یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ نکته که در مورد سال جدید میلادی نمی دانستید


۱۰ نکته که در مورد سال جدید میلادی نمی دانستید

ما ژانویه را اول سال جدید غرب می دانیم و به خاطر آن از رمی های قدردانی می کنیم که این سنت را برایمان به ارمغان آوردند اما باید این اشتباه را بهتان گوشزد کنیم که

سال نوی میلادی همراه با جشنی است که سالانه مردم زیادی در جهان با آن همراه می‌شوند. با اینکه شروع سال در همه جای دنیا در زمان یکسانی اتفاق نمی‌افتد، مفاهیم آغاز سال نوی میلادی و فرهنگی که پشت آن پنهان است در میان انسانها به سالهای بسیار دور بازمی‌گردد.

ما هم به مناسبت سال جدید ۱۰ نکته کوچک را بهتان می‌گوییم که شاید در موردشان چیزی ندانید...

* ما ژانویه را اول سال جدید غربی می‌دانیم و به خاطر آن از رمی‌ها قدردانی می‌کنیم که این سنت را برایمان به ارمغان آوردند. اما باید این اشتباه را بهتان گوشزد کنیم که در گذشته اول سال نوی رمی‌ها در ماه مارس برگزار می‌شد و این تاریخ به مرور زمان تغییر کرد تا برای ما بازتاب نشانه ای باشد: در تاریخ ۱۵۳ بعد از میلاد در نشست سران کشور تاریخ مراسم تغییر کرد و تاریخ سال نو نیز همین تاریخی شد که الان ما می‌شناسیم. پاپ گریگوری هفتم، پدر تقویم مسیحی، سال نوی «ملی» را در سال ۱۵۸۲ به عالم مسیحیت معرفی کرد.

* درحالیکه ملتهای پیرو مذهب کاتولیک تقویم مسیحی را قبول کردند، اما این اتفاق در میان اقوام پروتستان مدتی زمان برد. بریتانیای کبیر و مستعمراتش تا سال ۱۷۵۲ این تقویم را به رسمیت نشناختند. آخرین کشوری هم که این تقویم را قبول کرد، کشور سوئد بود.

* در بسیاری از فرهنگ‌ها‌ی جهان سمبل سال نو در قالب کودکی فرشته وار ظاهر می‌شود. این سنت به زمانهای گذشته و تاریخ یونان برمی‌گردد و به جشنواره «دیونیسوس» (خدای شراب، شعر و جشن) مربوط می‌شود. درخلال جشن‌ها‌ی «دیونیسوس» اغلب یک نوزاد تازه به دنیا آمده را به عنوان نماد باروری و حاصلخیزی به مراسم می‌آوردند تا باعث افزایش محصول کشاورزی در سال بعدی بشود.

* در فرهنگ غرب، سال نو آخرین جشن در فصل تعطیلات بعد از «جشن شکرگزاری» و کریسمس محسوب می‌شود. اما در جاهای مختلف انواع گوناگونی دارد. مثلا در شهر بابل قدیم جشنهای سال نو یازده رو ز طول می‌کشید و با اولین ماه نو و بعد از اعتدال بهاری آغاز می‌شد.

* سال نو در فرانسه واقعه بزرگی شمرده می‌شود و با نام Jour des Étrennes شناخته می‌شود، از اول ژانویه شروع شده و تا ششم ژانویه طول می‌کشد. فرانسوی‌ها‌ اغلب شراب گرم می‌نوشند و نیز کیک مخصوصی به نام galette des rois می‌خورند. این کیک از ایالتی در جنوب آمریکا به نام Louisiana گرفته شده است.

* برای بچه‌ها‌یی که بعد از سال ۱۹۷۵ به دنیا آمده اند، تصویرشان از مفاهیم «سال نو» بیشتر بر اساس انیمیشن Shiny New Year،‌ ساخته رودولف شکل گرفته است که دنباله انیمیشن قبلی اش یعنی «گوزن دماغ قرمز» بود. او در این به پرنده ای بزرگ و البته ترسناک و بچه ای به نام Happy را نشان می‌دهد.

* یهودیان نیز در سال نو غذای محبوبی با نام Rosh Hashana می‌خورند، در فرهنگ‌ها‌ی دیگر نیز بدین ترتیب مردم جشنهایی برگزار کرده و غذاهای مخصوص می‌خورند.

* اول ژانویه در تقویم مسیحیت به نام مهمانی the Circumcision of Christ شناخته می‌شد.

* سال نو در اسکاتلند Hogmanay نامیده می‌شود. بنا بر باور مردم ریشه سال نو به یک جشن باستانی آنها بازمی‌گردد. Hogmanay در میان جنبش پروتستان‌ها‌ به صورت مخفیانه برگزار می‌شد اما از قرن هیجدهم به بعد جنبه عمومی‌تری به خود گرفت. یکی از سنتهای دوست داشتنی در فرهنگ آنها سنت «اولین قدم» نام دارد: طبق این رسم اولین فردی که در نیمه شب از درگاه یا آستانه خانه یک دوست یا همسایه رد شود، هدیه‌ها‌یی نمادین مثل نمک، زغال سنگ، و یک نوع کیک میوه ای (به نام کلوچه سیاه) برایش می‌آورد. رسم و رسوم محلی در اسکاتلند تنوع گسترده ای دارد.

* Auld Lang Syn تقریبا به معنی «خیلی خیلی قدیمی» می‌شود و به صورت ناقص توسط رابرت برنز نوشته شده است. وقتیکه برنز این ترانه را به موزه موسیقی اسکاتلند فرستاد، ‌نوشت «آهنگ پیش رو، آهنگی قدیمی،‌ مربوط به زمانهای گذشته، که هرگز چاپ نشده است و حتی تا وقتی که من را از مردی پیر گرفتم هنوز به صورت دستی هم نوشته نشده بود. درحالیکه تن اصلی آهنگ مورد قبول واقع نشد،‌ اما مردم غرب و مسیحیان سراسر جهان به خوبی این آهنگ را می‌شناسند.

مریم محبعلی‌نژاد