی چنانچه پس از مصرف دارو با موردی خاص مواجه شدید، حتما از پزشک، پرستار یا داروساز راهنمایی بخواهید.

داروهایی تنها با نسخه پزشک

گروهی از داروها تنها با نسخه پزشک تحویل داده می‌شود. در این شرایط باید دقت داشته باشید مصرف این داروها تنها برای شخصی که پزشک برایش تجویز کرده، مناسب است. بنابراین هیچ وقت نباید این داروها را به دیگران بدهید، حتی اگر علائم و نشانه‌های بیماری آنها یکسان است.در مقابل داروهای دیگری مانند مسکن‌های معمولی یا سرماخوردگی نیز وجود دارد که بدون نیاز به نسخه پزشک در دسترس است. باید توجه داشته باشید در بسته بندی این داروها هم نکاتی درباره شیوه نگهداری و مصرف صحیح آنها نوشته شده است. بنابراین بهتر است با توجه به این نکات اقدام به خرید و مصرف کنید. البته فراموش نکنید این داروها هم عوارض جانبی دارد که با مصرف صحیح تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

نگهداری داروها هم مهم است

دارو باید در مکانی مناسب نگهداری شود تا بهترین نتیجه را بدهد. بنابراین برای اطلاع از بهترین مکان نگهداری، بسته بندی دارو را با دقت مطالعه کنید. همچنین هیچ وقت نباید چند داروی مختلف را با هم مخلوط کنید و در یک بسته نگه‌دارید. بهترین کار این است که کمد یا کابینتی مخصوص داروها داشته باشید و داروها را داخل آن قرار دهید. در ضمن داروهایی که تاریخ مصرفش تمام می‌شود نیز باید سریع از محل نگهداری داروها دور شود تا اشتباهی مصرف نشود.

healthfinder.gov

مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی