جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
کمحافظهاید؟ شاید از تیروئیدتان باشد!
تیرویید از جمله غدد مهم بدن است که در تمام طول عمر فعال می باشد و با ترشح هورمون تیرویید، اعمال حیاتی مهمی را در درون بدن کنترل میکند.
به طور مسلم، اختلال در تولید این هورمون باعث ایجاد علایم و عوارض متعددی در بدن می شود.
آنچه درباره عملکرد غده تیرویید و همچنین اختلالات مربوط به ترشح هورمونهای آن اهمیت دارد، این است که عوارض بیماریهای تیرویید در سنین گوناگون، متفاوت است و در هر سنی، علایم مخصوص همان سن بروز میکند. همچنین این اختلالات هورمونی ممکن است در هر سنی از بدو تولد تا دوران کهولت در افراد بروز کند و به علت اعمال بسیار مهم و حیاتی هورمون تیرویید در بدن افراد، تشخیص به موقع بیماری تیرویید از عوارض خطرناک این بیماریها در بدن جلوگیری خواهد کرد.
به طور معمول، افزایش سن در افراد با بیماری ها و علایم جسمی خاصی همراه است که اغلب افراد به آنها آگاهی دارند.
بسیاری از سالمندان نیز حالات گوناگون و علایمی را که در ذهن و جسم خود احساس میکنند، به سن بالای خود مربوط میدانند و با این توجیه که این علایم به دوران کهولت اختصاص دارد و اغلب درمانی ندارد، به آن نشانهها توجه نمیکنند؛ برای مثال، اگر یک فرد سالمند به کاهش تمرکز و یا کمحافظگی مبتلا شود، آن را با افزایش سن خود توجیه میکند. حتی در صورت بروز تپش قلب و درد قفسه سینه ، بیماری قلبی اولین گزینه مورد توجه شخص و اطرافیان اوست.
تمام این مسایل که افزایش سن میتواند موجب آن شود، در یک نگاه اجمالی، منطقی به نظر میرسد، اما لازم به تذکر است که بسیاری از علایم بیماریها در دوران سالمندی با دوران میانسالی و جوانی متفاوت است و نباید همه آنها را با افزایش سن توجیه کرد، به طور مثال، بیماریهای تیرویید از جمله بیماریهایی هستند که باید در دوران سالمندی مورد توجه قرار بگیرند، زیرا کمکاری یا پُرکاری تیرویید روی عملکرد شناختی سالمندان تاثیر می گذارند.
در سالمندان، اختلالات غده تیرویید به شکل غیرمعمول ظاهر میشوند، برای مثال، پرکاری تیرویید با حالتهای بیخوابی، فراموشی و کاهش تمرکز حواس همراه است. کمکاری تیرویید نیز به شکل کندی حرکات جسمی و ذهنی ، ضعیف شدن حافظه، کاهش تمرکز و ضعیف شدن قدرت شناخت در افراد بروز میکند. برخی از سالمندان مبتلا به پرکاری تیرویید، اغلب از دردهای قلبی و تپش قلب شکایت میکنند، غافل از این که این علایم به علت اختلال در غده تیرویید فرد بروز میکند و تا زمانی که این مشکل درمان نشود، علایم بیماری از بین نخواهد رفت.
همچنین نباید علایم مربوط به کمحافظگی و تمرکز نداشتن فرد سالمند را همیشه مربوط به کهولت سن دانست. بسیار دیده شده است که درمان کمکاری تیرویید در بیماران سالخورده موجب به وجود آمدن شرایط بهتر ذهنی در بیمار شده است.
بنابراین توصیه میکنم اگر به مشکلات حافظه دچار شدهاید، از پزشکتان بخواهید بررسی غده تیرویید را هم مد نظر قرار دهد.
دکتر منوچهر نخجوانی – فوق تخصص بیماریهای غدد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست