دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
علاج سر درد؛ توصیه ای از امام صادق علیه السلام
سالم بن ابراهیم از دیلمی و او از داود رقی نقل می کند که نزد امام صادق (ع) بودم که یک نفر حاجی خراسانی بر او وارد شد و سلام کرد و از امام راجع به مسائل دینی سؤالهایی کرد و امام به آن مسائل پاسخ میداد، سپس به امام گفت: ای پسر پیامبر از وقتی از منزل خود بیرون آمدهام از سردرد رنج میبرم. امام فرمود: هم اکنون برخیز و وارد حمام شو و هیچ کاری نکن مگر اینکه هفت کف دست آب گرم به سرت بریز و در هر بار نام خدا را به زبان بیاور. اگر چنین کردی دیگر از سردرد شکایت نخواهی کرد. آن شخص چنین کرد و همان ساعت خوب شد.
میگوییم: شک نیست که میان سردرد و ریختن آب گرم به آن با گفتن بسم اللَّه بدون آن که تأمل کنی رابطهای نخواهی یافت ولی اگر فکر کنی، میدانی که بشر به هر مرتبهای از علوم هم برسد نمیتواند به همه علل و اسباب حوادث پی ببرد، زیرا که او گاهی چیزی را علت یک حادثه فرض میکند که در واقع آن حادثه سبب دیگری دارد و گاهی علت یک چیز را نمیداند در حالی که آن علتی دارد. معلوم است که ندانستن علت یک چیز دلیل نمیشود که آن علتی نداشته باشد و یا میان آن چیز و علتش رابطه ای نباشد.
همچنین باید دانست که اسباب و علل بر دو قسمند: مادی و جسمی و معنوی و روحی و هر کدام از آنها هم انواعی دارند. مثلا سردرد از ابتلاء معده یا سوء هضم یا سردی یا زکام یا ضعف اعصاب یا اضطراب یا به وسیله صداهای ناهنجار یا بوهای تند یا حرارت کبد یا از درد چشم و یا درد گوش یا بعضی از تبها یا آنفلوانزا و مانند آنها حاصل میشود و گاهی هم از غم و غصه یا ترس یا زیاد فکر کردن و مانند آن به وجود میآید.
پزشک باید سبب آن را پیدا کند و آن را برطرف سازد تا سردرد از بین برود.
شاید امام در باره این مریض خراسانی که از سردرد شکایت میکرد، دو علت برای آن یافته است یکی علت روحی و آن اضطرابی بوده که بر او عارض شده و دیگری جسمی و آن زکامی بوده که در راه یا نزد خانوادهاش به او رسیده بوده و امام ناراحتی روحی او را با بسم اللَّه علاج کرده به اضافه اینکه به او اطمینان داده که بزودی شفا پیدا خواهد کرد و از طرفی دستور داده که چند بار آب گرم بر سر خود ریزد تا در زکام اثر کند و این کاری است که بسیاری از پزشکان برای زکامی که از سرما و یا به جهت دگرگونی هوای وارد بر دماغ حاصل شده آن را توصیه میکنند و این نوع معالجه را جز یک پزشک روانشناس و حاذق نمیداند و البته ما نباید این معالجه را به غیر این مریض سرایت بدهیم مگر اینکه مطمئن باشیم که عین اوست و این را جز یک پزشک روانشناس نمیداند.
منبع: طب النبی(ص)و طب الصادق(ع)-روش تندرستی در اسلام، ص: ۱۰۵-۱۰۸
ناصر آسیابانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست