چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

قسمت‌هایی از بدن که احتیاجی به آنها نداریم


قسمت‌هایی از بدن که احتیاجی به آنها نداریم

‌قسمت‌هایی از بدن است که بر اساس نظریه تکاملی داروین، باقیمانده از اعضای اجداد انسان‌هاست که در بدن انسان به صورت ‌کوچک و بدون عملکرد باقی مانده است:‌
۱) ارگان ومرونازال VOMERONASAL …

‌قسمت‌هایی از بدن است که بر اساس نظریه تکاملی داروین، باقیمانده از اعضای اجداد انسان‌هاست که در بدن انسان به صورت ‌کوچک و بدون عملکرد باقی مانده است:‌

۱) ارگان ومرونازال VOMERONASAL ORGAN‌‌:‌ حفره‌ای است در پل‌های بینی دو سمت با گیرنده های شیمیایی که در انسان عملکردی ندارند. در ‌جانوران پست تر وظیفه درک ماده شیمیایی فرومون را بر عهده دارند .

‌۲) عضلات خارجی گوش:‌‌ سه عضله هستند که در بخش خارجی گوش واقع شده اند و در سایر حیوانات نظیر خرگوش‌ها و سگ‌ها، وظیفه حرکت مستقلانه ‌گوش از سر را بر عهده دارند. انسان ها هم دارای این عضلا‌ت هستند و توسط همین عضلات است که بعضی از افراد مـی‌توانند ‌گوششان را تکان دهند.

۳) دندان عقل:‌در انسان‌های اولیه که مقادیر زیادی از گیاهان را جهت به دست آوردن انرژی مصرف می‌کردند داشتن یک جفت اضافه دندان ‌آسیا در هر فک، مفید به نظر می‌رسید اما در انسان‌های امروزی که انواعی از غذاها را مصرف می‌کنند، زیاد ضروری به نظر ‌نمی‌آید.

۴) دنده گردنی:‌حدود یک درصد از مردم یک جفت دنده اضافی در بالای دنده‌های خود(در بخش گردن) دارند که به نظر می‌رسد باقیمانده از ‌اجداد خزنده ما باشد. این دنده می‌تواند در این افراد مشکلات عروقی یا عصبی ایجاد کند

۵) پلک سوم: در اکثر پرندگان و پستانداران یک لایه محافظ به عنوان پلک سوم بر روی چشمشان وجود دارد که وظیفه حفاظت از چشم و ‌خروج شن ریزه و گرد و غبار را از چشم بر عهده دارد. باقیمانده این پلک در انسان به صورت یک چین نازک در گوشه داخلی ‌چشم وجود دارد.‌

۶) دکمه یا نقطه داروین:‌اگر لبه خارجی لالــه گـوش خـود را لـمـس کـنـیـد بـه یـک بـرجـسـتـگـی بـر‌مـی‌خـوریـد کـه بـه نـام دکـمه داروین مشهور است.در حیواناتی ‌نظیر خرگوش این دکمه در انتهای گوش‌ها قرار دارد و وظیفه فوکوس صداهای دور را روی گوش بر عهده دارد.

‌۷) عضله زیر ترقوه:‌ عضله کوچکی که در زیر شانه قرار دارد و از دنده اول به ترقوه کشیده شده است و درصورتی برای انسان مفید بود که هنوز بر ‌روی ۴ پا راه می‌رفت. البته بعضی از مردم این عضله را ندارند و بعضی نیز یک جفت از آن را دارند.

‌۸) عضله پالماریس (خیاطه: )‌ عضله بلند و نازکی که از زانو به کمر کشیده شده و۸۹ درصد مردم دارای این عضله هستند. این عضله در جانوران پست تر در ‌آویزان شدن و بالا رفتن از درخت بسیار مهم است. جراحان معمولا این عضله را در جراحی های تـرمیمـی عضـلات بـرداشتـه و از ‌آن استفاده می‌کنند.

‌۹) عضلات صاف کننده مو:‌در بسیاری از جانوران این عضلات که در قاعده موهای بدن واقع شده اند وظیفه سیخ کردن موهای جانور را در هنگام بروز خطر ‌دارند تا جانور بتواند از آن به عنوان ترساندن مهاجم استفاده کند.

‌۱۰) زائده آپاندیس: یک لوله عضلانی باریک در روده بزرگ که به نظر می‌رسد باقیمانده بخشی از روده جانوران باشد که ‌وظیفه هضم سلولز غذا (گیاهان) را بر عهده دارد. اما در انسان بیشتر حاوی گلبول های سفید و غدد لنفاوی است.

‌۱۱) موهای بدن: ابروها در جلوگیری از ورود عرق به چشم ها و موها در آقایان در انتخاب جنس‌ نقش دارند. اما به نظر ‌می‌رسد اکثر موها در بدن نقش موثری را ایفا نمی‌کنند.

۱۲-)دنده سیزدهم: در شامپانزه ها و گوریل ها ۱۳جفت دنده وجود دارد در حالی که در انسانها۱۲ جفت. اما ۸ درصد از مردم ‌دارای جفت دنده سیزدهم هستند که به نظر نمی‌رسد عملکردی را در آنها ایفا کند.

۱۳) عضله کف پایی: به نظر می‌رسد در جانوران پست تر وظیفه چنگ شدن و قلاب شدن پاها به شاخه ها را بر عهده داشته ‌است . اما در انسان فقط کمی کف پا را به پایین خم مـی‌کنـد. در ۹ درصـد مـردم ایـن عضلـه وجـود ندارد.

۱۴) انگشت پنجم پا: در پریمات‌ها و پستانداران پست تر انگشتان پا وظیفه چنگ زدن و آویزان شدن از شاخه ها را بر عهده ‌داشته اند. اما انسان‌ها احتیاج به انگشتان بزرگ پا دارند تا بتوانند با آنها ایستاده ، راه رفته و تعادل خود را حفظ کنند. لذا به نظر ‌می‌رسد انگشت پنجم یا کوچکترین انگشت پا نقش اصلـی در ایـن مـورد ایفا نکند.

‌۱۵) استخوان دنبالچه (کوکسیس: ) مجموعه چند مهره به هم جوش خورده کوچک که در انتهای ستون مهره ها واقع شده و ‌در پستانداران دیگر وظیفه حفظ تعادل و ارتباط را بر عهده دارد. اما در انسان نقشی را بر عهده ندارد.

‌۱۶) سینوس‌های اطراف بینی: به نظر می‌رسد در انسان‌ها این سینوس‌ها سرشار از مخاط بویایی بوده تا به این ترتیب ‌حس بویایی آنها را تقویت کرده و آنها را از خطرات حفظ کند. اما نقش آنها در انسان امروزی به شکل دهی به صورت، گرم ‌کردن هوای ورودی به ریه ها و سبک‌تر شدن سر کمک می‌کند. التهاب این سینوس‌ها باعث سینوزیت می‌شود.‌