پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

اعتیادی از نوع اینترنتی


اعتیادی از نوع اینترنتی

شاید شنیدن نام اعتیاد اینترنتی کمی عجیب و غیرقابل باور به نظر برسد اما اگر تاملی در خود داشته باشیم شاید به این نتیجه برسیم که ممکن است ما هم دچار این بیماری بدون درد شده یا داریم می شویم

شاید شنیدن نام اعتیاد اینترنتی کمی عجیب و غیرقابل باور به نظر برسد اما اگر تاملی در خود داشته باشیم شاید به این نتیجه برسیم که ممکن است ما هم دچار این بیماری بدون درد شده یا داریم می شویم! استفاده از اینترنت در سال های اخیر روندی رو به رشد داشته است تا حدی که این دنیای مجازی منابع اطلاعات و حتی سرگرمی های ما را نیز دگرگون کرده است . سرفصل خبرهای آنلاین در یک چشم به هم زدن به روز می شود و زمان زیادی نمی برد ، ای میل ، چت و صفحات پیام نما و نظایر آن به شما این اجازه را می دهند تا با دیگر افراد در باره هر موضوعی، از مسائل عمده گرفته تا جزئی ترین مسائل ، به گفت وگو بنشینید. همانگونه که می دانیم فواید اینترنت بر هیچ کس پوشیده نیست وحتی امروزه اینترنت جزو جدایی ناپذیر حرفه بسیاری از افراد نیز شده است. پس سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که منظور از اعتیاداینترنتی چیست ؟

برای یک کاربر اینترنتی محدوده سنی و جنسیت مشخصی وجود ندارد، یعنی یک کاربر می تواند یک دانش آموز، یک ورزشکار، یک خانه دارو.... باشد که هر کدام با توجه به نیازهای متفاوتی که دارند از آن استفاده می کنند اما نکته مهم اینجاست که اگر زمانی برسد که اینترنت تمام زندگی انسان شود چه؟ اگر برای فرار از مشکلات، برای وقت گذرانی،برای فرار از تنهایی، برای پیدا کردن هم صحبت و... وارد محیطی مجازی شویم و آرام آرام به آن وابسته شده تا جایی که دوری از آن برایمان درد آور باشد چه؟ اگر جست وجوی مداوم در این دنیای مجازی شما را از روابط خانوادگی ، شغل یا دیگر مسائل مهم زندگیتان دور سازد چه؟دقیقا در همین جاست که شما نا خواسته به اینترنت اعتیاد پیدا کرده اید .

به طور کلی اعتیاد اینترنتی سه مرحله دارد: تداوم استفاده، زیاد شدن ساعت مصرف و مرحله اعتیاد واقعی. اعتیاد به اینترنت هم مثل اعتیاد به تماشای تلویزیون، کشیدن سیگار، انجام دادن فعالیتی خاص در ابتدا کم خطر به نظر می رسد اما به هر حال در صورت بی توجهی به آن تبدیل به یک اعتیاد صد در صد واقعی خواهد شد.متاسفانه این افراد درست مثل معتادان به مواد مخدر، بعد از مدتی و در صورت عدم دسترسی به کامپیوتر و اینترنت دچار بیقراری، تحریک پذیری، عصبانیت و احساس نیاز می شوند. البته شدت این علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

درمان اعتیاد به اینترنت از آنجایی حائز اهمیت است که وابستگی به کامپیوتر و بی تفاوتی نسبت به دیگران باعث عدم مسئولیت پذیری نسبت به خانواده، ازدواج، شغل و سایر مسائل می شود و به همین دلیل مشکلات کوچک و بزرگی برای خودشان به وجود می آورند که در صورت ادامه این روند، پیش بینی ها آینده ای نگران کننده را نشان می دهد. به عنوان مثال ، در مشاغلی که احتیاج به تمرکز و دقت فوق العاده دارند، اگرتمام ذهن و فکر فرد معطوف به اینترنت و استفاده از آن باشد خطای فردی می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد، از سوی دیگر فرد معتاد به اینترنت چون تمام انرژی ذهنی اش را روی استفاده از اینترنت سرمایه گذاری می کند، دیگر توانایی تفکر خلاقانه ، ارائه راه حل های بدیع و طرح های ابتکاری را نخواهد داشت. گرچه ممکن است بهانه این افراد برای استفاده افراطی از اینترنت دستیابی به اطلاعات مورد نیاز باشد، اما عملا این گونه افراد جز پرسه زدن بی هدف در سایت های مختلف، کار دیگری انجام نمی دهند.

عوامل محرک در ایجاد اعتیاد به اینترنت عبارتند از: اگر که قادر به برقراری روابط سالم اجتماعی نیستید . (معتادان به اینترنت اغلب از چت روم ها، پیام ها یا بازی های آنلاین به عنوان راهی مطمئن برای ایجاد رابطه جدید سود می برند.) اگر شما افسرده هستید (اینترنت می تواند مفری برای دوری از احساساتی نظیر دلمردگی و بی حوصلگی باشد) اگر در سن جوانی و نوجوانی هستید (اصولا جوانان به دنبال اجتماعاتی هستند که در آن احساس صمیمیت و راحتی بیشتری داشته باشند و فضای مجازی این فضا را در اختیار آنان می گذارد .) اگر از اضطراب و ناراحتی های اعصاب رنج می برید (ممکن است در این شرایط به خاطر مشغول نگاه داشتن ذهن و فکر خود به استفاده بی حد و حصر از اینترنت رو آورید.) اگر اعتیاد به دیگر مسائل دارید (بسیاری از افرادی که به اینترنت وابستگی بیش از حد دارند از دیگر مسائل نظیر اعتیاد به داروهای روانگردان ، شرط بندی و... رنج می برند.) اگر که کم تحرک یا کمتر از حد معمول فعالیت دارید (به عنوان مثال ممکن است دچار ناتوانی یا معلولیت بوده و یا والدین کودکان خرد سالی باشید که ترک خانه و پرداختن به فعالیت های اجتماعی را دشوار کرده است .) بسیاری از افرادی که به اینترنت اعتیاد دارند هرگز آن را نمی پذیرند زیرا برای آنها اینترنت جزئی از زندگی محسوب می شود بنابراین اگر شما به عنوان یک کاربر اینترنت نشانه های زیر را دارید شک نکنید که شما یک معتاد به اینترنت هستید: ساعات پرداختن به امور شخصی خود را در پشت رایانه صرف می کنید، هنگامی که پشت رایانه نشسته اید احساسی آمیخته به خوشنودی و گناه دارید ، تمام تلاشتان برای محدود ساختن ساعات استفاده از اینترنت بی نتیجه مانده است ، به دوستان ، خانواده و مسئولیت هایتان به خاطر بودن در دنیای مجازی پشت پا می زنید و بیشتر مایل هستید افراد جدیدی راوسط اینترنت پیدا کرده ارتباط برقرار کنید، در مورد ساعات جست وجو در اینترنت به خانواده یا رئیس خود دروغ می گویید، هنگامی که خطوط ارتباطی قطع شده یا محدود شود احساس ناراحتی ، افسردگی و بی قراری می کنید ، در زمان دلمشغولی های فکری و ذهنی ساعات متمادی را پشت رایانه می گذرانید ، روابط جدیدی با کسانی که هنگام آن لاین بودن ملاقات کرده اید، تشکیل می دهید، استفاده از اینترنت باعث می شود که از سایر فعالیت هایی که قبلا برای شما لذت بخش بوده، دست بکشید، هنگامی که پشت رایانه خود نیستید دائما به استفاده مجدد از آن فکر می کنید ، روزی چندبار و به طور مرتب پست الکترونیکی خود را چک می کنید و هنگام اتصال متوجه گذشت زمان نیستید.

از دیگر معیارهای تشخیص اعتیاد به اینترنت می توان به مواردی نظیر افت تحصیلی، کاهش وزن به علت از بین رفتن نظام تغذیه بدن، بالا رفتن دامنه تنش های عصبی، کاهش فعالیت های اجتماعی، معاشرت با اشخاص یا گروه های بزرگتر، قانون گریزی،خشونت بیش از حد، پرخاشگری، تغییر عادت های رفتاری، ابتلا به سردردهای عصبی اشاره کرد.

متاسفانه افرادی که دچار اعتیاد به گفت وگوی اینترنتی می شوند، معمولا بیش از حد درگیر روابط اینترنتی شده و احتمال اینکه به مسائل غیراخلاقی نیز آلوده شوند، بالاست. دوستی اینترنتی خیلی سریع اهمیت و جایگاه روابط خانوادگی و دوستان قدیمی را می گیرد. این اعتیاد در اکثر موارد منجر به شکست ازدواج ها و بی ثباتی در روابط خانوادگی نیز خواهد شد. پس به جرات می توان گفت در صورت ادامه چنین روندی اینترنت نه جزئی از زندگی بلکه کل آن را در بر خواهد گرفت و اعتیاد یک شخص یعنی تشویق کل جامعه و در نهایت نابودی نسل ها ....

یکی از علت های مهم روند رو به رشد مشکل اعتیاد اینترنتی در ایران این است که مسئولین مربوطه برنامه ریزی مناسبی برای رفع مشکلات جوانان نظیر رفع بیکاری، شرایط مناسب ادامه تحصیل و مشکلات معیشتی ننموده اند. با مهیا کردن چنین شرایطی دیگر زمانی برای وقت گذرانی های طولانی مدت وجود نخواهد داشت. اگر جوان ما از داشتن کار خود مطمئن باشد زندگی خود را هدفمند ساخته، پیشرفت می کند، روابط اجتماعی اش را گسترش می دهد، ازدواج می کند وامید به زندگی خواهد داشت.

نویسنده : سمیه عسگری