چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

راز شکلات


راز شکلات

بعضی از مردم در مصرف شکلات زیاده روی می کنند آنها ادعا می کنند, به شکلات خو گرفته و معتاد شده اند, اما آیا شکلات واقعاً اعتیادآور است چه چیزی اشتیاق و علاقه ما را به شکلات زیاد می کند بعضی افراد معتقدند که شکلات دارای ترکیبات شیمیایی مؤثری است که ذهن را تحت تأثیر قرار می دهد و تأثیر آن می تواند روحیه فرد را تقویت سازد

بعضی از مردم در مصرف شکلات زیاده روی می کنند. آنها ادعا می کنند، به شکلات خو گرفته و معتاد شده اند، اما آیا شکلات واقعاً اعتیادآور است؟ چه چیزی اشتیاق و علاقه ما را به شکلات زیاد می کند؟ بعضی افراد معتقدند که شکلات دارای ترکیبات شیمیایی مؤثری است که ذهن را تحت تأثیر قرار می دهد و تأثیر آن می تواند روحیه فرد را تقویت سازد.

آنها می گویند، ترکیبات شیمیایی موجود در شکلات سبب می شود تا به تدریج و بدون اختیار به آن دلبستگی و علاقه پیدا کنیم و هر چه بیشتر به خوردن آن بپردازیم.

اما پیتر راجرز، روان شناس و پروفسور علم بیولوژی دانشگاه بریستول که در جشنواره علوم و تحقیقات واقع در شهر یورک تحقیقاتی انجام داده است، که نشان می دهد این موضوع نمی تواند دلیل اصلی اشتیاق و علاقه افراد، به شکلات باشد.

او برای اینکه انرژی را که شکلات به فرد می دهد، ارزیابی کند به تعدادی از افرادی که داوطلب شده بودند، نوعی کپسولهای خوراکی داد که هیچ گونه طعم و مزه ای نداشتند، اما بعضی از این نوع کپسولها دارای مقداری پودر کاکائو بودند.

پروفسور راجرز، پس از آن که کپسولها را به داوطلبان داد، از آنها سؤال کرد که پس از خوردن آن، چه احساسی دارند. آیا پس از مصرف آن احساس شادی و نشاط کردند یا خیر. تنها برخی داوطلبان گفتند که کمی احساس شادی کردند، اما نه آن قدر که به وجد بیایند.

به این ترتیب معلوم شد ترکیبات شیمیایی موجود در شکلات، مثلاً کافئین آن نمی تواند عامل مؤثری جهت برانگیختن میل و هوس فرد، برای خوردن بیش از حد آن باشد. بسیاری از این نوع مواد و ترکیبات در سایر مواد غذایی دیگر نیز وجود دارد که مانند شکلات در فرد ایجاد میل و هوس زیادی نمی کند.

پروفسور راجرز توضیح می دهد: افرادی که برای خوردن شکلات سر و دست می شکنند و می گویند که شکلات به طرز شگفتی دلچسب است، در واقع به این دلیل شکلات را باب میل و دلچسب می دانند که شیرین و خوش طعم است و به راحتی در دهان آب می شود در نتیجه آن را به عنوان یک ماده غذایی لذتبخش در نظر می گیرند.

البته این ماده غذایی دلربا، ضمن آنکه بسیار شیرین و دلچسب است، دارای مضرات زیادی است. چرا که دارای چربی و شکر فراوانی است.پروفسور راجرز تأکید می کند: میل و هوسی که فرد به شکلات دارد، هرگز ارضا نمی شود و در نهایت منجر به اعتیاد او می شود.

در آمریکا، با یک تحقیق و بررسی که بر روی خانمها انجام شد، محققان به این نتیجه رسیدند که شدت علاقه و میل آنها به شکلات در دوران قاعدگی بیشتر از زمانهای دیگر است، در حالی که در اسپانیا خانمها اظهار داشتند که میل آنها به شکلات پس از مصرف شام بیشتر می شود. اما چگونه می توانیم از میل و هوس بیش از حدی که به شکلات داریم و آن را در ذهن خود می پرورانیم، فرار کنیم؟

پروفسور راجرز به این سؤال این طور پاسخ می دهد: یک روش ساده این است که سعی کنید هر بار که هوس و میل شکلات را در ذهن خود می پرورانید، یک نوع میوه را در ذهنتان مجسم و به آن فکر کنید. با این روش، امیدواریم که تصمیم گیری شما برای خوردن شکلات عوض شود و میل و اشتیاق شما به سمت یک انتخاب سالم تر سوق پیدا کند.

اما اگر این روش مثمرثمر واقع نشد و در اشتیاق و علاقه شما به شکلات تغییری ایجاد نکرد و سبب شد که شما احساس ناامیدی کنید، شاید بعضی از تحقیقات دیگری که در جشنواره علوم و تحقیقات واقع در کشور انگلیس انجام شد، شما را امیدوار و کمی شاد کند.

راجر کوردر، پروفسور و متخصص در علوم درمانی دانشگاه کویین مری واقع در لندن به این نتیجه رسیده که مصرف شکلات می تواند به سلامتی قلب کمک کند. دانه های تازه کاکائو، منبع غنی از یک نوع ترکیب شیمیایی به نام فلاوین است که تحقیقات انجام شده بر روی آن نشان داده است، مولکولها و ذرات موجود در این نوع ماده شیمیایی، از قلب و رگهای آن محافظت می کند.

اما دانه های کاکائو، که در قالبها و بسته های شکلات یافت می شوند، دارای مقدار بسیار کمی از ترکیب شیمیایی فلاوین هستند، به این دلیل که مقداری از این نوع ترکیب شیمیایی طی فرآیند تولید از بین می رود.در واقع، با انجام این روند، بسیاری از محصولاتی که به بازار عرضه می شود مقدار حجم کاکائو موجود در آنها نسبتاً کم و میزان شکر و چربی آنها بالاست.

دانشمندان اظهار داشتند، برای اینکه شکلات بتواند بهترین و مطلوب ترین تأثیر را بر روی قلب بگذارد و آن را تقویت کند، باید حجم کاکائوی خالص موجود در آن بین ۷۵ تا ۸۵ درصد باشد و هر فرد باید به میزان ۲۵ گرم از آن را در روز استفاده کند.