چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

مشکل سازان خلاق


مشکل سازان خلاق

در بین پولدارهای ,آمریکا به غیر از یک درصد از پولدارترینها, از هر دو نفر نه نفر کارآفرینانی هستند که با تلاش خود به این شانس دست یافته اند

در سال ۱۹۸۹ آقای تیم برنزلی در لابراتوار اروپایی فیزیک ذره ای ( CERN ) در جنوا نشسته بود تا شبکه گسترده جهانی اینترنت ( World Wide Web ) را اختراع کند. زمانی که او بر روی پروژه ایجاد وب کار می کرد، حدود ۸۰۰ شبکه مختلف کامپیوتری به اینترنت متصل بودند و در حدود ۱۶۰.۰۰۰ کامپیوتر از اطلاعات تغذیه میشدند. وی شبکه ای را ایجاد نمود که به بشر اجازه خواندن اطلاعات مورد نظرش را از روی شبکه میدهد.

وی ناسازگاریهای بین سرورهای مختلف، سیستم های محاسباتی و زیر ساختها را حل نمود. آقای Shawn Fanning موسس Napster قبل از اینکه بتواند به طور قانونی یک beer بخردعکسش بر روی مجلات معروفی همچون تایم، فورچون و بیزینس ویک چاپ شده بود. در سال ۱۹۹۴ آقای جان دور که یکی از سرمایه گذاران خطر پذیر است مارک اندرسون ۲۳ ساله را ملاقات کرد که ادعا داشت نرم افزار Mosaic او دنیا را تغییر می دهد. این شرکت به نام Netscape در اولین ارائه عمومی خود در سال ۱۹۹۵ رکورد قابل ملاحظه­ای را کسب کرد. این مشکل سازان خلاق مانند ادیسون که در تحقیق برای چراغ برق تنها به دنبال راه حل بهتری برای روشن نمودن اتاق بود، نسل نادری از کارآفرینان هستند که با خلاقیت زندگی می کنند.

این مهندسین کارآفرین به تکنولوژی به عنوان ابزاری برای حل مشکلات از طریق ایجاد ارزش نگاه میکنند. گویا آنان از آینده به ملاقات ما آمده­اند و مدتی را نزد ما می­مانند. آنها نسبت به ایده­هایی که در سردارند آنقدر خوشبین هستند که برای آن هر نوع ناراحتی و شرمندگی را تحمل می­کنند تا در دنیا تغییری بوجود آورند. انها باخودابتکاراتی را به همراه دارند که  رتاثیری عمیق بر نحوه زندگی ،‌کار، و تفکر ما، در دهه‌های پیش رو می‌گذارد.

آنچه کارآفرین از گذشته به‌دنبال آن است:

آقای ادوارد رابرتز، پروفسور MIT در مورد فارغ التحصیلان دانشگاه MIT که کسب و کارهای فنی آغاز نموده‌اند تحقیق نموده است. وی کشف کرد که موفق‌ترین آنها به‌دنبال اهداف عجیب و فوق تصور نبود‌اند. آنها به توسعه ایده‌های خاص که که تنها برای انسانهای خاص و استثنایی کاربرد دارد نمی‌پردازند بلکه بدنبال ایجاد چیزی " دست‌یافتنی " هستند و اگر در آن چالشی نیابند به دنبال آن نمی‌روند.

جوزف شان پیتر نیز این مطلب را دریافت. وی در سال ۱۹۴۹ سر کلاس " تئوری توسعه اقتصادی " تصریح نمود: " انگیزه یک کارآفرین و مبتکر، رویای ایجاد یک قلمرو خصوصی، علاقه به فتح و موفقیت صرفاً جهت موفق شدن، و همچنین لذت ایجاد است " چارلز ون دورن نیز به دقت سیمای کریستف کلمب را تشریح نموده است. وی در کتاب خود تحت عنوان " تاریخ علم " مینویسد: " کریستف کلمب هرچندباهوش و متمایز و در عین حال دیوانه و کم عقل ، بدون تردید یکی از شاخص‌ترین مردانی بوده است که تا کنون زیسته است. "او هرگز از فرصت ثروتمند شدن روی نگرداند ولی ثروت چیزی نبود که او بدنبالش بود و حاضر بود جانش را برای آن از دست بدهد. چیزی که او در جستجوی آن بود، شهرت جاودان بود زیرا او می‌دانست که شایددر آن زمان هیچ‌ کس نفهمد که کشف یک دنیای جدید برایش چه به ارمغان خواهد آورد.

● دنیایی جدید بر روی اینترنت کشف می‌شود

در زمستان ۱۹۹۳، مارک اندرسون و اریک بینا اولین نسخه نرم‌افزار Mosaic را که یک جستجوگر وب بود برای مرکز ملی کاربردهای ابر محاسباتی NCSA در دانشگاه ایلینویس فرستادند. آنها نهایتاً در محصول جدید خود دو امکان را ایجاد کردند: آنها به نرم افزاری که می‌توانست تنها متنی و خسته‌کننده باشد، گرافیک رایانه را افزودند و مهم تر از آن قابلیت اجرای این نرم افزار را از کامپیوترهای یونیکس ،به سیستم عامل ویندوز مایکروسافت نیز گسترش دادند.

تا بهار سال ۱۹۹۵ بیش از ۶ میلیون کپی در بیش از ۸۵ درصد کامپیوترهای جهان مورد استفاده قرار گرفت. قصد اندرسون از این کار این بود که تمام منابع روی اینترنت تنها با یک کلیک قابل دسترسی باشد. در دسامبر ۱۹۹۳، نیویورک تایمز موزاییک را به عنوان " یک برنامه کاربردی متفاوت و بسیار کارامد که که می‌تواند خود به تنهایی یک صنعت ایجاد نماید " مورد خطاب قرار داد.

● پول هم مد نظر است!

کارآفرینان در کنار کلیه موارد فوق الذکر علاقه دارند که پولدار شوند. در بین پولدارهای ،آمریکا به غیر از یک درصد از پولدارترینها، از هر دو نفر نه نفر کارآفرینانی هستند که با تلاش خود به این شانس دست یافته‌اند. در سال ۱۹۹۶ و قتی سهام شرکت مایکروسافت به سرعت حدود ۸۸٪ افزایش یافت، بیل گیتس نزدیک به یازده میلیارد دلار ثبت شده و یا دقیق تر حدود ۳۰ دلار در روز درآمد داشت. او در ثانیه ۳۴۷ دلار درآمد کسب می‌کرد و در حقیقت می‌توانست در هر دقیقه یک هوندا آکورد بخرد! آخر دسامبر ۲۰۰۰، گیتس حدود ۵۵ میلیارد دلار یا۰۰۰/۲۰۰دلار به ازای هر فرد امریکایی ارزش داشت. در میان فهرست ۴۰ نفر ثروتمند دنیا در سال ۲۰۰۲ ، هشت نفر از ده نفر اول کارآفرین بودند. اولین نفر مایکل دل بود با ارزش ۱۶/۴۹ میلیارد دلار. پس از آن پیر امیدیار سایت ebay با ارزش ۸۲/۳ میلیارد دلار و جف بروز سایت آمازون با ارزش ۱/۶۶ میلیارد دلار قرار دارند.

● هدیه کارآفرینان به جهان

آقای وندل دان، استاد کارآفرینی در مدرسه کسب و کار واردن در دانشگاه ویرجینیا، معتقد است که کارآفرینان به کارآفرینی مشغولندتا چیزی را ثابت کنند. استیو برکلاس مؤسس مرکز مطالعات کارآفرینی هارولد پرایس در UCLA برای کشف وجه تمایز کارآفرینان کسب و کاری را ایجاد نمود. وی دریافت که کارآفرینان تا جایی که ممکن است از خود آثار خلاق و معنوی برای دیگران بر جای می‌گذارند که از انها فرصتهایی برای توسعه مشتق می‌شود. Amar Bhide بعد از ده سال تدریس و مطالعه کارآفرینی در مدرسه کسب و کار هاروارد به این نتیجه رسید که هر کسی قادر نیست کسب وکار موفق و خارق العاده بوجود آورد و این تنها کار کسی است که سطح بالاتری از خواسته‌ها را مطرح می‌سازد. خواسته این فرد نه فقط زندگی راحت و کسب درآمد بالاتر بلکه باقی گذاشتن اثری از خود در دنیا است.

George Giller می‌گوید: " یک کارآفرین هرگز نمی‌تواند نسبت به بازگشت سرمایه خود مطمئن باشد. شروع یک کسب و کار مانند اهدای یک هدیه به دنیاست توام با آرزوی بازگشت آن هدیه ولی این امید هیچ گاه با اطمینان توام نیست.

به عنوان مثال آقای تیم برنزلی مبتکر بروسر وب، برای همیشه صورت زندگی مدرن را تغییر داده است و جایگزینی را برای روش تجارت، تفریح و اطلاع رسانی مردم ارائه داده است. اختراع او اغلب با آثار معروف دنیا همچون نشریات گوتنبرگ، تلفن الکساندر گراهام بل و رادیوی مارکونی مقایسه می‌شود. مجله تایم از او به عنوان یکی از ۱۰۰ ذهن برتر قرن بیستم نام برده می‌نویسد: " او یک سیتم قوی ارتباطی را که فقط افراد خاصی می‌توانستند از آن استفاده کنند به یک رسانه جمعی تبدیل کرد." Google در روز به تنهایی به بیش از ۲۰۰ میلیون درخواست جستجوی اینترنتی به ۷۴ زبان مختلف از ۱۰۰ کشور دنیا پاسخ می‌دهد. تیم برنرز لی بابت اختراع خود سودی دریافت نکرد. در آوریل ۱۹۹۳، CERN اظهار داشت که آنها بابت اختراع برنرز لی مبلغی دریافت نخواهند کرد و این هدیه وی به دنیا بود.

مشکل سازان خلاق:کارآفرینان ایده‌های خلاق را به پول تبدیل می‌کنند!

منبع: آقای رابرت دبلیو پرایس

محقق موسسه کارآفرینی جهانی (Global Entrepreneurship Institute)

ترجمه و تلخیص: خانه پژوهش نواندیش

مهندس مهتا وزوایی