چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
شما گـرمایـی هستـیـد یـا سرمـایـی
یکی از باورهایی که در بین بسیاری از مردم وجود دارد، این است که گرما باعث میشود بیماری از بدن دور شود؛ یعنی هرچقدر در این روزهای سرد سال بیشتر خودمان را بپوشانیم و گرمتر بمانیم، احتمال بیمار شدنمان هم به حداقل خواهد رسید! ...
اما این باور، پایه و اساس علمی ندارد و درجه حرارت بدن باید متعادل باشد. به عبارت سادهتر، همه ما باید طوری لباس بپوشیم که نه به شدت احساس گرما کنیم و نه از سرما بلرزیم. اینکه بدن را در حجم انبوهی از لباسهای گرم بپیچیم، اصلا تضمینی برای مبتلا نشدن به بیماریها ندارد.
برخی افراد عادت دارند به محض سردشدن هوا، چه در منزل و چه در خارج از منزل، کلی لباس گرم بپوشند. این عادت به هیچوجه درست و پسندیده نیست. عادتکردن بدن به هوای متعادل و حتی کمی سرد، خیلی بهتر از این است که به هوای خیلی گرم عادت کند. حتما میپرسید چرا؟ پاسخ ساده است؛ معمولا درجه حرارت محیط منزل، محل کار، داخل اتومبیل و فضای آزاد با یکدیگر تفاوت دارند بنابراین اگر درجه حرارت بدن را در اندازه متعادل که حدود ۳۷ درجه است، نگه داریم، امکان بیمارشدن در اثر تغییر دمای بدنمان را به کمترین حد ممکن خواهیم رساند. اگر با پوشیدن لباسهای زیاد، بدنمان را بیش از حد گرم کنیم و بعد به محیطهای کمی سردتر وارد شویم، امکان ابتلا به سرماخوردگی و سایر بیماریها را بالا میبریم. بد نیست بدانید امکان سالم ماندن بچههای خانوادههایی که آنها را در هوای متعادل نگه میدارند، از بچههایی که در محیط کاملا گرم پرورش مییابند، به مراتب بیشتر است. شاید شما هم والدینی که در این روزهای سرد سال، فرزندشان به دنیا میآید، دیده باشید؛ خیلی از آنها از ترس سرما نخوردن نوزاد، او را سخت میپوشانند و گرم نگه میدارند در حالی که هوای اتاق و دمای بدن تمام افراد، از نوزاد گرفته تا کهنسال، باید متعادل و حدود ۳۷ درجه سانتیگراد باشد. گرمکردن بیش از حد هوای منزل یا پوشاندن لباس زیاد به نوزاد باعث میشود به محض روبروشدن با هوا یا محیطهای خنکتر، بلافاصله واکنش نشان دهد و به بیماریهایی مانند سرماخوردگی مبتلا شود.
● چه کسی سرمایی است، چه کسی گرمایی است؟
خیلی از افراد میگویند «گرمایی» یا «سرمایی» هستند ولی گرمایی یا سرمایی بودن هم به عادت گرم یا سرد نگهداشتن دمای بدن و محیط زندگی مربوط است مثلا اگر به کسی در دوران نوزادی و کودکی لباسهای زیادی پوشانده و در خانهای کاملا گرم بزرگ شود، به محض برخورد با هوای سرد بیمار میشود و نمیتواند دمای پایین و هوای سرد را تحمل کند. به این افراد به اصطلاح «گرمایی» میگویند.
در مقابل این افراد، کسانی هستند که در محیطهای کاملا خنک بزرگ شدهاند و به راحتی میتوانند سرما را تحمل کنند. آنها در فصل زمستان هم به سادگی داخل آب سرد رودخانهها میروند یا در هوای سرد رفتوآمد میکنند. به این افراد هم در اصطلاح، سرمایی میگویند.
● عادت به گرما، عادت بدی است
میتوان اینطور نتیجه گرفت که عادت دادن بدن به گرمای زیاد به هیچوجه درست نیست و بهتر است بدن به هوای متعادل عادت کند تا احتمال بروز مشکلات و بیماریهای مختلف به حداقل برسد. هرطور که بدن را عادت دهیم، همانطور میماند و گرمایی یا سرماییشدن فرزندانمان، کاملا دست خودمان است.
● لباس زیاد شما را کلافه می کند
زیاد لباس پوشیدن، روی سلامت روان هم تاثیر منفی میگذارد. وقتی لباس خیلی سنگین میپوشیم، عمل تبخیر در بدنمان به خوبی انجام نمیشود و کلافه میشویم. از طرف دیگر، وقتی پوست بدن در معرض هوای متعادل قرار میگیرد، با محیط خارجی تبادل گازی انجام میدهد ولی با پوشیدن لباس زیاد یا لباس خیلی سبک ممکن است بدن آسیب ببیند و دچار مشکلات و بیماریهای خاصی شویم.
دکتر ایرج خسرونیا
متخصص داخلی، رییس انجمن متخصصان داخلی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست