سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

ژل‌های آنتی‌باکتریال و یک خبر جدید


ژل‌های آنتی‌باکتریال و یک خبر جدید

این روزها با آغاز فصل سرما و شیوع بسیاری از بیماری‌ها نظیر آنفلوآنزا، افراد زیادی به‌ویژه مادران جوان از ژل‌های آنتی‌باکتریال برای ضدعفونی‌کردن دست‌های خود استفاده می‌کنند …

این روزها با آغاز فصل سرما و شیوع بسیاری از بیماری‌ها نظیر آنفلوآنزا، افراد زیادی به‌ویژه مادران جوان از ژل‌های آنتی‌باکتریال برای ضدعفونی‌کردن دست‌های خود استفاده می‌کنند تا جلوی انتقال میکروب و ویروس‌ها را بگیرند.

به تازگی خبری منتشر شد مبنی بر اینکه این نوع ژل‌ها تنها تا ۲ دقیقه اثر دارند و بعد از این زمان، اثر ضدمیکروبی خود را از دست می‌دهند. شاید این خبر شما مادر جوان را که تاکنون از این ژل‌ها با خاطری جمع استفاده می‌کردید، نگران‌ کرده باشد. اما نگران نباشید. افرادی که دست‌های خود را با صابون خوب می‌شویند باکتری‌هایی را که در سطح پوست هستند و به نوعی می‌توانند بیماری‌زا باشند، به صورت مکانیکال از سطح پوست برمی‌دارند و بار میکروبی پوست در واحد سطح را کاهش می‌دهند.

وقتی از فرآورده‌های آنتی‌باکتریال استفاده می‌کنیم، میکروارگانیسم‌ها از بین می‌روند؛ البته تا حدی که سازنده اعلام کرده است. به عنوان نمونه، از ژل‌های آنتی‌باکتریال نباید توقع استریل‌کردن دست و ضدعفونی کردن بالا را داشته باشیم. ژل‌های آنتی‌باکتریال یک جزء کمکی در کنار خاصیت شویندگی دارند که علاوه بر اینکه مقداری سبب ریزش‌ باکتری‌ها می‌شوند تا حدی جلوی رشد و تکثیر آنها را هم می‌گیرند.

در امور روزمره که خطر آلودگی میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا نیست، می‌توانیم از آب و صابون معمولی (به خصوص صابون مایع) استفاده کنیم. اما در مواردی که خطر آلودگی بالا هست، به‌ویژه در بیمارستان‌ها، می‌توان از فرآورده‌های آنتی‌باکتریال هم استفاده کرد. برخی از فرآورده‌های آنتی‌باکتریال حتی نیازی به آب ندارند و ضدعفونی‌کننده هستند. نکته‌ای که باید مدنظر داشت، این است که اگر زمان تاثیر یک ژل آنتی‌باکتریال ۲ دقیقه است، منظور این نیست که بعد از ۲ دقیقه، میکروب به اندازه قبل افزایش می‌یابد. بعد از استفاده از این فرآورده‌ها تا چند ساعت، اگر با محیط آلوده تماس نداشته باشید، بار میکروبی در محل بالا نمی‌رود.

دکتر محمد فرح‌بخش

متخصص عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی