جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

دنیای رنگی ولی پراشتباه کودکان را به هم بزنید


دنیای رنگی ولی پراشتباه کودکان را به هم بزنید

حتما برای شما هم پیش آمده که از یک کوچولو در اطراف تان پرسیده باشید که درخت, سبزه, آب و آسمان چه رنگی است و در جواب رنگ های بنفش, نارنجی و قهو ه ای را بشنوید ما به شما می گوییم چگونه رنگ ها را به کودکتان آموزش دهید

حتما برای شما هم پیش آمده که از یک کوچولو در اطراف‌تان پرسیده باشید که درخت، سبزه، آب و آسمان چه‌رنگی است و در جواب رنگ‌‌های بنفش، نارنجی و قهو‌ه‌ای را بشنوید. در این اوقات غصه‌تان می‌گیرد که چرا این کوچولو رنگ‌ها را درست یاد نگرفته است. اگر شما هم نمی‌دانید ‌چگونه رنگ‌ها را به کودک‌تان آموزش دهید از این فرمان‌ها پیروی کنید. ما به شما می‌گوییم ‌چگونه رنگ‌ها را به کودکتان آموزش دهید.

● یک کتاب نقاشی رنگی بخرید

قدم نخست این است که برای کودکتان یک کتاب نقاشی بخرید که در آن روی آموزش رنگ‌ها به کودک تاکید شده باشد. شما با این روش می‌توانید هر رنگ را در کتاب به کودک نشان دهید و از او بخواهید که آن را تکرار کند ‌یا اشیایی را که در کتاب به آن رنگ است رنگ کند. کودکان معمولا از ۱۸ ماهگی می‌توانند رنگ‌ها را تشخیص دهند‌. شما می‌توانید رنگ‌‌های آموزش داده شده در کتاب را با وسایل خانه با او تمرین کنید. می‌توانید از او بخواهید ‌لوازم خانه را که به رنگ سبز یا آبی است به شما نشان دهد.

● اسباب‌بازی‌هایی برای کودک‌تان بخرید که رنگ‌های اصلی را با ته‌زمینه روشن داشته باشند

قدم بعدی این است که اسباب‌بازی‌هایی برای کودک‌تان بخرید که رنگ‌‌های واضحی داشته باشند؛ مثلا آبی، زرد‌ یا قرمز. این رنگ‌ها در طول روز بیشترین تشخیص را برای کودک دارند و او می‌تواند رنگ‌ها را بهتر از هم تشخیص دهد. سراغ گوجه‌ای یا اناری نروید، یک ماشین کاملا قرمز برایش بخرید. در مراحل ابتدایی شناخت طیف رنگی برای کودک دشوار است، پس به جای آن سعی کنید ‌یک رنگ را در واضح‌ترین شکلش به کودکتان آموزش دهید.

● به کودک‌تان اجازه دهید ‌رنگ کند

کار دشواری نیست. راهش این است که فرصتی برای رنگ‌بازی در اختیار کودک‌تان بگذارید. می‌توانید یک دفتر نقاشی ‌یک جعبه مداد رنگی یا آبرنگ برایش بخرید ‌یا می‌توانید کاغذهایی به دیوارها بچسبانید تا او بتواند آنها را رنگ کند. ‌این فرصتی است که کودک شما پیدا می‌کند که با مفاهیم رنگ‌ها به صورت شهودی آشنا شود و بتواند از رنگ‌‌های مورد علاقه‌اش استفاده کند.

● بازی‌‌های رنگی ترتیب دهید

روش دیگر این است که با کودک بازی‌‌های رنگی ترتیب دهید. مثلا از او بخواهید ‌بالش‌ها و کوسن‌‌های همرنگ را روی هم قرار ‌داده یا همین کار را با لوگو‌ها انجام دهد. می‌توانید یک سالاد رنگی در بشقاب ناهارش بریزید و از او بخواهید با خوردن هر یک از تکه‌ها، رنگ هر کدام را هم تو‌ضیح دهد. در مهد کودک می‌توان برای تشخیص رنگ‌ها بین کودکان مسابقه گذاشت و در این فرصت رنگ‌ها را به آنها آموزش داد.

● با کودک‌تان درباره رنگ‌ها در زندگی روزمره صحبت کنید

کار سختی نیست. در طول روز نقش رنگ‌ها در زندگی ما بسیار زیاد است. مثلا از کوچولوی‌تان بپرسید ‌بلوز قرمزش را دوست دارد بپوشد ‌یا آبی را یا بپرسید چراغ راهنمایی الان چه رنگی است ‌یا بپرسید جوراب مامان ‌یا توپ خودش چه رنگی است. اینها همه فرصتی مخصوص تمرین تشخیص رنگ‌ها برای کودک شما است و او یاد می‌گیرد ‌در خیابان به رنگ‌های پیرامونش توجه بیشتری داشته باشد.

● در خیابان رنگ‌ها را با کودکتان تمرین کنید

وقتی کودکتان را به پارک می‌برید، همراه او به خرید می‌روید ‌یا او را به بانک می‌برید، رنگ‌‌های اطراف را از او بپرسید. مثلا بپرسید ‌رنگ سیب‌‌های میوه‌فروشی چه رنگی است یا پول‌ها چه رنگی است ‌یا رنگ وسایل بازی پارک چه رنگی است. کودک یاد می‌گیرد به‌ به‌رنگ‌‌های اطراف خودش توجه کند و پس از این مرحله می‌توانید به او آموزش دهید که هر یک از رنگ‌ها در خیابان و جامعه چه معنایی دارند، مثلا رنگ قرمز نشانه خطر است. آموزش این مرحله را به سنین بالاتر موکول کنید، سنینی که کودک به رنگ‌ها اشراف کامل دارد و می‌تواند کاربرد رنگ‌ها در جامعه و علایم را درک کند.

● برایش جایزه‌‌های رنگی بخرید

آخرین راه برای آموزش رنگ‌ها به کودک این است که به مناسبت‌‌های گوناگون برای کودک‌تان جایزه‌‌های رنگی بخرید. آبرنگ، مداد رنگی، مداد شمعی، سنتور‌های رنگی، لوگو، خانه‌سازی‌‌های رنگی و پازل‌‌های رنگی همه و همه، به کودک شما کمک می‌کند ‌با مفاهیم رنگ‌ها آشناتر شود و ذوق و شوق یاد گرفتن آنها را پیدا کند.