شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

امام علی ع در سخنان دیگران


امام علی ع در سخنان دیگران

سخن گفتن درباره شخصیت بی نظیر امام علی ع امری نیست که تنها اختصاص به ما شیعیان داشته باشد

سخن گفتن درباره شخصیت بی‌نظیر امام علی (ع) امری نیست که تنها اختصاص به ما شیعیان داشته باشد. بلکه هر آزاده‌ای که قطره‌ای از اقیانوس وجود امام را شناخته، زبان به مدح و ستایش او گشوده است. حال براین اساس تعدادی از این سخنان را ازمنابع مختلف جمع آوری کرده‌ایم. باشد خواندن و شنیدن این گونه مطالب و سخنان، ما را بیش از پیش با ابعاد مختلف شخصیت وجودی امام علی (ع) آشناتر سازد وهماره به خود ببالیم که شیعه آن حضرت هستیم.

● عبدالرحمن سیوطی ( ازعلمای اهل سنت):

" علی رضی الله عنه یکی از ده نفری است که رسول خدا (ص) به آنها مژده بهشت داده است و او برادر و داماد رسول خدا (ص) و همسر فاطمه (س) سرور زنان عالم و یکی از پیشقدمان اسلامی و یکی از مشهورترین افراد شجاع و از معروفترین زهاد و رساترین سخنوران و یکی از کسانی است که قرآن را جمع و به پیامبر (ص) عرضه داشت." (ترجمه و شرح نهج البلاغه فیض الاسلام :۱/۴۸)

● شبلی شمیل( دانشمند مسیحی):

" بدون تردید علی بن ابی طالب(ع) بزرگ بزرگان و تنها نسخه‌ ای است که نمونه آن درغرب، شرق، گذشته و حال دیده نشده است".

● جاحظ( از بزرگان اهل سنت):

" سخن گفتن درباره علی (ع) ممکن نیست، اگر قرار است حق علی ادا شود گویند غلو است و اگر حق او ادا نشود درباره علی‌(ع) ظلم است."

● قاسم حبیب جابر( ازعلمای اهل سنت) در اوایل کتابش با عنوان"الاهداء" می‌نویسد:

" این کتاب را به رهبری تقدیم می‌کنم که نرمی و خشونت و رحمت وسختگیری را جمع کرد. به اسلام عظمت بخشید وراهش را روشن ساخت . به مبادی حق وعدل ونیکی و دوستی پایبند ماند و بالاخره به امیرالمومنان علی بن‌ ابیطالب (ع) ... شهید حق تقدیم می‌کنم".

● دکتر صبحی صالح( استاد دانشگاه لبنان وشارح نهج البلاغه):

" عشق من امام علی (ع) و بر اهل بیت پاک و هرمبارز مخلصی است که پرچم اسلام را برافراشته می‌سازد. معتقدم که ضروری است نهج البلاغه بارها مطالعه شود ودر معانی آن غور شود."

● ابن ابی الحدید ( شارح نهج البلاغه ):

" علی (ع) مانند خورشید تابان بود که با کف دست پوشیده نمی‌شود و مثل روز روشن است که اگر یک تن آن را بیند ، دیدگان دیگران خواهد دید. علی سرآمد همه فضایل و سرچشمه آنهاست."

● شیخ محمد عبده:

" کلام امام علی بن ابی طالب، پس از کلام خدای متعال و پیغمبرش‌(ص) شریف ترین و برترین سخن و سرشارترین کلام از لحاظ مواد و دارای بهترین شیوه است و بیشترین معانی و محتوا را دارد".

● کاردینو(دانشمند مسیحی):

" علی آن قهرمان دردمند خونین دل وآن یکه سوار ژنده پوش و آن امام شهیدی است که صاحب روح ژرف است."

● لامنس، کشیش بلژیکی می‌گوید:

" برای عظمت علی این بس که تمام اخبار وتواریخ علمی اسلامی از او سرچشمه می گیرد. او حافظه و قوه شگفت انگیزی داشت. علمای اسلام از مخالف وموافق، از دوست ودشمن مفتخرند که گفتار خود را به علی مستند دارند چه ،گفتار او حجیت قطعی داشت ، او باب مدینه علم بود."

● پطروشفسکی، استاد دانشگاه لنینگراد می‌گوید:

" علی(ع) تا سرحد شور وعشق پایبند دین، صادق و راستگو بود ومقام صفات اولیاء الله در وجودش جمع بود."

● سلیمان کتانی( نویسنده مسیحی):

" هر سخنی درباره علی بن ابی طالب گفته شود که او را در مکان وزمان محصور دارد جز سخن پردازی وترتیب الفاظ نخواهد بود وآن هم الفاظی بسته و مرده که روح معانی بدان در نتواند آمد".

● میخائیل نعیمه ( نویسنده مسیحی):

" قهرمانی‌های امام علی (ع) فقط منحصر به میدان‌های کارزار نیست، بلکه او در روشن اندیشی، پاکی وجدان ، سحر بیان، عمق و کمال انسانیت ، شور وحرارت ایمان، بلندی همت و فکر، یاوری و هواداری از رنجیده‌ها در قبال جفاکاران و فروتنی در مقابل حق، هرکجا که تجلی کند ، نیز قهرمان بود"

● توماس کارلایل( فیلسوف انگلیسی):

" علی (ع) به خاطر شدت عدالتش به شهادت رسید."

● گابریل دی انگیری:

"‌علی (ع) یگانه و تنها نمونه‌ای است که تاریخ از این حیث ( قهرمان قهرمانان بودن) به ما نشان می‌دهد."

● جرجی زیدان (‌دانشمند مسیحی):

" علی (ع) همچون آفتاب نیمروز در سراسر تاریخ می‌درخشد."

● اقبال لاهوری:

"علی (ع) ِسرنبوت پیامبر (ص) است."

● فخر الدین رازی، مفسر دانشمند و خبیراسلامی:

" هرکس در دین پسر ابوطالب را پیشوای خود قرار دهد، همانا رستگار شده است. چون پیامبر درباره‌اش فرمود: خدایا! علی هرگونه باشد، حق را بر محور وجودش بچرخان."

● میخائیل نعیمه، دانشمند مسیحی عرب:

" هیچ مورخ ونویسنده‌ای هر اندازه هم ازنبوغ و راد مردی ویژه برخوردار بوده باشد، نمی‌تواند قیافه کاملی از انسان بزرگی مانند پیشوا علی (ع) را در مجموعه‌ای که دارای هزار صفحه باشد، ترسیم نماید و دورانی پر از رویدادهای بزرگ مانند دوران او را توضیح بدهد."

اکبر خورد چشم