دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

آغاز رسمی «تعلیق» در برابر «تعلیق»


آغاز رسمی «تعلیق» در برابر «تعلیق»

تعلیق غنی سازی ۲۰ درصد در مقابل تعلیق برخی تحریم ها آغاز شد مهر پلمب روی سانتریفیوژهای ۲۰ درصد نطنز و فردو در قبال برداشتن برخی تحریم ها

تعلیق غنی‌سازی ۲۰‌درصد در مقابل تعلیق برخی تحریم‌ها آغاز شد. مهر پلمب روی سانتریفیوژهای ۲۰‌درصد نطنز و فردو در قبال برداشتن برخی تحریم‌ها.

از روز گذشته فرآیند اجرایی‌شدن توافق ژنو آغاز شد. بازرسان آژانس اول راهی تاسیسات هسته‌ای نطنز و بعد فردو و اراک شدند تا تایید کنند که ایران غنی‌سازی ۲۰‌درصد را تعلیق کرده و در تاسیسات اراک نه در رآکتور و نه در انبار آن، آب‌سنگین وجود ندارد. گزارش آنها که به دست مقامات مافوق‌شان در وین رسید، در اقدام متقابل، کشورهای ۱+۵ و اتحادیه اروپا نیز تحریم‌های ایران را تعلیق کنند. شورای وزیران اتحادیه اروپا، اولین گروهی بودند که در جلسه‌ای «قانون تحریم‌ها را بر اساس توافق ژنو بین ایران و ۱+۵ اصلاح کردند.» کشورهای ۱+۵ در مذاکرات فشرده‌ای که اوایل آذر انجام دادند، بر برنامه اقدام مشترک به توافق رسیدند که به توافق ژنو موسوم شد. این توافق از روز گذشته (۳۰دی) اجرایی شد.

● آغاز تعلیق غنی‌سازی ۲۰‌درصد

خبرنگار «بی‌بی‌سی» در وین که نسخه‌ای از گزارش محرمانه آژانس درمورد ایران را دیده، درباره این گزارش آورده است: «آژانس تایید می‌کند که ایران از ۲۰ژانویه ۲۰۱۴ غنی‌سازی اورانیوم بالاتر از پنج‌درصد U-۲۳۵ را در دو آبشار (هریک شامل مجموعه ۱۶۴ سانتریفوژ) در تاسیسات آزمایشی غنی‌سازی سوخت [در نطنز] و چهار آبشار در تاسیسات غنی‌سازی سوخت فردو که در گذشته برای این کار مورد بهره‌برداری قرار می‌گرفت، تعلیق کرده است.»در این گزارش همچنین آمده است که ایران، رقیق‌کردن نیمی از ذخیره اورانیوم ۲۰‌درصد غنی‌شده خود را آغاز و با ساز و کار افزایش دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات هسته‌ای نطنز و فردو موافقت کرده است. کمتر از دوساعت زمان لازم بود تا مدیران آژانس، گزارش کارشناسانشان را از لحاظ فنی بالا و پایین کنند و آنها نیز تعلیق غنی‌سازی بالای پنج‌درصد اورانیوم در ایران را تایید کنند. آمانو، مدیرکل آژانس، عصر دیروز بعد از دریافت گزارش بازرسان، گزارشی درباره نظارت و راستی‌آزمایی آژانس بر ایران در ارتباط با «برنامه اقدام مشترک» منتشر کرد و مواردی که تهران درباره محدود‌کردن برنامه هسته‌ای‌اش انجام داده، برشمرد. نماینده ایران در آژانس روز گذشته به ایسنا خبر داده که «همزمان با آغاز اجرای توافق ژنو، مدیرکل آژانس، نشستی توجیهی و فنی پشت درهای بسته و به‌طور غیررسمی برای اعضای شورای حکام آژانس درخصوص اجرای توافق ژنو برگزار کرده است.»کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز که در نشست وزیران خارجه این اتحادیه در بروکسل به سر می‌برد، ابراز امیدواری کرد درصورتی‌که روند غنی‌سازی ۲۰‌درصدی اورانیوم در ایران به خوبی پیش برود، مذاکرات گروه ۱+۵ و ایران در چند هفته آینده ادامه خواهد یافت. وندی شرمن، نماینده آمریکا در مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران به این منظور به ژنو رفته‌است.

● اتحادیه اروپا تحریم‌ها را تعلیق کرد

۲۰ژانویه برای وزرای اتحادیه اروپا هم روزی طولانی بود، آنها عصر دیروز «قانون تحریم‌ها بر اساس توافق هسته‌ای ژنو رسما بخشی از تحریم‌های ایران را به مدت شش‌ماه تعلیق کرد.»به گزارش «ایسنا» اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد: «با به تعلیق درآوردن برخی از تحریم‌ها، اتحادیه اروپا وظیفه خود را در اولین گام در جهت دستیابی به راه‌حل جامع برای برطرف‌کردن نگرانی‌های موجود درباره مساله هسته‌ای ایران برداشته است.»بر اساس این تصمیم و در راستای توافق ژنو، محدودیت موجود درباره بیمه و انتقال یا فروش نفت‌خام ایران به مشتریانش برداشته می‌شود. همچنین محدودیت در واردات، فروش و انتقال محصولات پتروشیمی و خدمات مرتبط با آن برداشته شد. ایران قادر است نفت‌خام و محصولات پتروشیمی خود را انتقال دهد همچنین اقدامات لازم برای رفع محدودیت در زمینه کشتیرانی انجام شده است. عصر دیروز وزارت خزانه‌داری آمریکا ۱۴ شرکت پتروشیمی را از فهرست تحریم‌ها خارج کرد.

● نصف پودر اورانیوم، نصف رقیق‌سازی

به گفته صالحی از زمانی‌که ایران اقدام به تولید اورانیوم ۲۰‌درصدی کرد توانست حدود ۴۱۶کیلوگرم اورانیوم تا غنای ۲۰‌درصد تولید کند. نصف این میزان به‌صورت پودر U۳O۸ موسوم به کیک زرد تبدیل شده و از این میزان ۱۹۶کیلوگرم باقی‌مانده که گاز اورانیوم ۲۰‌درصد است و قرار است بر اساس توافق ژنو نصف آن به پودر اورانیوم تبدیل شود که البته برای تولید صفحه سوخت مورد استفاده در رآکتور تهران نیاز به آن وجود دارد. حدود صدکیلو دیگر از ۱۹۶کیلوگرم اورانیوم ۲۰‌درصد را نیز قرار است بر اساس توافق ژنو رقیق کنیم. از این اورانیوم برای افزایش غنای اورانیوم‌هایی مثلا ۹/۰درصد استفاده می‌کنیم. ماهی ۱۵کیلو اکسید می‌کنیم و طی شش‌ماه این کار انجام می‌شود چون آنها اقساط ما را ماه به ماه می‌دهند.»

● فضای جدیدی در کشور ایجاد می‌شود

سیدعباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای روز گذشته از متزلزل‌شدن ساختار تحریم‌ها با اجرای گام نخست برنامه اقدام مشترک خبر داد و گفت: «برداشته‌شدن بار روانی تحریم‌ها فضای جدیدی را در کشور ایجاد خواهد کرد.»عراقچی به ایرنا گفته «بازگشت ۲/۴میلیارددلار از درآمدهای بلوکه‌شده ایران در خارج از کشور و از همه مهم‌تر کانال بانکی ایجادشده که اجازه می‌دهد مواد دارویی، غذایی و تجهیزات‌پزشکی که رقم عمده‌ای در تجارت خارجی ماست، به سهولت دادوستد شود، از دیگر دستاوردهای این توافق است.»

● برخی همچنان مخالفند

اما همه مانند عراقچی و تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای از اجرای این توافق راضی نیستند. نمونه بارزش روزنامه‌های اصولگرای کیهان و وطن امروز است که اولی آتش توپخانه را به سمت توافق ژنو گرفته و دومی لوگویش را مشکی کرده و تعطیلی برخی سایت‌های هسته‌ای را به‌عنوان «هولوکاست هسته‌ای» خوانده است. احمد توکلی، از نمایندگان اصولگرای مجلس نیز روز گذشته در جلسه علنی مجلس گفته: «به سختی می‌توانیم امیدوار باشیم منافع ملی به درستی استیفا شود.»

--------------

آژانس بین‌المللی تاکید می‌کند که ایران از ۳۰دی (۲۰ژانویه ۲۰۱۴) اقدامات زیر را انجام داده است:

توقف اورانیوم غنی‌شده بیش از پنج‌درصد در دو آبشار موجود در تاسیسات غنی‌سازی نطنز و چهار آبشار موجود در تاسیسات غنی‌سازی فردو که قبلا استفاده می‌شد؛

توقف فعالیت آبشارها در ارتباط با سانتریفیوژهای موجود در تاسیسات هسته‌ای نطنز و فردو؛

آغاز رقیق‌کردن اورانیوم غنی‌شده ۲۰‌درصدی در تاسیسات هسته‌ای نطنز؛

ادامه تبدیل اورانیوم غنی‌شده ۲۰‌درصدی به کیک زرد (U۳O۸) در تاسیسات تولید صفحه سوخت در تاسیسات غنی‌سازی نطنز؛

نبود خط بازگشت تبدیل اکسید اورانیوم به اورانیوم غنی‌شده ۲۰‌درصد در تاسیسات تولید سوخت؛

نبود هیچ‌گونه پیشرفت در فعالیت‌های موجود در تاسیسات غنی‌سازی نطنز یا فردو یا رآکتور اراک، شامل تولید و تست سوخت برای رآکتور تحقیقاتی اراک (IR-۴۰)؛

ادامه تولید پودر اکسید اورانیوم (UO۲) از تبدیل اورانیوم غنی‌شده بیش از پنج‌درصد به اکسید؛

ادامه تحقیق و توسعه پادمانی در تاسیسات هسته‌ای نطنز، شامل غنی‌سازی موجود و انبارنکردن اورانیوم غنی‌شده؛

انجام‌ندادن فعالیت‌های مربوط به بازفرآوری در رآکتور تحقیقاتی تهران و فعالیت‌‌نکردن تاسیسات تولید ایزوتوپ‌های زنون، ید و مولیبدن؛