چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پشت پرده صنعت مرگآور مشروبات الکلی


پشت پرده صنعت مرگآور مشروبات الکلی

از افزایش مصرف مشروبات الکلی تا کاهش امید به زندگی

تولید نوشیدنی‌های الکلی در دوران نوسنگی در مناطق مختلف جهان وجود داشته است، اما با پیشرفت علم پزشکی و مطالعات گسترده متخصصان، مشخص شد مصرف الکل عوارض جبران‌ناپذیری دارد و در نهایت منجر به مرگ می‌شود.

چندی پیش سازمان بهداشت جهانی، الکل را یکی از ‌مهم‌ترین تهدیدها برای سلامت جهانی معرفی کرد. در سال ۲۰۰۰ مصرف مشروبات الکلی عامل ۲/۳ درصد مرگ‌ومیرهای جهان بود اما سازمان بهداشت جهانی با انتشار گزارشی اعلام کرد این میزان در طول ۱۰ سال گذشته حدود ۶/۰ درصد افزایش یافته است.

اکنون مصرف مشروبات الکلی یکی از مهم‌ترین عوامل بروز سرطان، اختلافات خانوادگی، طلاق، خشونت‌های خانگی، خودکشی، مسمومیت، غیبت از محل کار، افت تحصیلی و مانند آن شناخته شده است. در دهه‌های اخیر به دلیل افزایش رفاه اقتصادی در جهان، تعداد زنان و مردانی که در کشورهای مختلف به این نوشیدنی‌ مضر توجه نشان می‌دهند، افزایش چشمگیری داشته است. بر اساس آمارهای منتشره کشورهای آمریکا و کانادا، بالاترین میزان مصرف و کشورهای حاشیه دریای مدیترانه کمترین میزان مصرف الکل را دارند.

در بسیاری از کشورهای اسلامی به دلیل باورهای مذهبی در مورد مشروبات الکلی، بیماری‌ها و خسارت‌های ناشی از مصرف الکل به‌طور قابل توجهی کمتر از کشورهای دیگر است. به گفته متخصصان سازمان جهانی کار، بین ۳ تا ۵ درصد افراد شاغل در جهان به مصرف مشروبات الکلی معتاد هستند. در کشور انگلستان، مصرف مشروبات الکلی نزدیک به ۲۰ میلیارد پوند برای بخش‌های مختلف اقتصادی، تولیدی، اجتماعی و سلامت هزینه دارد. هر سال ۲/۱ میلیون خشونت به دلیل مصرف الکل گزارش می‌شود و ۸۵ هزار حادثه رانندگی به این دلیل اتفاق می‌افتد.

● سود برای جهان اولی‌ها، ضرر برای جهان سومی‌ها

تقریبا تمام صنایع مهم تولیدکننده مشروبات الکلی در کشورهای توسعه‌یافته جهان قرار دارند و مهم‌ترین مصرف‌کنندگان این مشروبات در کشورهای در حال توسعه ساکن هستند. این شرکت‌ها هزینه‌های سنگینی برای تشویق مردم به مصرف این نوشیدنی‌ها انجام می‌دهند و تبلیغات مهم‌ترین ابزار آنهاست.

در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، به دلیل در نظر گرفتن اقدامات پیشگیرانه و اطلاع‌رسانی، تعداد معتادان به مشروبات الکلی در حال کاهش است اما شرکت‌های تولیدکننده برای حفظ سود خود، توجه زیادی به کشورهای در حال توسعه نشان داده‌اند و سعی می‌کنند جوانان این کشورها را به مصرف الکل سوق دهند. مصرف الکل باعث شده است سود سرشاری به جیب کشورهای توسعه‌یافته سرازیر شود و در عین حال ضررهای سنگینی به کشورهای توسعه‌یافته جهان تحمیل شود.

اگر تصادفات رانندگی، مشکلات خانوادگی، فروپاشی خانواده‌ها، جرائم و جنایاتی را که در اثر مصرف این مشروبات به وجود آمده و هزینه‌های آنها را حساب کنیم، متوجه خسارت‌های سنگین مصرف این نوشیدنی‌ها خواهیم شد.

● افزایش تولید خانگی مشروبات الکلی

تقریبا در تمام کشورهای جهان مردان بیشتر از زنان مشروبات الکلی مصرف می‌کنند و عده زیادی از آنها در نهایت به این ماده معتاد می‌شوند.

مصرف مشروبات الکلی در کشورهای پیشرفته در حال کاهش و در کشورهای جهان سوم و در حال‌توسعه در حال افزایش است. در شرق و مرکز اروپا، مصرف زیاد مشروبات الکلی میزان امید به زندگی را تا حد زیادی کاهش داده است. سازمان بهداشت جهانی، مشروبات الکلی را تهدیدی جدی برای سلامت جهان می‌داند و در مورد عواقب مصرف آن هشدار داده است.

در کشورهای جهان سوم و در حال توسعه، تولید خانگی مشروبات الکلی در حال افزایش است درحالی که تولید مشروبات الکلی در کشورهای پیشرفته در کارخانه‌های بزرگ انجام می‌شود.

شرکت‌های بزرگ و چند ملیتی تولیدکننده مشروبات الکلی به‌شدت مصرف انواع نوشیدنی‌های الکلی را در کشورهای در حال توسعه تبلیغ می‌کنند. بسیاری از تجار گمان می‌کنند تجارت مشروبات الکلی بسیار پرسود است اما اگر هزینه‌های مرتبط با آن مانند تصادفات، بیماری‌ها و خشونت‌ها را به حساب بیاوریم، متوجه می‌شویم این صنعت در عین سودآوری در بخش تولید و توزیع، هزینه‌های بسیار سنگینی در بخش سلامت،‌ تصادفات جاده‌ای و جرایم پلیسی و امنیتی خواهد داشت. به گفته متخصصان، موثرترین روش در کاهش و پیشگیری از مصرف مشروبات الکلی جلوگیری از دسترسی و منع توزیع آن است.

تعیین محدودیت سنی برای مصرف، افزایش قیمت این نوشیدنی‌ها، وضع مالیات سنگین، قوانین و جریمه در مورد مصرف الکل حین رانندگی در بسیاری از کشورهای جهان نتایج مثبتی همراه داشته و به کاهش مصرف منجر شده است. افزایش توجه جهانی به مضرات مصرف الکل، اتخاذ تصمیم‌های درست و سنجیده، اجرای برنامه‌ گسترده و دقیق در زمینه آموزش، قانون‌گذاری، پیشگیری از مصرف و درمان به‌عنوان محورهای اصلی کاهش میزان ابتلا به بیماری‌های مرتبط با الکل در سازمان ملل مورد توجه قرار گرفته است.

گردآوری وترجمه: حسین صرافی