سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

باید و نبایدهای یک سفر برفی


باید و نبایدهای یک سفر برفی

کافیست کمی شوق کوهنوردی داشته باشید تا جرقه یک فکر ماجراجویانه شما را راهی کوهستان های برفی کشور کند یک سفر کاملا برفی را در ارتفاعات پرخطر چیزی است که کوهنوردان حرفه ای هر سال انتظار آن را می کشند و این روزها که ارتفاعات کشور برفی است, شاید بهترین زمان انجام آن باشد

کافیست کمی شوق کوهنوردی داشته باشید تا جرقه یک فکر ماجراجویانه شما را راهی کوهستان های برفی کشور کند؛ یک سفر کاملا برفی را در ارتفاعات پرخطر چیزی است که کوهنوردان حرفه ای هر سال انتظار آن را می کشند و این روزها که ارتفاعات کشور برفی است، شاید بهترین زمان انجام آن باشد. ما برای این سفر پر خطر شما پیشنهادهایی داریم که می تواند کمک حالتان باشد.

● چی بپوشیم؟

لباس ها و کفش هایی بپوشید که کمی گشاد باشند. لباس های زیرتان حتما از ترکیبات پنبه ای و یا پشمی باشد و از جنس پلاستیک استفاده نکنید. پوشیدن زیر شلواری امکان نفوذ سرما را کم می کند. خیلی از افراد مخصوصا خانم ها از پوشیدن زیر شلواری در زمستان به دلیل اینکه تیپ شان خراب می شود اجتناب می کنند، اما باید بدانند که پوشیدن زیر شلواری اصلی‌ترین پوشش در زمستان است.

اگر در میان برف آبدار می خواهید راه بروید دو جفت جوراب پوشیده و میان آنها پلاستیک به پا کنید. یادتان باشد که سه قسمت بدن نقش مهمی در برون رفت گرما از بدن دارند: گوش ها، دست ها و انتهای پاها. اگر این سه قسمت را خوب بپوشانید تا حد بسیار زیادی بر سرما و سرما خوردگی پیروز شده اید.

مدت استراحتهای موقت نباید بیش از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه به طول انجامد چرا که بدن کوهنورد کم کم سرد می شود و حالت خشکی پیدا می کند. این امر، حرکت مجدد را با مشکلات روبه رو می سازد

قبل از سفر یک بار دیگر اصول مقابله با سرما و سرمازدگی را مطالعه کنید. اگر قسمتی از بدن مانند انگشتان دچار یخ زدگی شد از مالیدن آن به شدت خودداری کنید‌. عضو سرما زده را درون آب ولرم گذاشته تا کم کم گرم و به حالت عادی بازگردد.

در صورت مشاهده این علایم، در همراهان خود، به سرعت او را به یک مرکز درمانی برسانید: لرز، سرد و خشک شدن پوست، کند شدن نبض، کند شدن تنفس، افت حرارت بدن به ۳۵ درجه یا کمتر، خواب آلودگی (که ممکن است به کما منجر شود).

● چطور نفس بکشیم؟

باید عمیق و آرام نفس بکشید و عمل دم را از بینی انجام دهید زیرا تنفس از راه دهان باعث تشنگی و خشکی گلو و در هنگام سردی هوا باعث سرماخوردگی و چرک کردن لوزه ها می شود.

توجه داشته باشید که تعداد ضربان قلب شما در دقیقه بیش از حد بالا نرود، مدت استراحتهای موقت نباید بیش از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه به طول انجامد چرا که بدن کوهنورد کم کم سرد می شود و حالت خشکی پیدا می کند. این امر، حرکت مجدد را با مشکلات روبه رو می سازد.

مصرف سیر در کوه، مقاومت بدن را در سرما و گرما افزایش می دهد. از سیر فقط در روزهای اول برنامه استفاده کنید، زیرا مصرف این ماده در ارتفاعات باعث تند شدن ضربان نبض می شود

● چی بخوریم؟

برای اجرای یک برنامه کوهنوردی یک روزه یا چند روزه باید از چند روز قبل با یک رژیم غذایی مقوی به ذخیره انرژی در بدن پرداخت. غذای کوهستان باید مقوی، مغذی،‌ زود هضم، سبک و پر کالری باشد. برای تلاشهای سنگین باید به بدن خود مواد کالری زای مخصوص برسانیم.

هر صد گرم گلوکز، ۴۰۰ کالری انرژی دارد و به سرعت شما را گرم می کند و زود هضم و سریع جذب می شود. هر صد گرم بادام و گردو ۳۰۰ تا ۴۰۰ کالری انرژی دارند.

هنگام فعالیت کوهنوردی بدن ما به ۵/۲ تا ۴ لیتر آب در شبانه روز نیاز دارد. البته این امر به حرارت محیط و فعالیت ما بستگی دارد. به علت فعالیت، بدن ما مقداری آب، نمک، پتاسیم و فسفر را از دست می دهد. پس لازم است هنگام مصرف آب و غذا کمی نمک به آنها اضافه کنیم تا از گرفتگی عضلات و بر هم خوردن تعادل بدن مصون باشیم.

آب برف کاملاً خالص و فاقد مواد معدنی است. برای جلو گیری از اسهال و پایین آمدن فشار خون می توان به آن قند، نمک یا عصاره میوه اضافه کرد. حتی المقدور از آب برف که در نزدیکی شهرهای بزرگ قرار دارد خود داری نمائید.

پس از یک فعالیت شدید، آب سرد به کلیه ها و ریه ها و دستگاه گوارش صدمه می زند. پس آب را بعد از کمی استراحت و خنک شدن بدن استفاده نمائید. همیشه مقداری مواد غذایی اضافه همراه داشته باشید، زیرا ممکن است به دلیل بوجود آمدن حوادث غیر مترقبه به آن نیازمند شوید. به تاریخ مصرف و باد کردگی قوطی مواد کنسرو شده توجه داشته باشید.

قبل از شروع برنامه و در خلال آن هیچگاه با شکم پر اقدام به صعود نکنید. احتیاج بدن به اکسیژن برای هضم غذا در ارتفاع و به خصوص هنگام صعود ممکن است شما را با مشکل روبرو سازد. در صورت امکان، بعد از صرف غذا، حداقل یک ساعت استراحت کنید. در غیر اینصورت به مقدار کم به طور متناوب بخورید و بیاشامید.

هرچه ارتفاع مسیر شما بالاتر می رود باید از غذاهایی که زود هضم می شوند استفاده کنید زیرا مواد غذایی دیر هضم باعث تهوع می شود. هنگام شب با استفاده از سوپ، آب و املاح و مواد دفع شده بدن را جایگزین کنید.

در استراحت های بین راه از بیسکویت، شکلات، میوه های خشک و پرتقال استفاده کنید.

مصرف سیر در کوه، مقاومت بدن را در سرما و گرما افزایش می دهد. از سیر فقط در روزهای اول برنامه استفاده کنید، زیرا مصرف این ماده در ارتفاعات باعث تند شدن ضربان نبض می شود.

در پایان به یاد داشته باشید که جانورانی مانند بزکوهی و میش، در زمستان باردار هستند، و در مواردی ممکن است به علت گرسنگی و خستگی توان فرار نداشته باشند. با آنها مهربان باشید و آسوده‌شان بگذارید. حیواناتی مانند خرس هم ممکن است در سوراخ‌ها و غارها در حالت نیمه خواب باشند به این گونه مکان ها نزدیک نشوید.

الهام مرادی