جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

۲۰۰۴ چین سوم


۲۰۰۴ چین سوم

با پایان مرحله مقدماتی بازی ها فدراسیون فوتبال در اقدامی بی سابقه ۷۰ خبرنگار را که به خرج فدراسیون به چین رفته بودند به تهران برگرداند این تصمیم پس از آن انجام گرفت که حضور این جمع در چین حاشیه ساز و مضر تشخیص داده شد

● خبرنگاران را برگرداندند

بدترین اتفاقی که قبل از جام ملت ها برای تیم ملی و برانکو ایوانکوویچ افتاد، شکست یک بر صفر در مرحله مقدماتی جام جهانی در خانه مقابل تیم موذی اردن بود که مطبوعات کم طاقت ایرانی را علیه برانکو شوراند. برانکو در حالی جام ملت ها را شروع کرد که حتی پیروزی های قاطعانه در مسابقات غرب آسیا کوچک ترین تغییری در جو بد علیه تیم ملی ایجاد نکرده بود.

اردوی آلمان، درست پیش از اعزام تیم به چین انجام شد. اردویی که در خلال آن شایعه شد علی کریمی و دایی بار دیگر به تیپ هم زده اند.

پیش از شروع بازی ها بحث داغ برای تیم ملی دعوت از وحید هاشمیان بود. برانکو و دادکان و مسوولان سازمان ورزش بارها در مذاکره با او خواهان بازگشتش به تیم ملی شدند اما وحید این پیشنهاد را نپذیرفت. اتفاقی که باعث شد محمد خاتمی رئیس جمهور وقت ایران هم بگوید؛ «دیگر برای آمدن وحید اصرار نکنید.» جمله ای که تا مدت ها بحث روز مطبوعات ورزشی شده بود.

شروع بازی ها در مرحله مقدماتی امیدوارکننده نبود. از چین خبر می رسید در اردو بازیکنان با هم اختلاف دارند. مهم ترین اتفاقی که از تمرینات به بیرون درز کرد، خبر درگیری کعبی و دایی بود. این خبر را یکی از نشریات چینی به نقل از خبرنگاری ایرانی برجسته کرد. این گزارش روزنامه چینی را خبرنگار ایرنا در چین ترجمه کرد و به مسوولان فدراسیون فوتبال داد تا رابطه دادکان و خبرنگاران تیره تر شود.

با پایان مرحله مقدماتی بازی ها فدراسیون فوتبال در اقدامی بی سابقه ۷۰ خبرنگار را که به خرج فدراسیون به چین رفته بودند به تهران برگرداند. این تصمیم پس از آن انجام گرفت که حضور این جمع در چین حاشیه ساز و مضر تشخیص داده شد.

یکی از نشریات ورزشی مصاحبه بلندی را از زیکو چاپ کرد. مصاحبه زمانی منتشر شد که سرمربی تیم ملی ژاپن غیر از خبرنگار ایران ورزشی، آن هم برای مدتی کمتر از ۱۰ دقیقه، با هیچ خبرنگار ایرانی دیگری گفت وگو نکرده بود، با این حال مصاحبه فضایی آقای «نون.الف.» سردبیر مشهور ورزشی در روزنامه اش به چاپ رسید. زیکو در این مصاحبه خیالی در جزئیات فوتبال ایران مثل تاخیر در برگزاری لیگ و وضع بد زمین ها حرف زده بود.

در جریان بازی های جام ملت ها علی دایی در هیچ کدام از بازی های حساس ایران موفق به گلزنی نشد و پس از بازی ها خیلی ها از برانکو انتقاد کردند چرا از دایی نود دقیقه استفاده کرده است. در واقع موج جدید انتقادها از علی دایی از ۲۰۰۴ شروع شد و در جام جهانی به اوج رسید. حتی شنیده می شد عده ای از ستاره های تیم ملی از کم تحرکی دایی گلایه مند هستند.

پنالتی «چیپ» یحیی گل محمدی هم از آن اتفاقات فراموش نشدنی جام ملت های ۲۰۰۴ بود. معلوم نشد چرا یحیی در آن شرایط حساس تصمیم گرفت که به آن آرامی به توپ ضربه بزند، دروازه بان چین هم بدون هیچ دردسری توپ را گرفت تا ایران حذف شود. تا چند روز پس از بازی هنوز مردم نتوانسته بودند پنالتی گل محمدی را هضم کنند .

ایران در شرایطی به چین باخت و حذف شد که سبز پوشیده بود، دقیقاً مثل دیدار نیمه نهایی جام ملت های ۱۹۹۶. از آن به بعد دوباره پیراهن دوم تیم ملی قرمز شد.

● ۲۰۰۴ (چین) - سوم

تیم تحت هدایت برانکو ایوانکوویچ در حالی راهی جام ملت ها شد که دیگر اهالی فوتبال به علی دایی بابت یک نوک حمله مقتدر اعتقاد نداشتند و انتخاب و حضور ثابت او در ترکیب اصلی تیم ملی با انتقادهای بسیاری روبه رو شده بود و وحید هاشمیان هم در اعتراض به سیاست اعمال شده از تیم قهر کرده بود، کاویانپور و نیکبخت واحدی در آستانه اعزام تیم مصدوم شدند تا تیم پرحاشیه ایران در چین هم به این روند خود ادامه بدهد.

جنجال دعوای رضایی و بداوی مقابل عمان و حرکت غیرورزشی نصرتی روی هافبک عمانی پرونده انضباطی تیم ملی را خراب کرد ولی در عوض زوج مهدوی کیا - کریمی در اوج بودند. در مرحله یک چهارم نهایی شکست کره جنوبی را رقم زدند ولی چه سود که باز هم در نیمه نهایی شر ضربات پنالتی یقه تیم ما را گرفت.

ایران در این مرحله مقابل چین نمایش خوبی ارائه کرد و حتی به رغم ۱۰ نفره شدن در دقیقه ۵۰، تا پایان وقت اضافی پا به پای میزبان دوید و اگر داور لبنانی کمی منصفانه قضاوت می کرد شانس برد هم داشتیم ولی بحث بدشانسی سنتی ما در مرحله نیمه نهایی با ضربات پنالتی سرجای خود بود. باختیم تا حداقل در دیدار رده بندی فرصت کنیم انتقام راه نیافتن به جام جهانی ۲۰۰۲ را از بحرین بستانیم و باز هم سوم شدیم.

▪ نتایج ایران

ـ ایران ۳ (غلامرضا عنایتی ۷۰، جواد نکونام ۸۱، علی دایی ۸۶- پنالتی)، تایلند صفر

ـ ایران ۲ (علی کریمی ۶۲، محمد نصرتی ۴«۹۰)، عمان ۲

ـ ایران صفر - ژاپن صفر

ـ یک چهارم نهایی؛ ایران ۴ (علی کریمی ۱۰ ، ۲۱ و ۷۷، مدافع کره ۵۱)، کره جنوبی ۳

ـ نیمه نهایی؛ ایران یک (سیدمحمد علوی ۳۸)، چین یک (چین در ضربات پنالتی ۴-۵ پیروز شد.)

ـ رده بندی؛ ایران ۴ (جواد نکونام ۱۱، علی کریمی ۵۲، علی دایی ۸۰- پنالتی و ۹۰)، بحرین ۲