چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مهارت صیادان در صید چگونه می تواند به سلیقه بانوان در طبخ کمک کند
● مقدمه :
ماهیگیران از تماشای طبیعت لذت می برند و بسیاری از غم ها و مشقات زندگی خود را در میان دریا و سواحل با آبزیان و پرندگان ، حتی حیوانات محیط پیرامونی اش به فراموشی می سپارند . همین موضوع تصویر علوم و فنون شیلاتی را در بازخورد و بهبود بیماریهای روحی و روانی انسانها به نیکی و با لطافت نمایان می سازد .
امروزه مصرف ماهی به عنوان غذای سلامتی ، پیشگیری کننده انواع بیماریها و موثر در درمان برخی بیماریها مورد تائید دانشمندان و متخصصین علوم تغذیه بوده ، تامین و قرار دادن آن در سبد غذایی خانوار از دغدغه های متولیان تولید و امور تغذیه است. لذا تنوع فرآورده شیلاتی باید بشکلی باشد که با حداقل هزینه فن آوری و سادگی آن بیشترین تقاضا را نیز در بازار داشته باشد تا ضمن تضمین کیفیت و سلامت محصول ، جذابیت های حسی و ظاهری آن ذائقه افراد را تشدید بخشد .
گوشت ماهی و دیگر آبزیان به عنوان یک ماده خام ، سیستم پروتئینی کاملا ارگانیزه ای است که در طول صید ، جابجایی ، آماده سازی و فرآوری در معرض مجموعه ای از فرآیند ها و تغییرات درونی قرار می گیرد لذا این موضوع نباید با تغییر روش زندگی و افزایش روز افزون آگاهی نسبت به ارزش تغذیه ای آبزیان با منابع غنی از پروتئین و قابلیت هضم آسان آن منافات داشته باشد .
طبق گزارش فائو گوشت ماهی و انواع فرآورده های دریایی بطور متوسط ۳۰ % تغذیه جهانی را تامین می کند در صورتیکه در ایران تنها ۱۴ % از تقاضای داخلی از این منبع تامین می شود و این نشان دهنده توجه ناچیز مردم به این محصولات در رژیم غذایی شان می باشد . نگرش افراد یا خانواده ها عمدتا در ارتباط با سطح تحصیلات و منطقه سکونت و سطح درآمد شکل می گیرد . یعنی هرچه افراد از موقعیت اجتماعی ، اقتصادی بالا تری برخوردار باشند نگرش آنها نسبت مصرف محصولات شیلاتی افزایش می یابد .
● مهارت صیادان - سلیقه بانوان
صیادان می دانند ماهی بعنوان مفید ترین پروتئین می تواند با قیمت نسبتا مناسبی در اختیار خانواده قرار گیرد . همچنین ماهی بعلت خواص متعدد از جمله پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی ، مقابله با بیماریهای روانی و پیری زودرس ، خواص بسیار ارزنده ای نیز دربهبود رشد جنین و حفظ سلامت زنان باردار ، جایگاه تثبیت شده ای در سبد غذایی خانواده دارد .
همچنین صیاد ماهر و با تجربه می داند ابزار و آلات صیدی که در اختیار دارد باید بخوبی شستشو و ضدعفونی گردد و همچنین دارای کارت سلامت بهداشت باشد . محصولی را که بدست می آورد در مجاورت نور خورشید و وسایل گرمازا قرار ندهد ، ماهیان او در اثر جابجایی و برخورد با وسایل سخت له یا زخمی نشوند و نگذارد حشرات و حیوانات موذی محصول او را تهدید نماید ، جعبه و امکانات حمل آن قابل شستشو و ضدعفونی باشد و همواره یخ یا پودر یخ در اختیار داشته باشد تا بتواند ماهیان خود را بخوبی و با شرایط ایده ال و تازه در اختیار مشتریان و به طبع خانواده قرار دهد.
او دانسته ایمنی از همه چیز مهمتر است و بالا ترین اولویت اش قبل از هر گونه ایجاد مشکل ، پیشگیری از مخاطرات در هنگام تلاش است .
غالبا خانواده ها خطرات شیمیایی را مهمترین خطر می دانند اما مخاطرات میکروبی و باکتریایی که منشاء عفونت ها ( Infection ) یا مسمومیت های غذایی ( Intoxication ) هستند ، در اثر بلعیدن تعداد کافی از باکتریهای پاتوژن و واکنش بدن نسبت به حضور ، رشد و تکثیر و یا ترشح سم در بدن حاصل شده و در نهایت مسمومیت غذایی را بدنبال دارند .
بانوان بهنگام طبخ و تهیه غذا با فرآورده های آبزیان ، می توانند از میوه و سبزیجات بدلیل ارزش غذایی فوق العاده متناسب با فصل ، نیاز و سلیقه خویش بعنوان غذای تکمیلی یا چاشنی در ذائقه افراد خانواده مورد استفاده قرار دهند . بعنوان مثال خواص جعفری در مجاور ماهی طبخ شده ، طعم دهنده غذا و رفع کننده بوی بد دهان است .
همچنین سبزیجاتی که حاوی فیبرهستند موجب مقاوم شدن بدن می شوند و در درمان افسردگی و کاهش اضطراب نقش موثری ایفا می کنند .
می توان عنوان کرد « ماهی غذای سلامتی و میوه سوخت نهایی مغز »
● نتایج :
۱) ضرورت برنامه توسعه و فراگیر جهت سهل الوصول شدن دستیابی به یافته ها و اطلاعات مرتبط با مصرف ماهی و ارزش تغذیه ای آن
۲) رعایت اصول ایمنی و بهداشت برای صیادان و تجهیزات آنان بهنگام صید ، نگهداری و حمل و نقل محصولات شیلاتی
۳) افزایش درک صیادان در استفاده پایدار ، حفاظت از منابع آبزیان برای اهداف بلند مدت
۴) آموزش و فرهنگ سازی روش طبخ و تغییر الگوی مصرف و تهیه غذا های متنوع
۵) افزایش بهره وری از وسایل ، تجهیزات و ابزار و ادوات صید
۶) اقدام پیشگیرانه جهت شناسایی و تعیین عوامل کنترل کننده محصول
۷) بهبود مصرف سرانه گوشت ماهی و فرآورده های دریایی و به حداقل رسانیدن ضایعات با تاکید بر افزایش اعتماد عمومی
۸) پخت کامل فرآورده های شیلاتی بمنظور تضمین سلامتی افراد خانواده و پیشگیری از احتمال ابتلا به مخاطرات انگلی ، شیمیایی ، میکروبی و حتی فیزیکی
۹) توجه خاص و کمک غذایی هدفمند در جهت بهبود کیفیت غذا در سفره غذایی خانواده
۱۰) مصرف توأم سبزیجات و بعضاً میوه متناسب با فصل و سلیقه در سفره غذایی خانواده بمنظور تأثیر مثبت و سازنده روی مغز و سایر اندامهای انسان
تهیه کنندگان : آقای علیجان فخرالدین - خانم آرزو کر
کارشناسان گروه بهبود کیفیت فرآوری و توسعه بازار آبزیان شیلات گلستان
منابع :
۱ – مجموعه چکیده مقالات همایش ملی نقش آبزیان در سلامت جامعه – اراک سال ۱۳۸۶
۲ – تکنولوژی فرآورده های دریایی ( علم فرآوری ۲ ) تالیف دکتر حسن رضوی شیرازی سال ۱۳۸۰
۳ - مجموعه مقالات کنفرانس ششم شیلات ایران ( بازار یابی آبزیان ) سال ۱۳۷۶
۴ – روزنامه رسالت ( خانه دار ) دوشنبه ۲۵ تیر ۱۳۸۶
۵ – طرح بهینه سازی ، تحویل گیری ، فرآوری ، حمل و عرضه آبزیان مورد مصرف انسانی ، سازمان دامپزشکی سال ۱۳۸۱
۶ – راهنمای تولید محصولات با ارزش افزوده آبزیان ، تالیف شهرام صفی یاری – غلامعلی مرادی سال ۱۳۸۴
۷ – راهنمای کاربردی آنالیز خطرات و نقاط کنترل بحرانی ( HACCP ) تالیف سارا مورتیمر – کارول والاس ترجمه دکتر سید علی مرتضوی و همکاران سال ۱۳۸۰
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست